Jak poskládat vítězný tým? Reportáž na webu hokej.cz i s trenérem Dukly Jihlava Petrem Vlkem

29.05.2017 / HOKEJ.CZ

Během aktivní hráčské kariéry získal s Duklou dva ligové tituly. Nejprve v roce 1985 a o šest let později byl podepsán pod doposud posledním klubovým mistrovským prvenstvím, kdy byl zároveň vyhlášen i nejužitečnějším hráčem celého play-off. Na mezinárodní scéně získal na mistrovství světa 1987 s národním týmem bronzovou medaili. Petr Vlk následně pokračuje v úspěšné kariéře i jako trenér, když Jihlavu dotáhl v roce 2004 a 2017 k postupu do extraligy ledního hokeje. Zajímá Vás, jaký je „recept“ na poskládání vítězného týmu? V reportáži pro web českého hokeje hokej.cz odpovídal vedle Petra Vlka také bývalý trenér české reprezentace Vladimír Vůjtek a manažer mládeže českobudějovického Motoru Jaroslav Liška.

„Ideální stav samozřejmě je, když to všichni hráči umí na nejvyšší úrovni,“ začíná rozhovor trenér Petr Vlk. „Ale důležitý věc je týmovost, hlavně v kolektivním sportu. Aby byla u všech hráčů ochota pracovat pro cíl, který si tým dá. V určitých zlomových okamžicích stačí jeden, který to tam nemá, a může zhatit práci celého kolektivu. Když budu upřímný, tak před nějakým umělcem na ledě radši pět pracovitých lidí,“ říká narovinu úspěšný kouč.

Další důležitou věcí je sladění kolektivu. Jestliže si hráči během celé postupové sezony pochvalovali vztahy v kabině, tak rozhodně nemluvili do větru. Vždyť to byl jeden z hlavních prvků ukončení dvanáctiletého čekání na návrat Dukly do extraligy. „Bez chemie v týmu to nejde. Snažíme se hledat typy, aby si vyhovovali. To je první věc, kterou hledáme. Mluvil o tom i pan Vůjtek – aby hráč nebyl konfliktní typ v kabině, který je schopen během dvou měsíců zhatit to, na čem se pracuje,“ sděluje třiapadesátiletý trenér, jenž během hráčské kariéry působil na postu útočníka.

„V průběhu sezony, když se něco musí řešit a něco úplně nefunguje, tak jsou to vesměs starší hráči, se kterými si člověk promluví, co se děje. Samozřejmě musíme mít informace i zevnitř týmu. Je to o důvěře. Já musím věřit hráči, kterého se ptám – a on musí věřit mně, aby mi řekl, jak to opravdu je,“ zakončuje video-rozhovor Petr Vlk, jenž za Duklu odehrál 495 zápasů.

Hokej.cz: Jak poskládat vítězný tým? Nesmí chybět hvězdy ani pracanti

Autor videa: YouTube kanál Hokej.cz


S využitím www.hokej.cz.
Celý článek autora Tomáše Čekala Jak poskládat vítězný tým? Nesmí chybět hvězdy ani pracanti