Semifinále se naposled stěhuje do Kladna. Existují jen dvě možnosti – konec série nebo její návrat do Jihlavy

21.03.2017 / Tomáš Lysý

Jedna série ukončena, druhá pokračuje. Toť stručná bilance pátého semifinálového pokračování play-off WSM Ligy 2017. Motor České Budějovice po dvou letech postoupil do baráže, když zdolal Slavii 4:1 na zápasy. Na posledního a čtvrtého účastníka letošní prolínací soutěže se stále čeká. HC Dukla Jihlava totiž doma po dvou letech v play-off prohrála a Rytíři Kladno si vynutili prodloužení série. Šestý zápas bitvy o baráž je na programu ve středu 22. března 2017. Úvodní buly zápasu bude v kladenském ČEZ Stadionu vhozeno přesně v 18:00. Na toto utkání pořádá autobusový výjezd Spolek fanoušků HC Dukla Jihlava.

HC Energie Karlovy Vary, HC Dynamo Pardubice a ČEZ Motor České Budějovice. Tyto tři celky jsou jistými účastníky baráže o extraligu 2017. Trio čeká na doplnění posledního týmu, který vzejde z dvojice HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno. Zatímco Motor v pátém utkání proti Slavii vyhrál 4:1 a stejným poměrem zvítězil i v celé sérii, boj mezi Duklou a Rytíři pokračuje. Jihlavští sice šli před pětitisícovou návštěvou na domácím ledě již ve třetí minutě do vedení, ovšem kladenští hokejisté za dalších sedm minut vyrovnali. Zlom zápasu přišel ve druhé třetině. Jihlava nevyužila dlouhou přesilovku, zatímco Kladno ano a po šedesáti minutách svítil na ukazateli stavu výsledek 1:2.

Oba týmy se těžko mohou čímkoliv překvapit. V letošní sezoně proti sobě nastoupili již v devíti případech. Čtyřikrát v základní části, pětkrát v play-off. Dle jihlavského útočníka Adama Zemana je již poměrně jedno, jestli se hraje na normálním kluzišti Horáckého zimního stadionu či menší ploše kladenského ČEZ stadionu. „Bude se hrát na menším kluzišti, ale to nám nevadí. Jsme tam na to zvyklí,“ říká se šesti góly aktuálně nejlepší střelec Dukly v play-off.

Vedle maličkostí či klasický příklon momentálního štěstíčka na jednu či druhou stranu rozhodují také přesilové hry pět na tři. Kdo je nedá, nemůže vyhrát, a toto otřepané klišé platilo zatím při všech pěti utkáních. Rytíři postupně nevyužili výhodou dvou mužů v poli v prvním, druhém a čtvrtém utkání – v těchto zápasech zvítězila Dukla (byť v prvním utkání jde pouze o statistický údaj a „dvojnásobná“ přesilovka Kladna trvala jen vteřinu). Jihlava promarnila dvojnásobnou přesilovku ve třetím a pátém duelu – zde se pro změnu radovali z vítězství Kladenští. Oba dva trenéři se při ohlasech po pátém utkání shodli, že toto pravidlo platí. „Kladno přesilovku využilo a odváží si od nás vítězství. Nicméně stále jsme o krok vepředu. Musíme se nachystat na utkání, které nás čeká v Kladně, a věřit, že to tam zvládneme,“ sdělil jihlavský trenér František Zeman. „Dukla tuto přesilovku nedala, my ano. Je to krásné vítězství, ale to absolutně nic neznamená,“ prohodil jeho kladenský protějšek Pavel Patera.


AUTOBUSOVÝ VÝJEZD NA ŠESTÝ ZÁPAS:
Spolek fanoušků HCD připravuje autobusový výjezd na šestý zápas semifinále, který se uskuteční ve středu 22. března 2017 od 18 hodin v Kladně. Odjezd je od Horáckého zimního stadionu ve 14:00, cena autobusu 250 Kc za osobu. Vstupenku na utkání si zajistí každý sám, např. přes Ticketportal - zde. Zájemci nechť se hlásí na mail jezek6868@seznam.cz nebo na telefonní číslo 776 711 941. Zájezd proběhne pouze při dostatečném počtu zájemců, v případě velkého počtu je možné vypravit dva autobusy.

BITVA O BARÁŽ. Nemůže být sporu o tom, že se hraje o hodně. Není se na co šetřit, ve hře je poslední místo v baráži o extraligu 2017. Hráči obou týmů nechávají na ledě všechno, mnoho soubojů je hodně na hraně únosnosti, některé za hranou. Souboj dvou klubů, jenž psaly tuzemskou hokejovou historii, dostane rozhřešení buď ve středu 22. března nebo o dva dny později. Foto: Tomáš Buksa.