Dukla Jihlava připomněla Mezinárodní svátek válečných veteránů

07.11.2017 / KLUB

Nedělní hokejové extraligové derby mezi Duklou Jihlava a Kometou Brno mělo více jak sportovní rozměr. Jihlavský tým uctil činy všech generací válečných veteránů a připomněl jejich mezinárodní svátek.

Vhazovaní slavnostní buly bylo svěřeno brigádnímu generálovi Karlu Blahnovi, který byl prvním velitelem praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR. Dobrovolníci navíc prodávali v okolí i uvnitř Horáckého zimního stadionu vlčí máky, které jsou symbolem tohoto svátku. Váš případný třicetikorunový příspěvek při koupi odznaku s vlčím mákem bude využit v projetu Paměti národa, který dokumentuje vzpomínky veteránů.

Přesné datum Dne válečných veteránů je 11. 11. kdy v roce 1918 v 11 hodin a 11 minut bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. O symboliku vlčího máku se zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Vojenský chirurg si na útrapy a bolest raněných vojáků nemohl zvyknout a svoji bolest mírnil psaním básní. Po smrti přítele a poručíka Alexise Helmera do básně využil vzpomínek očitého svědka seržanta Cyrila Allisna. Ten popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.


Autor: Mezinárodní svátek válečných veteránů 2017