Pardubické trápení od začátku sezony, dvě výměny trenérů a přesto mohutná podpora věrných fanoušků

27.03.2017 / Tomáš Lysý

ČEZ Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, HC Energie Karlovy Vary a HC Dynamo Pardubice. Co tým, to bývalý mistr ligy. Dohromady má tento kvartet dvacet mistrovských titulů. Nyní budou tyto čtyři celky bojovat v letošní baráži o dvě extraligové vstupenky pro sezonu 2017/2018. V prvním dílu barážových soupeřů Dukly si představíme HC Dynamo Pardubice. Tým z města perníků a významného dostihového závodu se ještě před pěti lety radoval z mistrovského titulu, ovšem letos zažívá hodně nepovedenou sezonu, ve které bude po jednadvaceti letech hájit extraligovou příslušnost.

Zajímavost: Bratři Hubáčkové proti sobě

Nestačil Vám příběh rozhodujícího sedmého semifinále Dukla – Kladno? Příběh, kdy Richard Diviš, jihlavský útočník a odchovanec kladenského hokeje, vstřelili jediný gól zápasu a navíc při největší zbrani Rytířů – přesilové hře? Pak je tu další zajímavý hokejový námět. Před sezonou 2016/2017 přišel do Pardubic z finské SM-Liigy Petr Hubáček, jenž má ve své sbírce kompletní sadu medailí z mistrovství světa. Tehdy určitě netušil, že na konci letošní sezony nastoupí proti svému mladšímu bratrovi v baráži o extraligu. Je tomu tak. Radek Hubáček se totiž letos po dvouročním zahraničním angažmá objevil v Havířově a když bylo jasné, že AZet nepostoupí do play-off, vrátil se do Dukly. S ní postoupil oblíbenec jihlavských fanoušků a nezdolný bojovník přes Frýdek-Místek a Kladno od baráže... „Samozřejmě su rád, že k tomu souboju došlo. Prakticky je už dvanáct roků zpátky, co jsme hráli proti sobě, takže tata konečně po tolika letech vyběhne na hokej. Samozřejmě se na to těším. Kamarád mi po Kladně gratuloval a říkal, ať bráchovi vybiju zuby. Ale on už žádné nemá,“ směje se mladší z bratrské hokejové dvojice.

Radek Hubáček o souboji v baráži proti Pardubicím, kde hraje jeho bratr Petr

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Historie: Šestinásobný šampion je od roku 1950 nepřetržitě v nejvyšší soutěži

Prvopočátky pardubického hokeje sahají do letopočtu 1913, kdy byl na tamním Matičním jezeře sehrán vůbec první hokejový zápas. V roce 1923 byl založen hokejový klub LTC Pardubice, ovšem pravidelně se zde začalo hrát až o sedm let později. Dalším významným milníkem je rok 1947, kdy se pardubický klub dočkal otevření zimního stadionu. V nejvyšší tuzemské hokejové soutěži usídlily Pardubice v roce 1950 a od té doby místo mezi československou a později českou hokejovou smetánkou neopustily.

Prvního medailového ročníku se tehdejší Dynamo Pardubice dočkalo v sezoně 1959/1960, kdy skončilo na třetím místě. Premiérový zisk mistrovského titulu přišel v ročníku 1972/1973 již pod jménem Tesla Pardubice. O rok později získal pardubický tým bronz, následující dva roky se musel spokojit s pozicí těsně pod nejvyšším stupínkem a bral druhé místo. Další úspěšné období Tesly nastalo v letech 1983 – 1989. Na tři třetí místa (1983, 1984 a 1986) navázaly dva mistrovské tituly v ročnících 1986/1987 a 1988/1989.

