Poslední zápas postupové sezony přichází. Dukla jede do Pardubic s postupem v kapse, doma jí čeká vítání fanoušků

23.04.2017 / Tomáš Lysý

V loňském ročníku, kdy se červenožlutí dostali až do baráže a nakonec zůstali před extraligovými bránami, odehráli dohromady 74 soutěžních zápasů. Letošní sezona přinesla ještě o dvě utkání více a to závěrečné přijde na řadu v neděli 23. dubna 2017. Postupový ročník uzavře Dukla Jihlava na ledě Dynama Pardubice, kterému k zachování extraligové příslušnosti stačí získat dva body a nemusí se ohlížet na výsledek aktuálně třetích Karlových Varů, které jsou také ve hře o druhou extraligovou místenku. Utkání v pardubické Tipsport areně začíná přesně v 16 hodin a je vyprodané, pokladny se tudíž v den utkání neotevřou.

Trenér Petr Vlk: Máme před sebou ještě jedno utkání a nechceme baráž zdegradovat

Jdeme si za svým snem zápas od zápasu, třetinu od třetiny a ženeme to dopředu, sděluje Petr Šidlík po výhře nad Motorem

Autor videa: Ondřej Šuhaj
Voiceover: MT audio


Ticketportal, Live přenos


Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu Hokejka TV. Další možností je sledovat zápas na TV Tipsport, kde musíte mít po registraci finanční obnos na uživatelském kontu nebo si vsadit tiket.
Zápas můžete po zaregistrování sledovat živým přenosem na portálu onlajnu.

Dvanáct let. Dlouhá to doba. Zkuste si vzpomenout, co jste před dvanácti lety dělali... Pokud jste v roce 2005 fandili Dukle, patrně Vám sportovně moc do smíchu nebylo, jelikož její jihlavská extraligová sezona (i kvůli výluce v NHL) trvala po pětileté odmlce v první lize pouze jeden jediný rok. Tečka. Střih na 21. duben 2017. Devítileté snažení jednatele Bedřicha Ščerbana a party lidí kolem něj je završené. HC Dukla Jihlava totiž v jedenáctém kole baráže vydolovala z domácího utkání proti Energii Karlovy Vary potřebný bod a postoupila do extraligy. Červenožlutí v utkání dvakrát prohrávali. Po první třetině 0:1, v prostřední 1:2, ovšem minutu a půl před druhým odchodem vystřelil postupový gól obránce Jiří Říha. Důležitým stavebním prvkem byl brankář Miroslav Svoboda, který si patrně usmyslel, že bude ničit sebevědomí jednoho střelce za druhým. V posledních třech utkáních totiž pochytal 117 ze 123 střel soupeře - proti Energii celkem 46. Celý tým dřel, táhl za jeden provaz, bojoval jeden za druhého a výsledkem byl postup. Inkasovaný gól v prodloužení na 2:3 nemusel Dukle příliš vadit, je totiž extraligová. Má dvacet bodů a nemůže v tabulce skončit horší než druhá. Celý A-tým ale ví, že je na programu ještě jeden zápas, který je třeba odehrát profesionálně, s co nejvyšší důstojností a prolínací soutěž nezdegradovat.

Je to pochopitelné, hraje se ještě o jedno volné extraligové místo. O něj na dálku soupeří Pardubice a Karlovy Vary. Lepší výchozí pozici má tým s Koněm ve znaku. Dynamo totiž v jedenáctém kole odstřihlo ze hry o postup do extraligy České Budějovice. Pardubičtí hokejisté v první třetině vstřelili úvodní branku zápasu a hubený náskok držely až do čtyřiačtyřicáté minuty, kdy se prosadili podruhé. Motor ve třetím dějství vrhl všechny síly do útoku a podařilo se mu čtyři minuty a čtyři vteřiny před koncem základní hrací doby snížit. Poté málem i vyrovnat, jelikož v přesilovce měl na holi jasnou gólovou šanci Tomáš Nouza, ovšem jeden z jihočeských lídrů na Růžičku nevyzrál. Následně už to bylo ze strany hráčů s velkým M ve znaku jen trápení. Risk při power-play nevyšel, jelikož Českobudějovičtí hráli v sedmi, a když za kotlem domácích nevydržel jeden díl plexiskla (netřeba spekulovat, čím), přišla na řadu desetiminutová nucená přestávka na výměnu materiálu. Tlak domácího celku se po opětovném pokračování rozplynul a Dynamo pohodlně uhájilo svůj náskok, navíc trefou do prázdné klece upravilo své vítězství na 3:1.

Pardubicím stačí získat v posledním kole jakkoliv vyhrát (za tři nebo za dva body) a nemusí se vůbec ohlížet na to, jak budou hrát Karlovy Vary doma proti Motoru. Dynamo a Energie totiž mají ve vzájemných zápasech letošní baráže stejný bodový zisk (6:6), ovšem pardubický tým disponuje lepším skóre 13:12. Pokud se oba celky, které háji extraligovou příslušnost, sejdou po dvanácti kolech se stejným bodovým ziskem, bude právě toto kritérium rozhodovat ve prospěch Pardubic. Je tak jasné, že na rozdíl od loňské baráže jeden z extraligistů klesne o patro níže do WSM Ligy. Karlovarští jsou ve svízelné situaci, jelikož k postupu jim nestačí jakákoliv domácí výhra, musí se totiž ohlížet na souběžně hraný zápas Pardubice – Jihlava. Matematika k udržení Energie je jednoduchá. Pokud hráči z lázeňského města vyhrají za dva body, musí věřit, že Dukla zvítězí proti Pardubicím v základní hrací době. Pakliže Karlovy Vary získají z posledního zápasu tři body, potřebují k záchraně jakoukoliv prohru Dynama (bez bodu, za bod). Sečteno a podtrženo – jestliže Karlovarští nezískají v posledním kole o dva body více než Pardubice, padají do WSM Ligy.


Před posledním kolem baráže jsou tak dvě tabulkové jistoty – Motor České Budějovice nemá ani teoretickou šanci na postup. Naopak Dukla Jihlava je postupovým celkem a v Jihlava se vznáší v postupové euforii. Do Pardubic jede několik stovek fanoušků červenožlutých barev. Ti plánují svým hrdinům pořádné uvítání. Ve 21 hodin se sejdou na Horáckém zimním stadionu a budou čekat na autobus A-týmu, vracející se z Pardubic do Jihlavy. Postupové oslavy budou moct propuknout naplno! Nevěříte, že sport, potažmo celý hokej, dokáže psát neuvěřitelné příběhy? Pak tomu začněte věřit. Dukla Jihlava, tradiční hokejová bašta a spolu s Kometou Brno nejúspěšnější klub české hokejové historie, dvanáctinásobný mistr, čekala na postup dlouhých dvanáct let. Dočkala se v jubilejní sezoně, kdy si připomíná 60. výročí svého vzniku... Sezona 2016/2017 vstupuje nezapomenutelným písmem do historie jihlavského hokeje.


SEMIŠŮV ÚSPĚŠNÝ NÁJEZD. Postup Dukly do extraligy sestával z několika důležitých dílků, které do sebe zapadly naprosto přesně. Jedním z nich bylo i deváté utkání baráže mezi Jihlavou a Pardubicemi. Červenožlutí do něj šli s dvěma porážkami v řadě a jejich náskok na postup se ztenčil na jediný bod. Jihlava zapnula vyšší obrátky a po dvou třetinách vedla nad Dynamem 3:0. Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že po šestačtyřiceti minutách bude průběžný stav zápasu 3:3. Pardubičtí se mocně tlačili za vítězstvím, ovšem Dukla znovu ukázala bojovnost, charakter, obětavost a týmovou hru – faktory úspěchu postupové sezony. Zápas dovedla do prodloužení a poté ovládla samostatné nájezdy. Prosadil se Adam Zeman s Filipem Semanem, kdežto Miroslav Svoboda vychytal oba dva nájezdy soupeře. Foto: Tomáš Buksa


12. kolo baráže o extraligu, neděle 23. dubna 2017:

HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava (16:00)
HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)


Tabulka baráže o extraligu 2017 po 11. kole: