Do Dukly přichází rekordman! Švédský obránce Erik de la Rose hrál nejdelší zápas hokejové historie. Za norský tým

30.05.2017 / Zdeněk Drla

Další posilou zadních řad Dukly Jihlava je švédský obránce Erik de la Rose. Je vám toto jméno povědomé? Třiadvacetiletý zadák Erik de la Rose je "světovým" rekordmanem. Byl při tom, kdy bylo v letošním pátém čtvrtfinále play-off nejvyšší norské soutěže mezi Storhamarem a Sarpsborgem rozhodnuto až v čase 217:14, což je absolutní rekord hokejové historie, co se délky zápasu týká. "Obranu máme v tuto chvíli kompletní. Nyní se budeme soustředit na útok. Snahou bude přivést dva útočníky," hlásí jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Nejdelší zápas hokejové historie! Norský tým Storhamar bojuje v pátém čtvrtfinále nejvyšší soutěže se Sarpsborgem (za stavu 2:2 na zápasy). A je to právě obránce Erik de la Rose, který v polovině zápasu otevírá skóre utkání. Domácí vedou 1:0. Hostující tým ale srovnává na 1:1 na prahu třetího dějství. Nikdo z více než 5500 diváků v tu chvíli netuší, že rozhodnutí přijde až za hodně dlouho...

Páté čtvrtfinále totiž přinese rozuzlení až v osmém (!) dvacetiminutovém prodloužení. Čas vítězného gólu? 217:14! Tenhle mač je od půlky března letošního roku zapsán v historických análech jako ten nejdelší... Překonal 81 let starý rekord duelu NHL mezi Detroitem a Montrealem.

ČTETE TAKÉ: Hráči vykoupili kiosek. V Norsku se hrálo do rána

A právě třiadvacetiletý autor prvního gólu historicky nejdelšího utkání historie bude v nadcházející sezoně hájit barvy Dukly Jihlava.

Předchází ho skvělá pověst.

V devatenácti letech odehrál za Lillehammer 40 utkání, ve kterých zaznamenal 31 kanadských bodů. O dva roky později byl tento bek s pravým držením hole dokonce nejlepším nahrávačem norské nejvyšší soutěže (Hamar skončil v norské elitní soutěži druhý), když v 61 zápasech nastřádal 56 bodů (8+48).

Kompletní statistiky na www.eliteprospects.com

Mimochodem Hamar sice v rekordně dlouhém prodloužení vyhrál 2:1 a ujal se vedení v sérii 3:2, nakonec však prohrál 3:4 na zápasy. Do semifinále postoupil Sarpsborg, na pozdějšího mistra norské ligy Stavanger (který vyhrál šest posledních titulů) ale nestačil ...

Víte, že... Mladší bratr Erika de la Roseho Jacob (ročník 1995) byl v roce 2013 draftován ve druhém kole jako celkově 34. v pořadí týmem NHL Montreal Canadiens.