Dvoufázové tréninky, zápas, tvrdá práce, ale i odpočinek. To je týdenní program na IIHS

20.07.2017 / Tomáš Lysý

Brány sedmého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy, potřetí spolu s florbalisty pod hlavičkou Mezinárodní sportovní školy, se otevírají. Projekt začne již v sobotu 22. července 2017 v Kině Dukla a hned tento den čeká hráče odpolední dvoufázový trénink. Poté se najede na osvědčený program – dopolední dvoufázové tréninky, odpoledne zápas. Čas je ale i na odpočinek, účastníci International Sports School se mohou těšit na novinku v podobě Teambuldingu. Pro trenéry je připraven Seminář Mariána Jelínka, na který jsou zvaní také rodiče. Kemp bude oficiálně ukončen 29.7.2017 znovu v Kině Dukla. „Už vím, co mohu od jednotlivých dnů čekat. Zároveň vím, co čekat od lidí, kteří se kolem kempu pohybují. Je to pro mě přínosem a těším se,“ hlásí Jakub Venc, hlavní trenér hokejové části kempu. Takřka podobný program mají i florbalisté.

Dvoufázové tréninky, zápasy, oficiální zápas

V předešlých letech bylo zvykem, že finská výprava přilétla do České republiky v odpoledních hodinách a „nultý“ den kempu byl ve znamení ubytování. Tentokrát bude vše jinak. Finská část kempu přiletí již v sobotu dopoledne, po příjezdu do Jihlavy následuje oběd a poté již Mezinárodní sportovní škola oficiálně začne. A to ve slavnostním hávu – zahájením v Kině Dukla. Napilno budou mít také fotografové, naplánováno je společné foto účastníků International Sports School (ISS), včetně rodinných příslušníků, kterých ze Suomi dorazí přesně 57.

Odpoledne prvního dne absolvují hráči dvoufázové tréninky. Účastníci jsou rozděleni do dvou česko-finských týmů a musí spolu komunikovat anglicky. Zatímco jeden tým bude mít trénink na ledě, druhý absolvuje suchou přípravu a poté se oba celky prohodí. Náročný první den bude zakončen večeří a striktně dodržovanou večerkou.

Chcete vědět více? Sledujte IIHS 2017 na Facebooku

Následujících pět dní se jede podle přesně osvědčeného scénáře. Budíček v 7 hodin, snídaně, od 8:30 do 11:30 dvoufázové tréninky (led, suchá příprava; jeden trénink je dlouhý 75 minut). Po práci následuje nabírání sil v podobě obědu a odpočinku. A že budou síly potřeba. Odpoledne mají talentovaní hokejisté hlavní bod dne v podobě zápasu. Těch bude pět, přičemž Oficiální zápas IIHS 2017 bude vrcholem celého kempu, koná se v závěrečný „celý“ den v pátek 28. července 2017 od 16 hodin. Zahájí ho hymny obou zemí, bude živě přenášen a zakončen vyhlášením nejen nejlepších hráčů oficiálního zápasu, ale i celého kempu. Česko-finská škola bude zakončena 29.7. v 11 hodin opět v Kině Dukla.

Hlavním trenérem kempu tentokrát bude Jakub Venc, jenž se česko-finské školy účastnil již v letech 2013 a 2014. „Znám program kempu a lidi, kteří se kolem něj pohybují. Určitě to pro mě bude výhoda a přínos. Vím totiž, co mohu od jednotlivých dnů čekat,“ domnívá se sedmadvacetiletý trenér a odchovanec havlíčkobrodského hokeje. „Pamatuji na první kemp, kdy začátky nebyly jednoduché. Nevěděl jsem, co od toho čekat. Ale komunikace na ledě byla v pohodě. Přes den, během oběda, večeře nebo navečer při povídání v osobní rovině moje angličtina vázla, neměl jsem tak dostatečnou slovní zásobu,“ přiznává sympaticky a hned doufá, že se v tomto ohledu zlepšil. „Rok chodím na kurz angličtiny, tak věřím, že se to snad zlepšilo a řekneme si něco i z osobního života.“

Jestliže někteří hráči z předešlých ročníků IIHS prozrazují, že jsou stále v kontaktu se svými finskými kamarády, tak to samé platí i u trenérů. Ve větší míře. „Na Finy se samozřejmě těším, jsou to dobří lidé a jsem s nimi v kontaktu během celého roku. Občas si napíšeme a dokonce jsme si spolu i volali. Když byla česko-finská škola v Jihlavě v roce 2015, tak jsem se za nimi přijel podívat a nějaké dny s nimi strávil. Už aby tady byli,“ usmívá se Jakub Venc, který je jasným příkladem, že čeští účastníci (hráči a trenéři) jsou vybíráni napříč celým Krajem Vysočina. Kuba totiž dlouhodobě trénuje mládež v Havlíčkově Brodě.

Hlavní trenér Jakub Venc o IIHS 2017

Autor videa: Tomáš Lysý

Společný program pro účastníky, seminář Mariána Jelínka, program pro finské rodiče

Během práce musí být čas i na odpočinek, proto v každém předešlém ročníku bylo vyhrazeno jedno odpoledne pro Oficiální program česko-finského kempu. Zatímco při předešlých českých kempech mohli účastníci obdivovat krásy historického centra Telče nebo jihlavské ZOO či se vyřádit ve Vodním ráji, tentokrát se mohou těšit na TEAMBUILDING. Společný a odpočinkový program je zařazen přesně do poloviny celého týdne – v úterý 25.7. odpoledne. „Děti budou mít zajímavý společný teambuilding. Čekají na ně zajímavé nové věci, poznání druhého a důvěra v někoho jiného,“ přibližuje Jakub Venc.

Ve spolupráci s partnerem akce, Českou unií sportu, se podařilo pro Mezinárodní česko-finskou florbalovou školu zorganizovat zájezd na Světové hry neolympijských sportů 2017, jelikož florbal není sport zařazený do olympijského programu. Tato prestižní akce, tzv. Olympiáda neolympijských sportů, se letos koná v polské Vratislavi a florbalová výprava se může těšit vskutku na atraktivní podívanou – pojedou sledovat zápas mezi Českou republikou a Finskem, jenž se hraje 27. července od 12 hodin.

Zatímco mladí hokejisté a florbalisté budou „utužovat partu,“ pro jejich trenéry a realizační tým je připraven odlišný program. HC Dukla Jihlava ve spolupráci s KVV ČSLH Vysočina pořádá školení pro trenéry všech licencí a sportů. Tématem semináře bude Zvládání stresové situace v trenérské praxi a lektorem bude známá persona Marian Jelínek, (dřívější osobní kouč Jaromíra Jágra, nyní hokejový trenér, psycholog a šéf letní školy Jágr-team. Seminář bude probíhat v prostorách Vysoké školy Polytechnické Jihlava (přímo proti HZS) v přednáškové místnosti P3, a to v úterý 25.7.2017 od 13:00 do 16:30 s půlhodinovou přestávkou. Cena za seminář je 350 Kč (v ceně je malé občerstvení). HC Dukla Jihlava a International Sports School si dovolují na přednášku pozvat rodiče hráčů, přičemž zbývá pár desítek posledních volných míst.

Je dobrým zvykem, že s výpravou hráčů a realizačního týmu odlétá do pořádajícího města i početná skupina rodičů. Letos jich bude skutečně hodně. Českou republiku, Kraj Vysočina, Jihlavu a okolí bude poznávat celkem 57 Finů (40 rodičů a 17 dětí). Pro ně je připraven kompletní program. „Finským rodinným příslušníkům bude nabídnut výlet do Telče, Třebíče, Prahy, Bratislavy nebo Vídně. Mohou si prohlédnout ZOO Jihlava, jihlavské podzemí s katakombami či Pivovar Ježek. Vyznavači golfu si přijdou na své v Golf Resortu Telč. K dispozici budou mít i osobní automobily,“ prozrazuje vedoucí projektu české strany Tereza Ščerbanová. Veškeré náklady na pobyt v České republice a výlety si finští rodinní příslušníci platí sami. Těšit se mohou i na to, že stejně jako v předešlých letech budou slavnostně přijatí na Kraji Vysočina, tentokrát však v mnohem slavnostnějším hávu s ochutnávkou regionálních produktů. Platí to i opačně - česká výprava je v Tampere-Pirkkale vždy přijímána v místním výjimečném stavení, otevíraném pouze pro speciální účely a akce.