V samostatné české extralize se Pardubičtí dočkali sedmi medailových umístění. Od zisku stříbra v ročníku 1993/1994 přišlo devět let dlouhé čekání na další druhé místo. Historicky první český extraligový titul slavily Pardubice v sezoně 2004/2005, když ve finále zdolaly Zlín 4:0 na zápasy. A že to byl výjimečný triumf se vším všudy, z důvodu výluky NHL se totiž po českých stadionech proháněla tehdejší esa světového hokeje. Trenéři Vladimír Martinec s Jiřím Šejbou měli ve svém týmu například Jiřího Dopitu, Milana Hejduka, Aleše Hemského, Michala Rozsívala či Petra Průchu. Za další dva roky prošel pardubický tým znovu až do finále, kde ale podlehl Spartě 2:4 v sérii. Parádní období zažívali Východočeši i na přelomu desetiletí. V roce 2010 slavili i s Dominikem Haškem v brance mistrovský titul, když Vítkovicím ve finále nedovolili vyhrát ani jedno utkání. O rok později připravili Vítkovičtí svému soupeři revanš v podobě semifinálového vyřazení a na Pardubice tak zbyl bronz. Zatím poslední titul získaly Pardubice v sezoně 2011/2012. Po nervydrásajícím čtvrtfinále a vyřazení Vítkovic 4:3 na zápasy přišlo vítězné semifinále proti Liberci a finále proti Kometě, shodně v sérii 4:2.

V letech 2013 – 2015 prošly Pardubice alespoň do předkola play-off, přičemž ve druhém a třetím případě se jim podařilo proklouznout do čtvrtfinále. Loni Dynamu vyřazovací boje utekly a po osmi letech hrálo skupinu o umístění. To ještě mnozí fanoušci netušili, že hned v dalším roce budou Pardubice hájit poprvé od sezony 1995/1996 svojí extraligovou účast v prolínací soutěži.

S využitím www.hcdynamo.cz

Doposud poslední radost z mistrovského titulu přišla v roce 2012. Pardubice v šestém utkání zvítězily v Brně 5:1, v sérii vyhrály celkově 4:2 na zápasy a získaly pošesté titul mistra ligy. Foto: Česká televize


Letošní sezona: Pouze sedmnáct výher a velká podpora fanoušků

Pardubicím nevyšel již úvod sezony a po pěti porážkách v úvodních pěti kolech byl odvolán trenér Peter Draisaitl. Na uvolněné místo nastoupil jako hlavní trenér Pavel Rohlík. Tým pod jeho vedením hned dovezl dva body z Chomutova a v devátém kole přišlo první tříbodové vítězství Pardubic. Jenže to byl pouze maličký záblesk naděje. Za celou sezonu dokázalo Dynamo vyhrát dvakrát po sobě pouze ve třech případech.

Když 5. ledna 2017 převzalo Město Pardubice od Romana Šmidberského většinový podíl (73,6%) v tamním extraligovém klubu, dalo se čekat, že dříve nebo později dojde k velkému třesku. Tím spíše, že šesti a půl procentní podíl získali Dušan Salfický s Petrem Čáslavou. Změny přišly o jedenáct dní později. Pavel Rohlík byl odvolán ze všech funkcí. Předsedou představenstva byl jmenován právě bývalý vynikající gólman Dušan Salfický, sportovním manažerem se stal Pavel Marek, do trenérského štábu byly dosazeny ikony pardubického hokeje – Miloš Holáň jako hlavní trenér a Otakar Janecký coby jeho asistent. Zlepšení se zatím nedostavilo ani pod jejich vedením. Z devatenácti zápasů (včetně šesti kol v play-out) vyhrály Pardubice jen pětkrát (z toho třikrát v prodloužení) a získaly pouze čtrnáct bodů. Zajímavostí je, že v týmu působí jako kondiční trenér Petr Mocek, který v sezonách 2013/2014 a 2014/2015 odehrál 79 zápasů za Duklu.

Stadion: Tipsport arena Pardubice, kapacita 10.194 míst
Webové stránky: www.hcdynamo.cz
Realizační tým
Soupiska A-týmu

I přes chmurné výsledky se mohou Pardubičtí spolehnout na parádní podporu fanoušků. Byť skončili v základní části na posledním čtrnáctém místě, na domácí zápasy chodilo v průměru 7172 fanoušků – třetí nejvyšší počet v celé extralize. Dá se očekávat, že domácí zápasy Dynama v extraligové baráži budou vyprodané, což ale může být v kontextu s cílem v podobě „nic jiného než záchrana“ svazující...


Statistiky Pardubic – základní část 2016/2017 a šestikolové play-out 2017


Tabulka Tipsport extraligy ledního hokeje 2016-2017


Tabulka Play-out Tipsport extraligy ledního hokeje 2017

Více na Tabulky - hokej.cz