Do zahájení Mezinárodní sportovní školy zbývají dva týdny. Celý projekt zaštiťuje hokejisty, florbalisty, kemp rozhodčích a semináře

09.07.2017 / Tomáš Lysý

V dobrých a úspěšných projektech se má pokračovat. Nejinak tomu je i s Mezinárodní česko-finskou sportovní školou. Akce, která se v prvních čtyřech letech týkala pouze hokejistů, přibrala za poslední dva roky také florbalisty a rozhodčí. Letos se tak bude pořádat sedmý ročník hokejového kempu a třetí ročníky kempu florbalistů a rozhodčích. „Hokejový kemp představuji v sídle Kraje Vysočina již posedmé a jsem za to moc rád. V době, kdy tento projekt vznikal, jsem si nebyl jistý, zda je životaschopný a přinese to, co potřebujeme. Projekt ale předčil naše očekávání a splňuje všechno to, co jsme si předsevzali,“ sděluje Bedřich Ščerban, jednatel Dukly Jihlava a hlavní manažer česko-finského kempu, jenž letos bude od 22. do 29. července 2017.

Úplně první ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy přišel v roce 2011. Tehdy si sami organizátoři ještě nebyli jistí, zda je celá akce životaschopná a co přinese. Z tehdejšího „česko-finského“ novorozeněte se díky pečlivé a obětavé práci celého organizačního týmu stal vážený projekt. Nejen tím, že se v roce 2015 k hokejistům připojili také florbalisté a rozhodčí. „Projekt předčil naše očekávání a splňuje všechno to, co jsme si předsevzali. Celá akce má vedle hlavního programu i celou řadu odvětví, kam jsme se za sedm let dostali. Jsem na to pyšný, protože jsme tohle nečekali. Projekt funguje, zvládáme ho a doufám, že se takhle budeme rozvíjet i nadále, sděluje jednatel Dukly Jihlava a hlavní manažer celé akce Bedřich Ščerban na tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina.

Sedmý ročník hokejového kempu, třetí ročníky „florbalovky“ a kempu rozhodčích

Mezinárodní česko-finská hokejová škola – International Ice Hockey School (IIHS) vchází do svého sedmého ročníku. V rámci pravidelného střídání pořadatelství mezi českou a finskou stranou se kemp tentokrát uskuteční v Jihlavě (při sudém ročníku se jezdí do Tampere-Pirkkaly). „Kemp je součástí celkové výchovy talentované mládeže v Kraji Vysočina, která probíhá celoročně. Jednou za rok, střádavě v Jihlavě a ve Finsku, proběhne týdenní soustředění dětí do 13 let. Je specifické tím, že se jedná o výběrové soustředění. Noninace podléhá přísným kritériím výkonnosti,“ připomíná Bedřich Ščerban s tím, že rodiče ani děti si nemohou účast na akci nárokovat. Ani finančně, jak je obvyklé na jiných soustředěních – zaplatíš a účastníš se. Hokejisté jsou vybíráni samozřejmě dle své výkonnosti a umění, ale přihlíží se i k jejich přístupu k hokeji či školním výsledkům. „Nominované děti se namíchají do dvou česko-finských družstev. Hokejově spolu takto stráví celý týden a jejich komunikačním jazykem musí být angličtina. Ta slouží ke zdokonalování vývoje dětí. Aby se setkaly s tím, že v současném světe je třeba zvládat mezinárodní jazyk,“ upozorňuje Bedřich Ščerban také na sociální stránku kempu.

V roce 2015 se k hokejové škole přidala i Mezinárodní česko-finská florbalová škola – International Floorball School (IFS) a také Česko-finský kemp rozhodčích. Také tyto dva kempy si během dvou let prošly svým vývojem a zařadily se po bok hokejové školy. Všechny tři akce se spojily pod jednu hlavičku, kterou je Mezinárodní sportovní škola – International Sports School (ISS).

