Mistrovství si užijeme a zároveň ho odmakáme. Když budeme táhnout za jeden provaz, bude to dobré, říká Jakub Škarek

15.04.2017 / Tomáš Lysý

Loni se mistrovství světa hráčů do 18 let zúčastnit nemohl, jelikož Karlovy Vary si před baráží stáhly z jihlavského hostování gólmana Davida Honzíka a Dukla by tak rázem přišla o oba brankáře. Letos už na osmnáctky zamířil. Řeč je o gólmanovi Jakubu Škarkovi, o kterém se trenér Václav Varaďa vyjádřil, že na něm hodlá postavit tým. Tak moc věří sedmnáctiletému brankářskému talentu na šampionátu osmnáctek, který probíhá na Slovensku. Premiéra se českému týmu vydařila, mladí Češi porazili Bělorusko 7:4. Již v sobotu 15.4. čeká na český tým Švédsko, poté přijdou na řadu zápasy s USA a Ruskem.

Mladý jihlavský gólman se na šampionát těší. A to rovnou ze dvou důvodů. Prvním je samozřejmě ten, že na něj loni jet nemohl. Druhý důvod je jasný – opět bude sdílet společný čas s parťáky, se kterými vybojoval loni v srpnu historické zlato na Memoriálu Ivana Hlinky. Ten je po mistrovství světa U-18 druhou nejprestižnější akcí v sezoně této věkové kategorie. „Hodně se těším, protože většinu kluků jsem viděl naposled v srpnu na Hlinkově memoriálu. My tam jedeme s tím, že si to užijeme, ale zároveň odbojujeme každý zápas. Ať už budeme hrát proti Bělorusku nebo Rusku, tak necháme na ledě maximum. S každým se porveme o tři body,“ sděluje odhodlaně Jakub Škarek.

Jakub Škarek hájil branku českého týmu do 18 let v prvním utkání skupiny proti Bělorusku, který svěřenci trenéra Václava Varadi vyhráli 7:4. Foto: Steve Kingsman/HHOF-IIHF Images

První zápas čekal Českou republiku v pátek 14. dubna od 19:30, tedy v době, kdy jeho spoluhráči z Dukly bojovali o body proti Pardubicím. Svěřenci trenéra Václava Varadi a jeho asistentů Patrika Augusty s Petrem Studničkou porazili Bělorusko 7:4, když v průběhu druhé třetiny vedli už 6:1. Jakub Škarek před tímto utkáním věděl, že nepůjde o jednoduchý zápas. Zároveň se ale splnilo jeho přání o úspěšném vstupu do turnaje. „Bělorusko nebude lehkým soupeřem, určitě bude bojovat. Přiznám se, že jsem proti nim nikdy nehrál a bude to pro mě premiéra. Těším se ale na všechny zápasy a budu rád, když do nějakého nastoupím a budu moct klukům pomoct,“ říkal před zahájením turnaje.

Po vítězném utkání čekají na české mladíky zřejmě silnější soupeři. V sobotu 15. dubna odehraje ČR zápas proti Švédsku. O dva dny později bude jejich soupeřem Amerika a skupinovou část uzavřou zápasem proti Rusku. Z dvou pětičlenných skupin postoupí první čtyři celky a budou hrát křížem proti sobě vyřazovací boje. „Cílem je postoupit do čtvrtfinále z co nejlepší možné pozice, abychom dostali toho nejpřijatelnějšího soupeře. Když ho dostaneme, tak bychom mohli postoupit dále a tam už si člověk nevybere,“ myslí si Jakub Škarek. „Když budeme táhnout za jeden provaz, tak to bude dobré,“ říká a ví, o čem mluví. Český tým bude opět spoléhat na dobrou partu, podobně jako před osmi měsíci na zlatém Hlinkově turnaji.

Odlehčení na závěr přinesla otázka ohledně místa Jakuba Škarka v kabině A-týmu. Když mladičký gólman odjel na přelomu roku na juniorský šampionát, udělali mu gólmanští parťáci z jeho místa speciální koutek – vytapetovali kóji do růžova, polepili obrázky, obložili plyšáky a hned vedle posadili dětský záchod. Může „Kouba“ čekat po svém návratu z mistrovství o dva roky mladší kategorie něco podobného? „Radši nic nečekám, ale když něco připraví, tak to budu brát jako srandu a budu muset také něco vymyslet. Celou sezonu si mě dobírají a občas samozřejmě já je. Jsem rád, že tady máme takovou partu a ještě s Lukášem Sáblíkem, jenž je chytající legendou. V kabině je sranda, což je dobré. Chodí se do ní pak lépe, když víš, že tě tam čeká něco takového,“ usmívá se český gólmanský talent.

Rozhovor s Jakubem Škarkem o mistrovství světa hráčů do 18 let

Autor videa: Tomáš Lysý