Komu skončí sezona a kdo postoupí do baráže? Semifinálová série Jihlava – Kladno vrcholí sedmým zápasem

22.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Je tu konec. Konec play-off WSM Ligy. V pátek 24 března 2017 ve večerních hodinách bude jeden z týmů HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno slavit postup do baráže o extraligu, naopak pro druhý celek sezona skončí. Sezona v druhé nejvyšší tuzemské soutěži, která v posledních letech nabírá na prestiži. Sedmé semifinále rozhodne, zda Dukla nebo Rytíři doplní trio České Budějovice, Karlovy Vary a Pardubice v baráži 2017. Úvodní buly zápasu, provázeného velkým divácký zájmem, bude vhozeno v 17:30 na Horáckém zimním stadionu.
Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v den utkání na Infocentru HZS od 11 do 12 hodin. Poté se pokladna Infocentra otevře od 15:30, všechny ostatní pokladny v 16:30. Lístky je možné koupit i přes Ticketportal.

Dvaapadesát kol základní části je už dávno minulostí. Skončily i zápasy ve skupině o udržení, ve které se jen potvrdilo, že WSM Ligu po letech opustí Most. Vyřazovací boje v podobě předkola, čtvrtfinále a prvního semifinále oddělily méně úspěšné týmy od těch úspěšných. Minulostí je také první semifinále, ve kterém českobudějovický Motor oplatil Slavii Praha loňské vyřazení. Zbývá rozluštit poslední tajenku - čtvrtého účastníka baráže o extraligu pro rok 2017.

Ticketportal, Live přenos

Na domácí zápasy Dukly Jihlava si můžete zakoupit vstupenky přes síť Ticketportal - bližší info s přímou možností koupě vstupenek zde.
Všechny zápasy Dukly můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.
Již tradičně bude utkání přenášeno také prostřednictvím textového onlajnu.

Nestranný fanoušek se musí bavit. Souboj celků, které psaly tuzemskou hokejovou historii, vyvrcholí sedmým zápasem. Naopak příznivcům červenožlutých či modrobílých začne stoupat v pátek 24. března od 17:30 tep na maximum. Buď přímo na Horáckém zimním stadionu, kde zřejmě padne letošní největší návštěva této série (5200 diváků na čtvrtém utkání v Kladně), nebo sledováním textového onlajnu či prostřednictvím živého přenosu (viz. odkazy v rámečku). Jihlavští fanoušci věří, že jejich oblíbený tým dvakrát za sebou v domácím prostředí neprohraje a po roce opět budou moct ochutnat extraligovou baráž. Kladenští naopak doufají, že Rytíři vyhrají i třetí utkání po sobě a otočí nepříznivě se vyvíjející sérii ve svůj prospěch. Postoupit ale může jen jeden.

Rozhodující sedmé utkání není pro příznivce obou táborů nic nového. Stačí se podívat na čtvrtfinále play-off 2015. Tehdy Dukla zvládla oba dva domácí zápasy, aby Rytíři oplatili v domácím prostředí stejnou mincí. Vypadalo se, že se chleba bude lámat pátým zápasem, kdy si Kladno z Horáckého zimního stadionu přivezlo mečbol. Jenže Jihlava se nevzdala. V šestém utkání sice prohrávala v ČEZ Stadionu 0:2, ale otočila na 3:2 a vynutila si sedmý zápas. 5691 diváků vidělo, jak Rytíři zkraje druhé třetiny otevřeli skóre. Jihlava ale ještě v téže části zápasu dvěma góly otočila stav a čtyři minuty před koncem vstřelila třetí branku. Ta nakonec rozhodla, protože Kladenští už pouze snížili - 3:2.

Autor videa: HZStv1

Už po šestém utkání, kdy byl stav po dvou třetinách vyrovnaný 2:2, se trenéři obou celků shodli, že rozhodne jediná střela. To se potvrdilo. Zatímco ta jihlavská skončila zkraje třetí třetiny na tyčce Cikánkovy branky, hosté se v jednapadesáté minutě dostali do vedení a to nepustili i přes velký závěrečný tlak Dukly. Pouze druhé semifinále vyhrál jeden tým o více než jednu branku – Jihlava doma skolila Kladno 4:1. Zbylých pět zápasů skončilo nejtěsnějším možným rozdílem, z toho dvakrát došla bitva až do prodloužení. Dá se předpokládat, že i sedmé rozhodující pokračování bude hodně vyrovnané.

Rozhřešení může dát i hra pět na pět či nerovnovážný počet hráčů. Stačí se podívat na statistiky. Jihlavští hokejisté doposud nastříleli svému soupeři 14 branek. Dvanáctkrát se trefili právě při plném počtu hráčů, dvakrát využili přesilovku. Kladno se doposud radovalo z 12 gólů. Hned šest z nich dali Rytíři v přesilových hrách a další dva zářezy slavili bezprostředně po konci své početní výhody. Zbylé čtyři kladenské trefy padly při pěti na obou stranách. Hra v plném počtu hráčů svědčí více Dukle, naopak Rytíři těží z přesilovek. I to může rozhodnout souboj o hodně. Pro jeden tým totiž skončí sezona neúspěchem, vítěze čeká dvanáct kol baráže…