1:2
(1:1, 0:1, 0:0)

První mečbol neproměněn, Dukla po dvou letech prohrála v play-off domácí zápas

20.03.2017 / Tomáš Lysý

Již začátek třetí minuty pátého utkání semifinálové série mezi Jihlavou a Kladnem přineslo první branku. Do šibenice se trefil domácí forvard Patrik Danišovský. Rytíři se radovali z vyrovnání v desáté minutě, kdy krátce po skončení přesilovky srovnal tečí David Tůma. Druhá třetina byla orámovaná dvěma dlouhými početními výhodami pět na tři. Domácí jí nevyužili, zato hosté zásluhou Petra Tenkráta ano. Tato trefa také zápas rozhodla. Jihlavští hokejisté totiž ve třetí třetině nedokázali vyrovnat a po více jak dvou letech doma prohráli - 1:2. Série se tak za stavu 3:2 pro Jihlavu stěhuje do Kladna k šestému utkání, které se hraje ve středu 22. března 2017 od 18 hodin.
20.03.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Půža, Kaláb – Seman, Skořepa, Jiránek – Jergl, Hubáček, Důras – Zeman, Anděl, Čachotský – Danišovský, Diviš, Březina
1

Rytíři Kladno

Cikánek – Hořava , Drtina, Růžička, Repe, Kehar, Ptáček – Tůma, Burger, Kloz – Redlich, Přikryl, Strnad – Pekr, Machač, Tenkrát – Cetkovský, Zikmund, Gratton
2
Branky a nahrávky: 3. Danišovský (Březina, Diviš) – 10. Tůma (Drtina, Kloz), 33. Tenkrát (Drtina). Rozhodčí: Bejček, Kopeček – Maštalíř, Svoboda. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5075. Střely na branku: 35:24. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Ze zápasu uběhlo jen 128 vteřin, když se zatím nejrychleji ve všech zápasech měnilo skóre. Patrik Danišovský dostal mezi kruhy přihrávku od Diviše a vymetl přesně levý růžek branky. Ve čtvrté minutě mohli hosté srovnat stav, kdy se po závaru před domácí klecí dostal puk na Zikmunda, jenž napřáhl a lapačka napůl ležícího Svobody máchla bleskurychle a dobře. První přesilová hra přišla pro Kladenské a ti potvrdili, že jim v poslední době tato herní činnost jde na jedničku. Drtina vystřelil od modré a David Tůma tečí usměrnil touš pod horní tyčku - 1:1. Při hře čtyři na čtyři mohli jihlavští hráči opět strhnout vedení na svojí stranu. Jiránek přistrčil puk na Důrase, který po otočce zblízka orazítkoval gólmanův pravý beton. Chybu v rozehrávce Dukly nedlouho poté nepotrestal Pekr, protože kotouč pod betony gólmana neprocpal. Tím také veškerá gólem zavánějící aktivita první třetiny skončila.

Před začátkem druhého dějství mohli fanoušci červenožlutých sledovat budoucí jihlavské naděje ze staršího dorostu, které přebíraly za své letošní vystoupení v extraligovém play-off bronzové medaile. Domácí museli v polovině zápasu litovat minutu a půl dlouhé nevyužité přesilovky pět na tři, při které Cikánek na střely viděl a pokryl je. Kladno naopak stejnou herní situaci – o dvacet vteřin kratší – využilo a poprvé v sérii se dostalo na Horáckém zimním stadionu do vedení. Drtina opět přesně nahrával, když vybídl k ráně z první Petra Tenkráta a puk se zastavil až v síti – 1:2. V dohrávané početní výhodě se již Rytíři před branku soupeře nedostali. Vyloučení pokračovala, když se vzájemně osekávali domácí Šidlík s hostujícím Přikrylem. Když nedlouho před odchodem do kabin byl u odraženého puku jako první Tůma, jihlavský bek Dundáček mu jej stihl čistě vypíchnout.

Kladenští hokejisté se ve třetí třetině soustředili na pozornou defenzívu, z čehož pramenilo, že se Dukla jen těžko dostávala do útočného pásma. A také zkoušeli útočit, jako v případě Pekra, jehož střelu na bližší tyč z pravého kruhu schoval Svoboda do lapačky. Kladenští navíc získali přesilovou hru a ukrojili další dvě minuty z konce zápasu. Více jak pět tisíc diváků sledovalo marnou jihlavskou snahu o dobývání soupeřovy branky, tím spíše, že puky buď poskakovaly před brankou nebo je lapil jistý Cikánek. Když už se Seman dostal mezi kruhy k zakončení, byla jeho střela přizvednuta. Tlak domácích se poté stupňoval, což bylo zapříčiněno i přesilovkou a riskem v podobě hry bez gólmana, nicméně neujala se ani Semanova dorážka zblízka.

Jihlava tak po více jak dvou letech prohrála v play-off na domácím ledě, ale přesto stále vede v sérii 3:2. Šesté pokračování je na programu ve středu 22. března od 18 hodin na kladenském ledě.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Utkání jsou všechna podobná. Dnes bylo nepříjemné, že Jihlava šla hned do vedení a trošku jsme jí postavili na nohy. Bylo dobré, že jsme vzápětí vyrovnali. Samozřejmě potom se potvrdilo pravidlo pět na tři. Dukla tuto přesilovku nedala, my ano. Je to krásné vítězství, ale absolutně to nic neznamená.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Těžko se mi utkání hodnotí. Paradoxně nám ublížil rychlý gól, který jsme dali. Pak jsme opustili od naší agresívní hry a jak řekl kolega - jestliže neproměníme přesilovku pět na tři, tak nemůžeme vyhrát. Druhá věc je ta, že jsme upozorňovali hráče, aby hloupě nefaulovali, protože Kladno má výborné přesilovky. Dneska jí využilo a odváží si odsud vítězství. Nicméně stále jsme o krok ve předu. Musíme se nachystat na utkání, které nás čeká v Kladně a věřit, že to tam zvládneme.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie