Smlouvu s Duklou mají podepsanou také talentovaní hráči z úspěšného juniorského kádru

14.05.2017 / Tomáš Lysý

Sezona 2016/2017 se jihlavským juniorům povedla. Pod vedením trenérského tria Augusta-Ujčík-Nekvasil trápili ve čtvrtfinále vysoce favorizovanou Kometu Brno a prohráli s ní až v rozhodujícím sedmém zápase. Dukla nakonec skončila na šestém místě, což bylo pro juniorku nejlepší umístění v novodobé historii klubu. Někteří hráči již podepsali seniorskou smlouvu – gólman Jan Brož, obránci Ladislav Pospíchal s Davidem Váňou nebo útočník David Čermák, další hráči jsou v jednání.

Jan Brož

Trenéři juniorského týmu v sezoně 2016/2017 často chválili gólmana Jana Brože. Právem. Nedávno dvacetiletý brankář byl jasnou oporou týmu a měl jedny z nejlepších statistik celé soutěže. V základní části si připsal nejvyšší počet vychytaných vítězství (26), měl třetí nejvyšší počet úspěšných zákroků (1186) a držel si na juniorskou extraligu výborná čísla v počtu procentuální úspěšnosti zákroků (91,87%) či průměru obdržených branek (2,62). Pouze Pardubice inkasovaly v základní části méně branek než Dukla Jihlava. „Taková sezona se nedá hodnotit jinak než skvěle. Měli jsme výborný tým a řekl bych, že jsme po celou sezonu hráli dobře. Když máte před sebou dobrou obranu, tak se chytá lépe, a my jsme z výborné obrany vycházeli celou sezonu. Mrzí mě ale, že jsme nedokázali přejít přes Kometu. Poté, co jsme se dokázali v pátém zápase zvednout, otočit z 0:4 na 5:4 a vybojovat si další zápas, jsme si to zasloužili. Byla to suprová sezona, za kterou bych chtěl poděkovat trenérům i hráčům,“ shrnuje jihlavský gólman celý ročník.

Na jeho konci si zachytal také za jihlavský A-tým. V posledním utkání baráže zažil křest ohněm na ledě Pardubic, které potřebovaly vyhrát, aby udržely extraligu. Před více jak deseti tisíci diváků zneškodnil Jan Brož 30 střel Dynama, které nakonec zvítězilo 4:2. V tu dobu již měl dávno podepsanou smlouvu s Áčkem Dukly. „Smlouva mi byla nabídnuta na konci listopadu a podepsána byla ze začátku ledna, protože jsem v ní chtěl ještě něco doupravit. Proto se to trošku protáhlo. Přišel jsem do Dukly před čtyřmi roky s výhledem, že si někdy zahraju za Áčko, a byl jsem za tuto nabídku velmi rád,“ upřesňuje mladý brankář a vzápětí doplňuje to, co znělo z gólmanské party během celé sezony. „Hlavní důvod, proč jsem se rozhodl podepsat smlouvu, byl asi kvůli trenérskému kádru v Jihlavě. Ať se jedná o pana Jaroše, Romana Peschouta nebo Honzu Dršatu, všichni pracují s gólmany velmi dobře. A nesmím zapomenout ani na Lukáše Sáblíka. Máme tu skvělé trenéry brankářů a to je pro můj další růst to nejdůležitější,“ ví moc dobře šikovný strážce jihlavské svatyně, jenž podepsal smlouvu na rok s možností uplatnění dvouleté opce.

Jan Brož se musel při své premiéře za dospělou Duklu ve dvanáctém kole baráže na ledě Pardubic co otáčet. Nakonec ale zápas zvládl na jedničku a připsal si několik výborných zákroků. Foto: Tomáš Buksa


Ladislav Pospíchal, David Váňa

Pokud Jan Brož říkal, že jihlavští junioři vycházeli během celé sezony ze zajištěné obrany, za kterou se mnohem lépe chytá, tak jistě mluvil i o dvojici obránců Ladislav Pospíchal (horní foto) a David Váňa (dolní foto). Oba dva patřili k jasným pilířům červenožluté defenzívy. První jmenovaný dostal předčasný vánoční dárek již 9. prosince 2016, kdy podepsal smlouvu na dva roky s opcí, která se dá využít dvakrát – více zde. „V Dukle jsem odmala, nastupoval jsem za ní vždycky. Jsem strašně rád, že to takhle proběhlo,“ prozradil bezprostředně po podpisu nového kotraktu talentovaný zadák. V právě skončené sezoně zapsal v základní části během 37 zápasů hned 11 gólů a 16 asistencí. Ještě lepší čísla měl v play-off, kdy během sedmi utkání nastřádal 11 bodů (2+9). Během sezony chodil trénovat s A-týmem a nebýt zranění, patrně by měl v kariéře již zapsány premiérové starty za jihlavské Áčko. „Pospovi“ se tak může splnit jeho cíl. V rozhovoru na konci roku 2013 říkal pro webové stránky klubu, že by si jednou chtěl zahrát v Jihlavě extraligu - celý rozhovor zde.

