Týmová výhra je daleko více než moje dva kanadské body, říká obránce Matěj Stříteský

16.11.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dvě vítězné premiéry. Jedna v rámci celého týmu, druhá na bázi individuální. Po dvoubodové výhře v předešlém venkovním kole ve Zlíně (což bylo vůbec první vítězství Dukly venku) si jihlavští hokejisté poprvé dovezli z ledu soupeře plné tři body. Výrazně k tomu pomohl i nováček v týmu Matěj Stříteský, který při svém prvním utkání v červenožlutém dresu zapsal dva body. „Na zápas jsem se strašně těšil, protože v dřívějším klubu jsem měl kvůli jednomu člověku problémy a nehrál jsem. Co je víc, než přijet, vyhrát a jet domů. Super,“ usmívá se sedmadvacetiletý zadák.

Fanoušci Dukly během reprezentační pauzy hojně spekulovali, kdo by mohl kádr nováčka TELH posílit. Padalo několik jmen, zejména do útoku, ale nová posila nakonec přišla vyztužit obranné řady. A po prvním utkání se zdá, že i pomoct v útočné fázi. Obránce Matěj Stříteský totiž zapsal asistenci na prvním a poté rozhodujícím čtvrtém gólu Dukly. „Vítězná premiéra potěší více než dva body. Jsem za ně rád, ale je to zásluha celého týmu, ne jenom moje. Týmová výhra je daleko více než moje dvě asistence,“ začíná skromně svůj vůbec první videorozhovor pro web Dukly.

Jak se vůbec obě situace udály? „První asistence byla v přesilovce, kdy jsem vyhrál buly a Kája (David Kajínek – pozn. aut.) mi puk výborně posunul žábou na druhou stranu. Já mu ho vrátil a on to propálil po ledě, z jeho strany super gól.“ Druhou asistenci si Matěj Stříteský vybavuje také naprosto přesně. „Dostal jsem nahrávku po modré od Ulyho. Celou dobu jsme se bavili o tom, že bychom si takhle mohli nahrát. Trefil jsem Čagyho hokejku, to asi byla náhoda, protože jsem se snažil obstřelit prvního hráče, a naštěstí to zapadlo do brány.“

A jak se vůbec udál přesun sedmadvacetiletého zadáka, který před třemi lety zaznamenal v dresu „Bolky“ deset extraligových gólů? „Měl jsem nějaké problémy v dřívějším klubu kvůli jednomu člověku, který si na mě trošku zasedl. Byl jsem moc rád, že se to takhle vyřešilo. Dlouhou dobu jsem nehrál, takže jsem si zápas maximálně užíval a těšil se na něj. Co je více, než přijet, vyhrát a jet domů,“ sděluje Matěj Stříteský a zároveň s úsměvem prozrazuje, že zatím žádný poplatek do týmové kasy za první zápas neproběhl. „Nevím, jaký je tady sazebník. Musím se o tom pobavit s kapitánem,“ usmívá se na závěr.

Videoohlasy s Matějem Stříteským

Kapitán Tomáš Čachotský zřejmě Matěje Stříteského přepošle za Filipem Semanem, jenž po bývalém pokladníkovi Jiřím Dobrovolném přebral týmovou kasu. Jestliže zápasový příběh nového hráče v Dukle sestává z dvou asistencí a výhry, tak „Čagy“ má svojí story také zajímavou. Neobvyklé je už to, že byl během zápasu dvakrát vyloučen, což je u něj hodně nad poměry (v uplynulé sezoně nasbíral jen 16 dvouminutových trestů). Mnohem zajímavější je to, že vítězný gól na 4:3 nedal kapitán Dukly svojí hokejkou. „Zlomil jsem dvě hole a třetí jsem neměl omotanou, připravenou, protože jsem jí před zápasem narychlo předělával. Zdála se mi měkká. Než mi jí připravili, měl jsem půjčenou hůl Radka Hubáčka. I tu třetí jsem ale zlomil, takže jsem si definitivně musel vzít Hubasovu a z ní padl gól. Takže zlaté ruce Radka Hubáčka,“ popisuje s úsměvem lapálie s hokejkou.

Čekali byste, že z jihlavského kapitána budou po vyhraném zápasu sršet pouze pozitiva? To ani náhodou. Moc dobře si totiž uvědomuje, že je pořád na čem pracovat. „S body je určitě velká spokojenost, s hrou ale nemůžeme být až tak spokojeni. Ale i takový zápas jsme zvládli odehrát vítězně,“ sděluje Tomáš Čachotský a i jeho osobního pohledu to nebylo úplně ono. Pro Českou televizi se dokonce nechal slyšet, že první třetina – ve které Dukla po třinácti zápasech konečně dala branku – byla pro něj zatím nejhorší v celé letošní etralize. „Byl to pro mě hodně těžký zápas. Dělal jsem špatná rozhodnutí, zlomil jsem tři hokejky, dvakrát jsem byl vyloučený. Pak jsme odbránili oslabení tři na pět. Nakonec to vyšlo na mě, že jsem dal vítězný gól. To je super, ale utkání se mi hodnotí těžko,“ uzavírá jihlavská devadesátka.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Trenéři: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera)

Autoři videí: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý