Po týdnu znovu doma. Dukla hostí Piráty z Chomutova, kterým na jejich ledě sebrala bod

26.10.2017 / Tomáš Lysý

Poměrně zběsilé tempo Tipsport extraligy ledního hokeje, kdy Dukla odehrála 5 utkání během 10 dnů, bylo na chvilku přerušeno. Ačkoliv šest týmů absolvovalo v úterý a ve čtvrtek předehrávky, Dukla Jihlava se mohla plně soustředit na následující domácí zápas. Ten je na programu v pátek 27.10.2017 od tradičních 17:30 a na Horácký zimní stadion tentokrát přijedou Piráti Chomutov. Družina trenérů Petra Vlka a Františka Zemana bude chtít navázat na první vzájemný zápas z pátého kola. Tehdy byla Jihlava blízko třem bodům, a byť nakonec prohrála v prodloužení, tak jako první tým z celé extraligy sebrala tehdy suverénním Pirátům bod.
Organizace zápasu
Vstupenky na domácí zápasy HC Dukla Jihlava (vyjma zápasu Dukla - Kometa) můžete koupit prostřednictvím sítě Ticketportal. Více info zde, přímý odkaz zde.
Organizační opatření k domácím zápasům HC Dukla Jihlava si můžete přečíst v tomto článku.
Všechny zápasy TELH vysílá živě TV Tipsport, hokejka TV, psanou reportáž najdete na www.onlajny.com

Po vydřeném domácím vítězství nad Spartou 4:2 zajížděla Dukla na led dalšího těžkého soupeře – třineckých Ocelářů. Ve Werk Aréně, která je právem považována ze jeden z nejmodernějších stadionů ve střední Evropě, se měnilo skóre ve třinácté minutě, kdy se domácí šťastným odrazem puku ujali vedení. Třiadvacátá minuta přinesla druhý gól Třince. Během dalšího průběhu zápasu měla Dukla šance na kontaktní gól, jenže je nevyužila, a když Oceláři přidali sedm minut před koncem třetí gól, bylo rozhodnuto. „Šancí jsme měli hodně. Je to prostě škoda, na zakončení se musíme více soustředit. Proti Chomutovu musíme nastoupit s tím, co proti Třinci – nefaulovat, ale dávat nějaké góly,“ poukázal útočník Lukáš Žálčík na to, že druhá nula zápasu mohla Duklu naopak potěšit – během šedesáti minut nebyl vyloučen žádný jihlavský hráč.

Piráti Chomutov

Piráti v úvodních třech zápasech nového ročníku neztratili ani bod, přičemž hned dvakrát jeli na led soupeře (Mladá Boleslav, Pardubice). Ve čtvrtém kole si ale koledovali, když doma s Jihlavou pustili průběžné vedení 2:0 a tři minuty před koncem prohrávali 2:3. Piráti ale bleskově srovnali a vyhráli 4:3 v prodloužení a hned v dalším kole dokázali dovézt dva body i z horkého ledu Brna. Hráčům pod vedením kapitána olympijských vítězů z Nagana 98 Vladimíra Růžičky, jenž jako poslední kouč přivedl národní tým na mistrovství světa (Německo 2010) ke zlatým medailím, se poprvé nepodařilo dosáhnout na body až v osmém kole doma s Plzní. Dílčí zaváhání napravili chomutovští hokejisté na ledě Litvínova výhrou 3:2, ovšem poté přišla šestizápasová série bez vítězství s dvěma získanými body za porážku v prodloužení v Třinci a domácí nájezdovou prohru s Mladou Boleslaví. V posledním kole si ale Chomutov napravil náladu, když Michal Vondrka v čase 58:09 vystřelil svým druhým gólem v utkání výhru nad Pardubicemi 3:2.

Aktuální soupiska
Trenéři a Realizační tým

Téma: LOŇSKÉ VELEÚSPĚŠNÉ SEZONY OBOU DNEŠNÍCH SOUPEŘŮ

O tom, že v historii Dukly bude ročník 2016/2017 navždy zapsán jako veleúspěšný, bylo napsáno již mnoho. Jihlava totiž při výročí 60. let vzniku svého založení ukončila dvanáctileté čekání na postup do extraligy. Ovšem i Chomutov zažíval povedenou sezonu, nejlepší od historických ročníků 1954/1955 a 1955/1956, kdy tehdejší TJ Baník Chomutov ZJF v čele s legendárním střelcem Miroslavem Klucem získal ligový bronz a stříbro. Pirátská loď se totiž v uplynulé sezoně pokoušela otevřít brány extraligového finále, byť nakonec marně. Po základní části skončili Chomutovští na sedmém místě a v předkole vyřadili Mladou Bolelsav, byť po hodně divokém průběhu zápasů (doma prohry 1:7 a 1:6, venku výhry 5:1 a 2:1 a nakonec rozhodující domácí výhra 6:1). To ale nebylo vše. Piráti ve čtvrtfinále vystavili stopku ambicióznímu Třinci. Na jeho ledě vyhráli oba zápasy a poté si v domácím prostředí výhrou ve čtvrtém utkání vynutili možnost ukončení série. První mečbol ještě Oceláři doma odvrátili, ovšem v šestém utkání otočil Chomutov z 1:3 na konečných 5:3 a byl v semifinálové euforii.