K česko-finské hokejové škole samozřejmě patří také trenéři z obou zemí, kteří si vzájemně vyměňují své poznatky. „Když je akce v České republice, tak k nám finská strana vysílá dva trenéry na stáž. Když kemp hostí Finové, tak na stáž posíláme dva české trenéry. Aby se obě strany podívaly, jak se v druhé zemi pracuje s talentovanou mládeží,“ sděluje Bedřich Ščerban.

Bedřich Ščerban představuje Mezinárodní sportovní školu v sídle Kraje Vysočina. Letošní kemp se uskuteční od 22. do 29. července 2017. Foto: Zdeněk Drla


Kompletní nominace hráčů, trenérů a rozhodčích bude oznámena na webu Dukly v dalším článku věnovaných ISS, stejně tak jako program kempu a další důležité informace.


Mezinárodní česko-finská sportovní škola zavítala i do vysílání Českého rozhlasu Vysočina

O váženosti celé akce hovoří i to, že Mezinárodní sportovní škola byla před svým dalším ročníkem poprvé představena i v rádiu. Kempu se věnoval pořad Dobré dopoledne Českého rozhlasu Vysočina, vysílaný ve čtvrtek 29.6.2017 od 11 do 12 hodin. Hostem Tamary Peckové byl právě hlavní manažer ISS Bedřich Ščerban a útočník A-týmu Dukly David Čermák, který se účastnil vůbec prvního ročníku hokejového kempu v roce 2011.

Jaká vůbec byla prvotní myšlenka vzniku česko-finského hokejového kempu? „Česko-finská hokejová škola vznikla úplně náhodou, když tady byl na návštěvě jeden bývalý finský rozhodčí, který dnes už je na finské straně funkcionář. Diskutovali jsme spolu o situaci v českém a finském hokeji. Zjistili jsme, že máme stejné problémy. V té době odcházelo Finům v juniorském věku spousta hráčů do zámoří, protože měli představu, že se to tam dělá lépe a snáze se dostanou do NHL. Shodli jsme se na tom, že to není pravda. Že tréninkové procesy a metodika je lepší v Evropě. Mezitím jsme se dohodli, že bychom mohli zkusit dělat něco společně. To byla úplně prvotní myšlenka. Začali jsme se bavit o tom, že bychom si mohli předávat metodické materiály, zkušenosti. S tím, že nejlepší by to bylo formou soustředění. Že by vždycky jeden rok pořádala kemp Česká republika a Finové by sem poslali na stáž svoje trenéry a druhý rok naopak. Pak jsme si řekli, že to uděláme na úrovni výběrů kvalitních hráčů, aby se s nimi dalo pracovat a ukázali jsme hráčům, že víme o jejich kvalitách a staráme se o ně. A když už tedy výběry, tak co kdybychom namíchali české a finské hráče navzájem,“ vypráví Bedřich Ščerban o průvodní myšlence vzniku kempu.

Vždyť čeština a finština jsou totálně odlišné jazyky. Takže jak všechno vůbec fungovalo na ledě? „Měli jsme naučená nějaká anglická slovíčka, která jsme dostali před začátkem soustředění. Pak už to bylo jen na nás, jak se s tím popereme. Tehdy v roce 2011 měl náš tým českého a finského trenéra, ale z hlediska jejich koučování to nebylo nijak výrazně odlišné,“ vzpomíná si útočník David Čermák.

ZÁZNAM CELÉHO VYSÍLÁNÍ SI MŮŽETE POSLECHNOUT zde.


Hostem Tamary Peckové (vpravo) v pořadu Dobré dopoledne Českého rozhlasu Vysočina byl jednatel Dukly Jihlava a hlavní manažer Mezinárodní sportovní školy Bedřich Ščerban (vlevo) a David Čermák, útočník A-týmu Dukly a účastník prvního ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy v roce 2011 Foto: Zdeněk Drla


Čtěte také:

Český rozhlas Vysočina: Mezinárodní česko-finská sportovní škola je jen střípek systému výchovy mládeže na Vysočině

Mezinárodní česko-finská sportovní škola přichází. Na řadě je sedmý ročník hokejového kempu a třetí ročník florbalistů a rozhodčích