Jestliže Ladislav Pospíchal začal s hokejem na jihlavském stadionu v pěti letech, stejně tomu bylo i u jeho kamaráda z první obranné dvojice juniorů Davida Váni. Devatenáctiletý bek již naskočil ke třem zápasům za A-tým, ve všech se radoval z vítězství a v celkovém součtu zapsal jeden plusový bod v účasti na ledě. Jeho vítěznou premiérou byl zápas 50. kola základní části WSM Ligy proti Frýdku-Místku (2:1), ve kterém nastoupil v první obranné dvojici po boku Jiřího Říhy. „Jirku jsem sledoval už od tréninku. Je to neskutečné, co dělá a jak maká. Celý zápas jsem si moc užil. Je to sen zahrát si za Duklu. Kvůli tomu jsem už od pěti let chodil na zimák, abych si za muže jednou zahrál,“ vyznal se v pozápasovém videorozhovoru - více zde.

Poměrně častý obrázek jihlavských juniorů v sezoně 2016/2017. Radující se David Váňa (č. 13) a jeho spoluhráč z první obranné dvojice Ladislav Pospíchal. Foto: Karel Švec, ČSLH


David Čermák

Ačkoliv mu na začátku loňské sezony bylo teprve sedmnáct let a za juniory kroutil první sezonu, ihned se zařadil mezi lídry nejstaršího jihlavského mládežnického týmu. David Čermák vlétl do sezony jako ďábel, během šestnácti zápasů rozvlnil soupeřovu síť třináctkrát a byl na druhém místě v tabulce střelců celé soutěže. Nedlouho poté podepsal smlouvu do dovršení svého juniorského věku s následnou možnou opcí - více zde. Talentovaný hráč si první start za A-tým připsal v 18. kole na ledě Kladna, ihned poté naskočil k dalším čtyřem utkáním. Následně mu však vystavilo stopku zranění, kvůli kterému musel dva měsíce sledovat spoluhráče pouze z tribuny. Vrátil se ale v dobré formě. Ve čtrnácti dalších utkáních juniorky zapsal dalších šest branek a tým táhl i v play-off proti Kometě. Během čtvrtfinálové série zapsal v sedmi zápasech šest přesných tref a tři asistence. Šanci znovu dostal i v Áčku, kde naskočil v 50. kole základní části a poté i do čtyř barážových utkání.

David Čermák okusil i těžké barážové boje. V osmém utkání se mohl radovat z důležitého domácího vítězství Dukly proti Pardubicím 4:3 na nájezdy. Foto: Tomáš Buksa


Čtěte také:

Lukáš Žálčík je první posilou do útočných řad Dukly. Smlouvu podepsal na rok s dvouletou opcí

Richard Diviš bude působit v Dukle i nadále, smlouvu prodloužil o rok

Michal Důras míří do Francie. Bude hrát za Štrasburk

Dukla hlásí příchod dalšího obránce, její dres bude oblékat Petr Ulrych

Filip Seman prodloužil kontrakt s Duklou. Podepsal novou smlouvu na rok s dvouletou opcí

Obránce Jakub Suchánek je dalším novým jménem, které vyztuží zadní řady Dukly

První nová tvář v kabině. Jan Zdráhal posílí obranné řady Dukly

Trenéři Patrik Augusta a Viktor Ujčík končí v Jihlavě, nově budou působit v Mladé Boleslavi

Rozhodl větší zájem ze strany Jihlavy, nebo jsem to tak aspoň cítil, říká útočník Tomáš Jiránek, který zůstává v Dukle

Jihlavo, děkuji za vše, vzkazuje odcházející obránce Jiří Říha

Hodnocení sezony může být po postupu do extraligy jenom pozitivní, sděluje Radek Hubáček, který prodloužil smlouvu

Postup do extraligy je srovnatelný s titulem, říká loučící se gólman Miroslav Svoboda

Josef Skořepa zůstává v Dukle. Zkušený útočník podepsal smlouvu a těší se na premiérovou extraligovou štaci