Skvěle! Gólman Josef Kořenář si vybojoval smlouvu v NHL!

14.07.2017 / Zdeněk Drla

Zní to jako pohádka, ale je to skutečnost. Z Vystrkova u Humpolce až do Kalifornie. Z malé obce na Pelhřimovsku, která má necelé tři stovky obyvatel, prorazil do velkého hokejového světa devatenáctiletý gólman Josef Kořenář. Začínal v Humpolci, poté působil ve všech mládežnických kategoriích Dukly Jihlava, v minulé sezoně chytal juniorskou soutěž v zámoří... Teď je jeho píle v tréninku i snaha při zápasech odměněna tím, o čem sní všichni mladí hokejisté - smlouvou s týmem z NHL. Josef Kořenář uspěl na nováčkovském kempu San Jose Sharks.

Do Dukly Jihlava přišel coby čtrnáctiletý, začínal v B-týmu mladšího dorostu. Poté prošel všechny mládežnické kategorie Dukly, pravidelně dostával pozvánky na reprezentační akce. Minulou sezonu okusil první zahraniční angažmá - chytal za Lincoln Stars v USHL. A obstál. "Sezona v juniorce mi dala hodně. Ať už to je hra holí, za brankou nebo komunikace s obránci, protože na malém hřišti je brankář jakoby třetí obránce," vysvětluje.

Po úspěšné sezoně v juniorském týmu přišla pozvánka na nováčkovský kemp Žraloků. Sem byl Josef Kořenář pozván coby volný hráč, protože nebyl draftován. I na kempu upěl. A tak přišla nabídka smlouvy. "Nováčkovský kemp byl minulý týden. Nebral jsme to jen jako výlet do Kalifornie. Odlétal jsem tam s tím, že chci zabojovat o smlouvu. Vyšlo to a jsem za to rád," září štěstím sympatický mladík, rodák z Vystrkova u Humpolce, který první hokejové krůčky udělal na humpoleckém zimáku.

Při nováčkovském kempu, který může každému mladému hokejistovi obrátit život naruby, byl Josef Kořenář absolutně klidný. Všimli si toho i lidé z organizace Sharks. "Na pohovoru s trenéry se mě ptali, jak je možné, že nejsem vůbec vystresovaný. Přijel jsem si to užít, ne se stresovat," culí se mladík a popisuje průběh kempu: "První dva dny byly pekelné. Denně tři, čtyři testy mimo led, pak testy bruslení, takže nám zavařili nohy. Zbytek už byl spíše herní."

Josef Kořenář bude v následující sezoně působit v Česku, konkrétně v Dukle Jihlava, kde gólmany skvěle připravuje trenér Petr Jaroš. Další program bude mít s reprezentační dvacítkou, v kontaktu tak bude i s trenérem Martinem Láskou. To vše po dohodě s organizací Sharks. "V San Jose s tím souhlasili. Řekli mi, že mi vybrali dobrý klub, aby mě připravil na příští sezonu," uzavírá devatenáctiletý talent, který je po Davidu Rittichovi druhým gólmanem Dukly, který podepsal smlouvu s týmem NHL.

Rozhovor s Josefem Kořenářem

Autor videa: Zdeněk Drla

Foto: Karel Málek/Juniorský hokej