Dukla má opět své zástupce v mládežnických reprezentacích

22.06.2017 / Tomáš Kalas

Se začátkem sezóny 2017/2018 přichází i reprezentační akce, ve kterých má Dukla opět několik zástupců. Reprezentace do 20 let absolvovala v Rokycanech a Salzburgu tréninkový kemp, na který dostal pozvánku gólman Dukly Jakub Škarek. Reprezentaci do 16 let, kde je trenér mladšího dorostu Dukly Petr Svoboda asistentem trenéra Karla Berana, čeká letní kemp v Kravařích, kam se probojovali Filip Krejčí s Tomášem Chlubnou, jako náhradník bude připraven Patrik Čermák.

Reprezentace do 20 let

Nejvyšší mládežnická kategorie absolvovala týdenní kemp (9.6. – 16.6.2017) v Rokycanech a Salzburgu, nově pod vedením trenéra extraligového A-týmu Bílých Tygrů Liberec, Filipa Pešána. Tomu neušly výborné výkony jihlavského brankáře Jakuba Škarka v minulé sezóně za A-tým Dukly. Talentovaný gólman si nicméně konec postupové sezóny Dukly moc neužil. Odchytal pouze dva barážové zápasy (a oba s vítězným koncem), protože byl vybrán do výběru osmnáctiletých hráčů na mistrovství světa na Slovensku 2017, kde vytvořil tandem s českobudějovickým Jiřím Paterou. Česká republika skončila na šampionátu ve čtvrtfinále, když sice dokázala srovnat proti Finsku z 1:5 na 5:5, ale poté prohrála v prodloužení.

Na prvním reprezentačním srazu nové sezony byli parťáky Jakuba Škarka Adam Brízgala a Josef Kořenář, který dříve působil čtyři sezony v mládežnických kategoriích Dukly a v uplynulém ročníku byl dle statistik čtvrtým nejlepším gólmanem USHL.

Jakub Škarek v loňské postupové sezoně Dukly zapsal dva barážové zápasy, více jich kvůli šampionátu osmnáctek nestihl. Nejprve pomohl k výhře nad Pardubicemi 4:3 v prodloužení, poté ve třetím kole předvedl výborný výkon proti Motoru a vychytal vítězství 2:1 na nájezdy. Foto: Tomáš Buksa


Reprezentace do 16 let

Nejmladší mládežnickou chlapeckou kategorii bude za Duklu na letním kempu v Kravařích (23.6. - 26.6.2017) zastupovat brankář Filip Krejčí a útočník Tomáš Chlubna. Právě druhý jmenovaný patřil k tahounům Dukly v základní části loňské sezony extraligy mladšího dorostu. V 36 zápasech vstřelil 19 gólů a na dalších 34 nahrál, v play-off dal dva góly a u dalších čtyř měl asistenci. Filip Krejčí spíše kryl záda o rok staršímu Ondřeji Chaloupkovi jako spolehlivá brankářská dvojka, v sedmi zápasech ze 146 střel inkasoval pouze šestkrát. V seznamu náhradníků hlavního trenéra Karla Berana a jeho asistenta, trenéra jihlavského mladšího dorostu Petra Svobody, je uveden také útočník Patrik Čermák. Ten byl také platným hráčem loňského mladšího dorostu Dukly, za 34 zápasů v základní části dokázal nasbírat 12 gólů a 14 asistencí a v týmové produktivitě skončil čtvrtý. Všichni tři uvedení hráči by měli v nové sezoně patřit k oporám jihlavských mladších dorostenců.

Gólman Filip Krejčí a útočníci Tomáš Chlubna a Patrik Čermák (odshora) jsou reprezentanty Dukly Jihlava v první akci výběru U-16 v novém ročníku 2017/2018. Foto: Zdeněk Drla