Souboj dvou nejúspěšnějších klubů domácí hokejové historie přichází. Dukla jede na led mistrovské Komety

23.09.2017 / Tomáš Lysý

Ačkoliv se jedná teprve o sedmé kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, přichází na řadu jeden z vrcholů základní části. Ten bude ověnčen dvanáctkami. HC Dukla Jihlava která letos po dvanácti letech hraje extraligu a má dvanáct mistrovských titulů, zajíždí na led HC Komety Brno. Celek z druhého největšího města České republiky totiž v uplynulé sezoně získal mistrovský titul a v počtu vavřínů se dotáhl právě na Duklu. DRFG Aréna uvidí v neděli 24.9.2017 od 17 hodin v pořadí 150. vzájemný zápas obou velkých rivalů. Pokud se na Vás nedostal lístek (pár jich ještě zbývá), nesmutněte. Zápas můžete sledovat v jihlavské hospodě Pivní ráj nebo využít živého přenosu TV Tipsport, hokejka TV či tradičního onlajnu.

Ačkoliv je Dukla týmem, který nastřílel na kluzištích soupeřů zatím jasně nejvíce gólů, dovezla si ze tří venkovních zápasů domů pouze jeden bod. V posledním kole se sice hned pětkrát prosadila v Pardubicích, jenže bez bodového efektu. Ačkoliv Jihlavští dokázali srovnat náskok soupeře z 1:4 na 4:4, nakonec Dynamo „nedorazili,“ následně třikrát inkasovali a poté už jen kosmeticky upravili skóre na 5:7. „Takový zápas, kdy bychom měli mít psychicky navrch, musíme překlopit na svojí stranu. Teď ho musíme okamžitě hodit za hlavu, protože takhle k utkání přistupovat prostě nemůžeme. Tohle jsme nebyli my,“ zlobil se útočník a střelec druhého jihlavského gólu Radek Hubáček. Šanci na nápravu bude mít aktuálně devátá a šestibodová Dukla na ledě Komety.

HC KOMETA BRNO

Tabulka je zatím poměrně vyrovnaná. Brno, které se nachází na pátém místě (Kometa má odehráno o zápas méně) s devíti body, dělí od posledního čtrnáctého Zlína pouze čtyři body. Ačkoliv je DRFG Arena pro soupeře hodně nepříjemná, jelikož domácí fanoušci dokáží svému týmu vytvořit opravdu bouřlivou atmosféru, jsou to právě Brněnští, kteří zatím jako jediní ze čtrnácti extraligových celků čekají na první tříbodovou výhru doma. Kometa před svými příznivci nejprve otočila zápas s Třincem, kdy v průběhu třetí třetiny prohrávala 2:4, do výsledku 5:4 po nájezdech. Poté neudržela slibně rozehraný zápas s Mladou Boleslaví a po špatných závěrečných osmi minutách padla 2:3 a stejný výsledek, ačkoliv až po nájezdech, se urodil v jejím zápasu proti Chomutovu. Fanoušci Brna si nyní přijdou na své, a nejen tím, že Kometa hostí Duklu nebo Spartu, jelikož bitvy těchto týmů tvořily českou (československou) hokejovou historii. Ale i proto, že spolu s Chomutovem hrají Brněnští během šesti zápasů hned pětkrát doma.

Když hrála Dukla v Pardubicích, představili se domácím fanouškům dvě nové tváře Dynama – obránci Jiří Hunkes s Tomášem Mojžíšem. Také Kometa může v utkání proti Dukle využít novou tvář, kterou je Michal Barinka, třiatřicetiletý obránce se zkušenostmi z reprezentace a olympijských her. jeho příchod potvrdilo Brno na svých webových stránkách v průběhu tohoto týdne. Stal se tak třetím hráčem, který přichází do mistrovského celku. Ještě před sezonou se z plzeňského hostování vrátil Tomáš Svoboda a z Pardubic přišel Lukáš Nahodil. Asi nejcitelnější ztrátou z šesti dosavadních odchodů je přesun Marka Kvapila do Chabarovsku hrajícího KHL. Pro Kometu je ale nejdůležitější, že udržela hlavní hvězdu mistrovského kádru – útočníka Martina Erata, jenž má ve své kariéře přes 900 startů v NHL.

