Chtěli jsme brát druhý bod. Víme, že každý bod rozhoduje a je v baráži důležitý, povídá Tomáš Jiránek

15.04.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Po první třetině zápasu nad Pardubicemi vedla Dukla přesilovkovým gólem Filipa Semana. Ve druhém dějství jihlavští hokejisté svůj náskok navýšili o dvě přesné trefy, když se v obou případech prosadil útočník Tomáš Jiránek. Jenže co se nestalo, během šesti minut třetí třetiny vstřelilo Dynamo tři góly a bylo vyrovnáno. „Každý to chce v tu chvíli zastavit. Jak se soupeř rozjede, tak je to těžké. Snažili jsme se nabrat nějaké síly a prostě umlátit aspoň ten bod,“ sděluje vysoký útočník myšlenkové pochody po třígólové ledové sprše. Jihlavě se to nakonec s vypětím sil povedlo, dovedla zápas do prodloužení a v nájezdech rozhodla o zisku dvou bodů.

Vyvstává tak možná otázka. Ztratila Jihlava bod, když nevyhrála v základní hrací době? Nebo po průběhu třetí třetiny získala dva body? Během prvních dvou třetin šla Dukla jasně za vítězstvím, když vedla 3:0. Po srovnání Pardubic ale domácí silou vůle a velkou obětavostí odvrátili možnost, aby soupeř celý zápas otočil třeba už v základní hrací době. „Přestali jsme hrát. Asi už jsme si mysleli, že je konec. Ale hraje se na šedesát minut a my jsme hráli jen čtyřicet,“ uvědomuje si útočník Tomáš Jiránek. V podobném duchu hovořil na tiskové konferenci i domácí kouč František Zeman, jenž byl samozřejmě z tří rychlých inkasovaných branek rozezlen, ale poté hráče pochválil, jak po srovnání eliminovali hlavní zbraň soupeře – přesilové hry. „Pro nás z nepochopitelných důvodů nastal pětiminutový výpadek a soupeř kvalit Pardubic toho dokázal využít, srovnal zápas na 3:3. Nicméně od šesté minuty třetí třetiny klobouk dolů před hráči, co předváděli v oslabení. Padali tam, jak se říká, po "držce" a dovedli utkání do prodloužení.“

Hokej.cz: Sestřih zápasu HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice 4:3 sn.

Jihlava vedla nad Pardubicemi už o tři branky, nakonec vyhrála až na nájezdy

O oba dva góly ve druhé třetině se zasloužil právě Tomáš Jiránek. Urostlý forvard tak prolomil střeleckou smůlu, která se na něj v posledních zápasech lepila. Třeba ve čtvrtém kole na ledě Motoru jel v závěru dvakrát na gólmana Kváču, ale branku nevstřelil. Nyní se radoval hned dvakrát. „Při prvním gólu jsem dostal krásný pas od Pepíka Skořepy. Ještě jsem se rozhodoval, jestli budu nahrávat Jerglíkovi (Aleš Jergl – pozn. aut.), ale rozhodl jsem se ke střele a naštěstí to tam propadlo. U mého druhého gólu byla skrumáž před brankou. Jerglík mi přikopl puk a já to měl jednoduché – dával jsem ho do prázdné branky,“ popisuje oba své gólové momenty.

Po skončení základní hrací doby si oba týmy uvědomovaly, že v extrémně vyrovnané baráži by mohl rozhodovat třeba i extra bod navíc, o které se v prodloužení nebo na nájezdy hrálo. Nakonec ho získala Dukla, jelikož Miroslav Svoboda vychytal oba dva hráče soupeře a za domácí se po neúspěšném nájezdu Josefa Skořepy postupně trefili Filip Seman a Adam Zeman. „Určitě jsme chtěli brát druhý bod, protože víme, že každý bod rozhoduje a každý bod je v téhle soutěži důležitý. Jsme rádi, že jsme vyhráli alespoň na nájezdy,“ sděluje Tomáš Jiránek, který si přeje, aby na nedělní zápas proti Motoru opět přišla stejná návštěva jako proti Pardubicím – Horácký zimní stadion byl totiž potřetí během baráže vyprodán, cestu si na něj našlo 6200 diváků.

Videoohlasy s Tomášem Jiránkem


Tisková konference: Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice) a František Zeman (HC Dukla Jihlava)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 8. zápasu baráže 2017: HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice 4:3 sn.

Autor videa: YouTube HZStv1