Bomba! V Dukle Jihlava podepsal norský reprezentační gólman!

17.05.2017 / Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Dukla Jihlava hlásí posilu do brankoviště! Ačkoliv některá média v minulých dnech spekulovala o řadě jmen z tuzemských hokejových soutěží, která nebyla mnohdy podložena ani telefonickými kontakty (více zde), a byla možná pouze „zbožnými přáními“ autorů, o dalším gólmanovi prvního týmu Dukly Jihlava k Jakubu Škarkovi, je nyní jasno. Smlouvu s nováčkem české nejvyšší soutěže podepsal norský gólman Lars Volden. „Je to jméno, které jsme měli po postupu Dukly do extraligy v hledáčku. Tohoto gólmana jsme si vybrali. Jednání probíhala čtrnáct dní, velmi intenzivně o minulém víkendu. Podařilo se,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Z Dukly do Dukly. Čtyřiadvacetiletý norský gólman chytal v loňské sezoně také za červenožluté barvy, ale v Trenčíně. Zde byl dle statistik nejlepším gólmanem celé extraligy dle procentuální úspěšnosti zásahů (93,8%).

Larse Voldena, který v roce 2009/2010 získal ve svých osmnácti letech premiérový titul v norské extralize za tým Stavanger Oilers, zná velmi dobře trenér gólmanů Dukly a národního týmu Petr Jaroš. Když uznávaný brankářský kouč v roce 2011/2012 působil u národního týmu Norska, vedl mj. i novou gólmanskou akvizici Dukly. Volden na tehdejším MS ve Finsku a Švédsku odchytal jeden zápas (proti Rusku, porážka 2:4), ve zbylých sedmi utkáních jako dvojka kryl záda Larsi Haugenovi. Norové tehdy historicky došli až do čtvrtfinále, kdy skončili na hokejkách Ruska.

O rok později odchytal Lars Volden na MS 2013 (Švédsko a Finsko) dva zápasy. Proti Kanadě (porážka 1:7) a České republice, kdy ve třinácté minutě střídal jedničku Larse Haugena, za kterým byl v dalších pěti zápasech jako dvojka. Norové tehdy skončili ve skupině pátí. Na následující šampionát do běloruského Minsku se tehdejší gólman finského extraligového Blues Espoo podíval také, když za Haugenem a Søbergem plnil roli týmové trojky.

Lars Volden na MS 2015 v utkání Norsko - Rusko. Foto: Richard Wolowicz/HHOF-IIHF Images

Diváci mohli Larse Voldena spatřit i na domácím MS 2015, kdy nastoupil hned do prvního utkání své země proti Rusku (porážka 2:6) do třetího duelu s Finskem při prohře 0:5. Při zbylých pěti zápasech byl opět dvojkou za Larsem Haugenem. Seveřané nakonec skončili ve skupině šestí. Během šampionátu 2016 v Rusku odchytal dvě utkání. Nejprve vychytal výhru 4:3 po prodloužení nad Dány, poté při porážce s ČR 0:7 střídal po pátém inkasovaném gólu. Proti Dánsku, Kazachstánu a Rusku byl dvojkou; Norsku v konečném účtování těsně utekl postup do čtvrtfinále.

Na mistrovství světa v hokeji 2016 v Rusku hájil Lars Volden branku svého národního týmu na vrcholné akci zatím naposledy. Při utkání proti Švýcarsku pomohl Norům k výhře 4:3 po prodloužení. Foto: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Před sezonou 2015/2016 přišel do Dukly gólman David Honzík, jenž byl draftovaný do NHL. Stejně tomu bylo i loni v případě Miroslava Svobody. A také nyní míří do Jihlavy gólman, jenž má v kariéře zapsán draft do nejprestižnější hokejové soutěže světa. V roce 2011 si jej v šestém kole vybral Boston Bruins.

Za velkou louži se ještě nepodíval, na druhou stranu má zapsáno 36 zápasů ve finské nejvyšší hokejové soutěži za Blues Espoo. S budoucími kolegy Jakubem Škarkem a Janem Brožem se budou moct pobavit a porovnat, jaké je to postoupit z první ligy do nejvyšší soutěže své země. Lars Volden totiž v sezoně 2014/2015 pomohl Rögle BK k postupu z Allswenskan (švédská 1.liga) do Svenska hockeyligan (SHL - nejvyšší tamní soutěž). Během pětizápasové barážové série dostal jen 10 branek a jednou udržel čisté konto). Sportovním ředitelem týmu byl tehdy Anders "Masken" Carlson, který si zahrál v Jihlavě při exhibičním dni legend Česko - Švédsko. Ve švédské nejvyšší soutěži poté odchytal za týž tým 32 utkání (naposled na začátku loňské sezony), aby poté přestoupil právě do Trenčína.

Radost Rögle BK z postupu do švédské extraligy v sezoně 2014/2015

Autor: Svenska hockeyligan

Společné postupové foto hráčů Rögle BK. Gólman Lars Volden, který tehdy odchytal všech pět zápasů v tabulkově hraném play-off i následně všech pět utkání v baráži proti Västeras IK (v nichž jednou udržel čisté konto), je na fotce dole třetí zprava. Foto: Johannes Gullbran/SHL.se


Lars Volden

Narozen: 26.7.1992
Post: Brankář
Výška: 190 cm
Váha: 95 kg
Hůl: Levá

Profil Larse Voldena na Eliteprospects.com

Lars Volden na mistrovství světa v hokeji 2015, konané v Praze a Ostravě, při utkání Norsko - Finsko. Foto: Richard Wolowicz/HHOF-IIHF Images


Čtěte také:

Smlouvu s Duklou mají podepsanou také talentovaní hráči z úspěšného juniorského kádru

Lukáš Žálčík je první posilou do útočných řad Dukly. Smlouvu podepsal na rok s dvouletou opcí

Richard Diviš bude působit v Dukle i nadále, smlouvu prodloužil o rok

Michal Důras míří do Francie. Bude hrát za Štrasburk

Dukla hlásí příchod dalšího obránce, její dres bude oblékat Petr Ulrych

Filip Seman prodloužil kontrakt s Duklou. Podepsal novou smlouvu na rok s dvouletou opcí

Obránce Jakub Suchánek je dalším novým jménem, které vyztuží zadní řady Dukly

První nová tvář v kabině. Jan Zdráhal posílí obranné řady Dukly

Trenéři Patrik Augusta a Viktor Ujčík končí v Jihlavě, nově budou působit v Mladé Boleslavi

Rozhodl větší zájem ze strany Jihlavy, nebo jsem to tak aspoň cítil, říká útočník Tomáš Jiránek, který zůstává v Dukle

Jihlavo, děkuji za vše, vzkazuje odcházející obránce Jiří Říha

Hodnocení sezony může být po postupu do extraligy jenom pozitivní, sděluje Radek Hubáček, který prodloužil smlouvu

Postup do extraligy je srovnatelný s titulem, říká loučící se gólman Miroslav Svoboda

Josef Skořepa zůstává v Dukle. Zkušený útočník podepsal smlouvu a těší se na premiérovou extraligovou štaci