Soupiska Komety Brno
Realizační tým Komety

Z historie vzájemných zápasů

Poslední extraligový zápas: Vůbec poslední vzájemný extraligový zápas sehráli oba soupeři v ročníku 1995/1996. Dukla Jihlava na domácím ledě porazila HC Kometu BVV Brno 9:1. V předešlých třech utkáních základní části se nejprve obě mužstva na ledě Komety rozešla smírně 4:4 po prodloužení, poté Kometa vyhrála v Jihlavě 4:1 a na toto vítězství navázala i doma výhrou 6:2. Dukla tedy svému soupeři ve čtvrtém vzájemném zápasu vrátila dvě předešlé porážky i s úroky. Zatímco Jihlavští došli v této sezoně do čtvrtfinále, Kometa se s nejvyšší domácí soutěží rozloučila, když v baráži skončila na třetím sestupovém místě.

První prvoligový zápas po sestupu obou klubů: Jihlavští se poroučeli o soutěž níže v baráži 1999, kdy podlehli Znojmu 3:4 na zápasy. V prvoligové sezoně 1999/2000 tehdy nastupovalo několik týmů, jenž dnes brázdí extraligové vody – Dukla, Liberec, Chomutov, Kometa nebo Hradec Králové. Tehdy vůbec první prvoligový zápas mezi Duklou a Kometou skončil domácí jihlavskou výhrou 4:1. V odvetném utkání se opět radovala Jihlava, když v Brně vyhrála těsně 2:1.

Sezona před jihlavským postupem 2004: Ročník 2003/2004 byl pro fanoušky Dukly nezapomenutelný, zejména tedy jeho finiš v podobě vítězného finále první ligy a následného postupu do extraligy přes Budějovice. V této sezoně nejprve Kometa vyloupila Horácký zimní stadion výhrou 6:3, poté ale měla navrch Jihlava a na ledě soupeře před 534 diváky vyhrála také tříbrankovým rozdílem – 3:0. Zatímco Dukla na konci sezony slavila postup, Kometa slavila udržení prvoligové příslušnosti v baráži.

Sezona po jihlavském sestupu 2005: Extraliga vydržela v Jihlavě pouze jednu sezonu, nejslavnější klub domácí hokejové historie měl v ročníku 2005/2006 opět přívlastek prvoligový. Proto se Dukla i Kometa potkávaly znovu. V prvním utkání tohoto ročníku dokázala Dukla doma otočit nepříznivý vývoj zápasu. Brno vedlo 3:0, 4:2 a 5:3, ovšem nakonec se radovali domácí výsledkem 6:5. V dalším utkání na ledě Komety padaly góly před téměř pěti tisícovkami diváků jen do 21. minuty. Domácí vyhrávali 2:0, Jihlava ještě do přestávky srovnala na 2:2 a krátce po začátku druhého dějství rozhodl Michal Černý. V dalších dvou utkáních nejprve Dukla doma znovu porazila soupeře, tentokrát 4:2, ačkoliv po dvou třetinách byl stav 0:2. Na utkání si může pamatovat i současný jihlavský kapitán Tomáš Čachotský, který vstřelil druhý gól a na třetí nahrál Danielu Hodkovi. Poslední vzájemný zápas této sezony před vyprodaným Rondem (7200 diváků) nabídl remízu 2:2, když domácí srovnali až v poslední minutě.