Také semifinále Liberec – Chomutov bylo hodně vyrovnané. Bílí Tygři začali doma dvěma výhrami, Piráti oplatili v SD Aréně stejnou mincí. Chleba se lámal v pátém utkání. Liberečtí doma ubojovali vítězství 2:1 a v šestém utkání postoupili do finále. Na ledě soupeře vedli od třetí minuty 1:0 a v závěrečné dvacetiminutovce přidali další tři góly. Konečné čtvrté místo party kolem kapitána Vondrky tak znamenalo vyrovnání třetí nejlepší sezony v historii chomutovského hokeje, což ocenilo i 5250 diváků na vyprodaném stadionu.

Z úspěšného kádru odešlo hned deset hráčů. Nejcitelnější jsou zřejmě ztráty Jana Rutty a Davida Kämpfa (Chicago Blackhawks – NHL) nebo šikuly Davida Kašeho do švédské Mory. Píráti naopak přivedli sedm nových hráčů, mezi nimi i jihlavským fanouškům známého útočníka Vojtěcha Tomečka nebo dalšího forvarda Luboše Roba, který se ale v tomto týdnu vrátil zpět do Motoru ČB. Dosavadním nejproduktivnějším hráčem Chomutova je jednoznačně a s velkým náskokem Michal Vondrka se 17 body (8+9), jenž je zároveň nejlepším střelcem týmu. Mezi zadáky si nejlépe vede osmibodový Jaroslav Mrázek (2+6). V brankovišti zatím dostává výrazně více prostoru Ján Laco (90,46% úspěšnost zásahů a průměr 2,56 inkasovaných gólů), jenž hájil branku týmu ve 14 zápasech. Právě Ján Laco s obráncem Jurajem Valachem dostali pozvánku od Miroslava Šatana a Craiga Ramsaye do slovenské reprezentace pro turnaj Německý pohár.

ZÁPAS ŘEČÍ STATISTIK

Dukla a Chomutov mají ve své sestavě hokejisty, kteří patří mezi TOP10 hráčů s největším časem na ledě. Jihlavský bek Petr Šidlík je s průměrem 22:18 minuty/zápas na devátém místě v TELH, chomutovský zadák Juraj Valach v tomto ohledu dokonce vévodí statistikám celé Tipsport extraligy, když průměrně odehraje za jedno utkání 23:46 minuty!

Poslední vzájemný zápas

4. kolo TELH 2017/2018
Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava 4:3 pr. (0:0, 2:1, 1:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Mrázek (Koblasa, Valach), 31. Tomica (Huml, Grman), 58. Růžička (TS), 65. Sklenář (Růžička, Mrázek) – 32. Žálčík (Kajínek), 52. Hubáček (Šidlík, Čachotský), 57. Seman (Čachotský). Rozhodčí: Hejduk, Petružálek – Flégl, Polonyi. Vyloučení: 8:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4358. Střely na branku: 24:22. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.

Piráti Chomutov: Laco – Rašner, Flemming, Mrázek, Valach, Dlapa, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Koblasa, Růžička, Sklenář – Poletín, Skokan, Chlouba – Lauko, Šťovíček, Hlava
HC Dukla Jihlava: Volden – de la Rose, Suchánek, Šidlík, Bryhnisveen, Zdráhal, Kajínek, Ulrych – Macík, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Seman, Rys – Žálčík, Hlinka, Anděl – Diviš, Hubáček, Váňa

V SD Aréně byl k vidění zápas plný obratů. Chomutov se ve druhé třetině dostal do vedení 2:0, ovšem Dukla vzápětí snížila Lukášem Žálčíkem a osm minut před koncem základní hradí doby srovnal Radek Hubáček. To ale nebylo vše. Sedmapadesátá minuta přinesla krásný „bekhendový“ gól Filipa Semana. Jihlava sice sahala po třech bodech, nicméně za necelou minutu srovnal z trestnéo střílení domácí útočník Vladimír Růžička. „Každý chvilku tahá pilku“ platilo i v prodloužení, kde byly šance na obou stranách, ovšem nakonec se v poslední minutě nastaveného času radoval domácí Chomutov gólem Jakuba Sklenáře. Foto: Piráti Chomutov

Následující utkání Dukly Jihlava

Pátek 27.10.2017, 17:30: HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov – vstupenky zde
Úterý 31.10.2017, 17:30: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava – vstupenky zde
Pátek 3.11.2017, 15:00: HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice – vstupenky zde
Neděle 5.11.2017, 15:00: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno info ke vstupenkám

17. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 27.10.2017

Předehrávka: Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc (čtvrtek 26.10.2017, 18:00)
HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav (17:20 – ČT Sport)
HC Škoda Plzeň – Mountfield Hradec Králové (17:30)
HC Verva Litvínov – HC Sparta Praha (17:30)
HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov (17:30)
HC Vítkovice Ridera – HC Oceláři Třinec (17:30)
HC Kometa Brno – Aukro Berani Zlín (18:00)

18. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, neděle 29.10.2017

Předehráno: HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň 0:2 (24.10.2017)
HC Dynamo Pardubice – HC Vítkovice Ridera (15:00)
HC Oceláři Třinec – Mountfield Hradec Králové (15:00)
HC Olomouc – HC Verva Litvínov (17:00)
BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec (17:30)
Piráti Chomutov – HC Kometa Brno (17:50 – ČT Sport)
Dohrávka: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava (17:30)

19. kolo Tipsport Extraligy ledního hokeje, pátek 3.11.2017

HC Verva Litvínov – Aukro Berani Zlín (17:20 – ČT Sport)
HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice (17:30)
HC Vítkovice Ridera – Piráti Chomutov (17:30)
HC Olomouc – Mountfield Hradec Králové /18:00)
Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec (18:00)
HC Kometa Brno – HC Sparta Praha (18:00)
HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav (18:00)

Tabulka TELH 2017/2018 po neúplném šestnáctém kole