Lidé z Detroitu oceňují výchovu gólmanů v Dukle a říkali mi, ať pokračujeme v dobré práci, hlásí Petr Jaroš po kempu Red Wings

19.07.2017 / Tomáš Lysý

Jihlavská gólmanská škola nabírá na stále větší prestiži. David Rittich loni nastoupil v NHL za Calgary, čerstvou smlouvu se San Jose má Josef Kořenář a Jakub Škarek je jeden z největších gólmanských talentů současnosti. Obrovskou zásluhu na všem má trenér gólmanů českého národního týmu a Dukly Petr Jaroš se svými jihlavskými parťáky Janem Dršatou, Romanem Peschoutem a Lukášem Sáblíkem. A právě Petr Jaroš byl pozván Detroitem Red Wings na pětidenní Development camp. „Spolu s hlavním trenérem gólmanů Detroitu Jeffem Salajkem a dalšími dvěma trenéry brankářů jsme vedli šestici gólmanů. Na kempu jsem potkal super lidi a odvezl si nové zkušenosti,“ říká uznávaný trenér a prozrazuje, že pětidenní akce se zúčastnil i hlavní kouč Detroitu Jeff Blashill, dále Chris Chelios, Shawn Horcoff nebo Jiří Fischer.

Pane Jaroši, druhý týden v červenci jste se zúčastnil Development kempu klubu NHL Detroitu Red Wings. Můžete jej přesně popsat?
Development camp Detroit Red Wing se již několikátým rokem konal ve městě Traverse City, které je vzdálené zhruba čtyři hodiny jízdy autem od Detroitu. Kemp probíhal od 7. do 11. července 2017 a během těchto pěti dní se téměř padesát hráčů, včetně šesti gólmanů, věnovalo nejen tréninku na ledě a na suchu, ale i speciálním zručnostem. Pro hokejisty byly připravené i semináře, např. o zdravé výživě, správném spánku apod. S tím souvisel i dvouapůlhodinový „cooking class“ (lekce vaření), aby si hráči uměli správně a zdravě uvařit.

Jaká šestice gólmanů se Development kempu zúčastnila a kdo je spolu s Vámi trénoval?
Byli zde dva američtí gólmané Chase Perry a Keith Petruzzelli, Čech Matěj Machovský, dále Kanaďan Kaden Fulcher, Švýcar Joren van Pottelberghe a švédský brankář Filip Larsson. O tuto šestku se starala čtveřice trenérů gólmanů, kterou tvořil hlavní trenér brankářů Detroitu Red Wings Jeff Salajko, trenér farmy Rudých Křídel z Grand Rapids Griffins Brian Mahoney-Wilson, Maciej Szwoch ze švédského Färjestadu a Duklu Jihlava jsem zastupoval já.

Petr Jaroš (druhý zprava) se svými svěřenci na Development camp Detroit Red Wings 2017 Filipem Larssonem (Djurgården IF), Chasem Perrym (RPI – Rensselaer Polytech. Inst.) a Matějem Machovským z Detroitu. Foto: Archiv Petra Jaroše

Z Red Wings byl na kempu nejen hlavní kouč gólmanů Jeff Salajko, ale měl jsem možnost vidět Vás v rozhovoru s Jeffem Blashillem, což je hlavní trenér Detroitu. Kdo tedy vedl kompletně celý kemp a jací zástupci Detroitu na něm byli?
Kemp vedli trenéři farmy z Grand Rapids (AHL – American Hockey League – pozn. aut.) a z podfarmy z Toledo Walleye, jenž hraje ECHL (East Coast Hockey League – pozn. aut.). Byli tam samozřejmě také Shawn Horcoff, který má na starosti hráčský rozvoj, dále bývalý český obránce Detroitu Jiří Fischer nebo jeden z nejlepších obránců NHL všech dob a současný asistent trenéra Detroitu Chris Chelios. Celé dění sledoval jak hlavní trenér Red Wings Jeff Blashill, tak i generální manažer klubu Ken Holland se svým asistentem Ryanem Martinem a další lidé z klubu.
Pozn. aut.: Vedení a realizační tým Detroitu Red Wings najdete zde.

Hlavní trenér Detroitu Red Wings Jeff Blashill (vpravo) během rozhovoru s Petrem Jarošem. Foto: Archiv Petra Jaroše

Do NHL v minulé sezoně nakoukl David Rittich a pár dní zpátky podepsal Josef Kořenář smlouvu se San Jose Sharks, aby se vrátil do Dukly, kde působí i jeden z největších talentů české gólmanské školy Jakub Škarek. Tušili zástupci Red Wings vůbec něco o Dukle Jihlava?
Jistěže. Lidé z organizace velice dobře vědí o našich jihlavských odchovancích, které jste jmenoval. David Rittich, Josef Kořenář a Jakub Škarek dělají pokroky a v zámoří se o nich hodně mluví. Ocenili naší výchovu a říkali, ať pokračujeme v dobré práci.

Byli na kempu i nějací další čeští hráči nebo pouze Matěj Machovský?
Development campu se zúčastnili hned čtyři čeští hráči. Již zmiňovaný Matěj Machovský s trojicí obránců Filipem Hronkem, Liborem Šulákem a Tomášem Dvořákem. Musím říct, že všichni naši hráči dřeli a ukázali se v dobrém světle. I po lidské stránce jsou to super kluci. Moc jim fandím a budu držet palce, aby se jejich kariéry vyvíjely správným směrem.

Co Vám osobně kemp dal a co pro Vás znamenal?
Předně bych chtěl poděkovat vedení Red Wings za pozvání. Na kempu jsem potkal spoustu super lidí a odvezl si nové zkušenosti.

Petr Jaroš sleduje trénink vedený Toddem Nelsonem, hlavním koučem farmy Rudých Křídel v Grand Rapids Griffins (horní foto) a na fotografii dole zcela vpravo během kempu. Foto: Facebook Detroit Red Wings

Během pětidenního Development campu Detroitu Red Wings se Petr Jaroš s dalšími kouči gólmanů včetně hlavního trenéra brankářů Rudých Křídel Jeffem Salajkem starali o šestici gólmanů. Na snímku je s gólmanským koučem Dukly a národního týmu brankář Chase Petry. Foto: Archiv Petra Jaroše