Sezona před brněnským odkupem extraligy od Znojma: Obrozená Kometa s obrovskou podporou fanoušků vynaložila nemalé finanční prostředky na postup již v sezoně 2007/2008, ale v obrovské bitvě jí v semifinále první ligy zastavila v rozhodujícím sedmém utkání Mladá Boleslav. O rok později došla Kometa až do finále a byla krůček od baráže, jenže nestačila na Ústí nad Labem a prohrála s ním 2:4 na zápasy. Právě ročník 2008/2009 byl zatím posledním, ve kterém se dva nyní již dvanáctinásobní mistři setkávali, jelikož Kometa si po skončení sezony odkoupila extraligu od Znojma. Brnu se tehdy nad Jihlavou dařilo a vyhrálo oba vzájemné zápasy. Nejprve si z Vysočiny odvezlo výhru 4:2, poté doma udolalo jihlavské hokejisty 3:2. Tato utkání navštívilo dohromady téměř 12 tisíc fanoušků.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS


1. liga 2008/2009:
HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava 3:2

Branky a nahrávky: 12. Haluza (Vondráček, Polodna), 26. Brabenec (Haluza), 49. Padělek (Klimt, Sedlák) - 39. Bakus (Hodek), 50. Ficenc (Rytnauer, Dolníček). Rozhodčí: Smeták – Barteček, Koliba. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7038. Střely na branku: 44:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

HC Kometa Brno: Hylák - Křetínský, Houdek, Zubíček, Protivný, Kántor, Lhotský, Morava, David - Černý, Švagrovský, Brabenec - Klimt, Padělek, Sedlák - Vondráček, Barus, Mikšan - Haluza, Kostourek, Polodna
HC Dukla Jihlava: Řehoř - Staněk, Malena, Ficenc, Posmyk, Štrach, Andersons - Kotlík, Bakus, Hodek - Hanzal, Dolníček, Rytnauer - Krupka, Hradecký, Suk - Dvořák, Polcar, Vysloužil

Poslední vzájemný zápas obou soupeřů na Horáckém zimním stadionu se datuje k 11. říjnu 2008 a je bezmála devět let starý. Kometě tehdy stačilo k výhře dvaatřicet minut, během kterých nastřílela do sítě jihlavského gólmana Milana Řehoře hned čtyři branky. Dukla dvěma góly Daniela Hodka už jen mírnila porážku na konečných 2:4. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

SLEDUJTE UTKÁNÍ ŽIVĚ V JIHLAVSKÉ HOSPODĚ PIVNÍ RÁJ

Následující zápasy Dukly Jihlava:

Neděle 24.9.2017, 17:30: HC Kometa Brno - HC Dukla Jihlava
Pátek 29.9.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - HC Vítkovice Ridera
Neděle 1.10.2017, 16:30: HC Škoda Plzeň – HC Dukla Jihlava

7. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, neděle 24.9.2017:

Předehrávka sobota 23.9.: HC Oceláři Třinec - HC Verva Litvínov 5:1
HC Vítkovice Ridera – BK Mladá Boleslav (16:00)
Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov (16:00)
HC Škoda Plzeň – HC Dynamo Pardubice (16:30)
HC Olomouc – Aukro Berani Zlín (17:00)
Mountfield Hradec Králové – HC Sparta Praha (17:00)
HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava (17:00)

8. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, pátek 29.9.2017:

HC Oceláři Třinec - HC Olomouc (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Vítkovice Ridera (17:20)
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov (17:30)
Aukro Berani Zlín - Mountfield Hradec Králové (17:30)
Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dynamo Pardubice - Hc Kometa Brno (18:00)
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec (18:00)

9. kolo Tipsport extraligy ledního hokeje, neděle 1.10.2017:

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera (17:00)
Mountfield Hradec Králové - BK Mladá Boleslav (17:00)
HC Olomouc - HC Sparta Praha (17:00)
Aukro Berani Zlín - HC Oceláři Třinec (17:00)
HC Škoda Plzeň - HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (17:30)
Bílí Tygři Liberec - HC Dynamo Pardubice (17:40)


Tabulka TELH 2017/2018 po 7. kole: