Mezinárodní česko-finská hokejová škola začala prvními tréninky

23.07.2017 / Tomáš Lysý

Sobota 22. července 2017. Datum, kdy byl oficiálně odstartován sedmý ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy – International Ice Hockey School. Finská výprava hokejistů, florbalistů a realizačního týmu přistála o půl jedenácté dopoledne na Letišti Václava Havla, přes komplikace na dálnici D1 přijela do Jihlavy a v 16 hodin mohlo začít v Kině Dukla Oficiální zahájení Mezinárodní sportovní školy. Po náročném prvním dni, zejména ze strany přilétajících Finů, byli talentovaní hokejisté a florbalisté rádi, že vidí ubytování a postel. V neděli 23.7. pokračuje kemp prvním celým dnem.

Foto a video z úvodního dne International Sports School (ISS) 2017

Ve zhruba 9:50 finského času (v ČR je oproti Finsku o hodinu méně) se početná výprava finských hokejistů, florbalistů, realizačního týmu a rodinných příslušníků vydala směr srdce Evropy. Na pražské letiště dosedli Seveřané v 10:35 a za dalších pětačtyřicet minut se dva autobusy – jeden pro florbalisty, druhý pro hokejisty – odjížděly směr Jihlava.


Nebyla by to dálnice D1, aby se nepřihodily nějaké dopravní komplikace. Oba autobusy „koupily“ kolonu takřka hned po opuštění letiště. Druhá na sebe nedala dlouho čekat, a to kvůli nehodě na zúžení kolem 30. kilometru. V tu dobu byl již vážně ohrožen dlouho dopředu plánovaný program, kde se sice počítalo s časovou prodlevou, nikoliv však tak velkou. „Nebylo to úplně jednoduché, protože jsme museli takřka za běhu všechno pozměnit, posunout. Bylo předem dané, že Finové přijedou na Horácký zimní stadion, kde se seznámí s českými spoluhráči, převlečou se do vycházkového úboru, půjdou spolu na oběd a poté se odeberou na slavnostní zahájení do Kina Dukla,“ prozrazuje člen realizačního týmu a PR IIHS Tomáš Lysý. Naštěstí ale dopadlo všechno dobře. Oběd byl připraven nejprve pro české hráče a poté pro Finy. Téměř o hodinu opožděný Zahajovací ceremoniál v Kině Dukla narušen nebyl. Časový posun nedělal problémy ani profesionálnímu fotografovi, jenž nejprve vyfotil celý společný hokejový a florbalový tým, aby byl velký rozsah účastníků podtrhnut hromadným fotem i s českými a finskými rodiči.



Poté už vše běželo jako švýcarské hodinky. Hokejisté se přesunuli na Horácký zimní stadion, florbalisté do areálu Na Stoupách a následovaly první tréninky. Samozřejmostí byly kompletně připravené kabiny. Každý hráč dostal dvě tréninková trička, dvoje kraťasy, jedno vycházkové tričko a jednu soupravu. Dále měl u své kóje láhev s pitím se svým jménem, stuplny a herní dres. Ten je s číslem odlišný od tréninkového a právě tréninkové dresy musí být v rámci jednoho týmu rozděleny na polovinu. Blue Lightnings mají 12 bílých dresů a 11 modrých, naopak v týmu White Rangers je 11 bílých a 12 modrých dresů. O výstroji budeme psát v jednom z následujících článků.

Led zimáčku okusil jako první Team Blue Lightnings, zatímco Team White Rangers byl v tělocvičně. Oba mančafty se po tréninkové jednotce, trvající zhruba hodinu, prohodily. Trenéři obou týmu tak mohli vůbec poprvé sledovat um všech účastníků.

Druhý den Mezinárodní česko-finské hokejové školy bude pokračovat v neděli 23. července, kdy již bude tradiční a osvědčený program – dopoledne dvoufázové tréninky na ledě, odpoledne první zápas IIHS 2017. Na řadu přijde i tradiční focení hokejových účastníků a společné hokejové výpravy. Hráči se mohou těšit na velké překvapení, jelikož ceny pro nejlepší hráče bude předávat brankář z NHL.