Cíl postoupit do nadstavbové skupiny jsme splnili, sděluje trenér staršího dorostu Štěpán Moravec

28.11.2017 / Tomáš Kalas

Zatímco u většiny kategorií je základní část v plném proudu, starší dorostenci Dukly mají již první část sezony odpracovanou. Nutno říci, že úspěšně. Po 16 kolech se umístili na 2. místě s 29 body za suverénním Salcburkem a zajistili si tak místenku do nadstavbové skupiny zaručující play-off. „Věděli jsme, že budeme mít poměrně kvalitní skupinu a myslím si, že dílčí cíl, tedy postoupit do nadstavbové skupiny A, byl splněn,“ je s průběhem sezony spokojen kormidelník staršího dorostu.

Před sezonou došlo v extralize staršího dorostu poměrně k razantním změnám v organizaci soutěže. Byl zrušen systém v podobě geografického rozdělení celků do tří skupin po osmi klubech (Západ, Střed a Východ), nahradilo je pět skupin po pěti týmech. Do skupiny D přibyla Jihlavě brněnská Kometa, její menší bratříček a nováček extraligy Warrior, Olomouc a salcburští Býci. Jihlava si v této konkurenci vedla zdatně a již dvě kola před koncem po domácí výhře 2:1 nad Hanáky si zajistila postup do play-off. „Myslím si, že ve spoustě zápasů jsme předváděli dobrý hokej, ale nejsme úplně na sto procent spokojeni,“ dodává s lehkým úsměvem Moravec. Kritika mířila především k tréninkové fázi, kde někteří hráči nepředvádějí kvalitní výkony. „Někteří hráči si zkoušejí ulevovat, nepracují naplno a musíme je nutit, aby byli v maximálním nasazení. Pak nám chybí půl krok, či krok k tomu, abychom neinkasovali nebo branku vstřelili,“ vytýká svým svěřencům a poukazuje na zápasy proti Salcburku, kde vždy dokázali dorostenci držet krok v první třetině. „Začátky utkání s nimi dokážeme hrát, ale nejsme schopni s nimi hrát 60 minut. Tam je vidět to nasazení a aktivita hráčů v utkání, bohužel si myslím, že zde se projevil přístup v tréninku, mrzí kouče, který vedl již všechny jihlavské extraligové mládežnické kategorie.

Rozpis A-nadstavbové části extraligy staršího dorostu

Statistiky starších dorostenců Dukly v základní části

Přišla ale také i pochvala za odehraná utkání proti Olomouci a Kometě, která jim zajistila vstupenku do play-off. „Odehráli jsme super utkání s Olomoucí, která nebyla jednoduchým soupeřem, tak i s Kometou. Avšak je potřeba si uvědomit, že jejich šikovní hráči byli o kategorii výše, tedy v juniorech, zatímco my hráli v plné sestavě,“ hledá další důvody postupu Moravec. A co si slibuje šéf jihlavské střídačky od nadstavby? „Především jsme rádi za jiné soupeře, není lehké hrát čtyřikrát s tím samým soupeřem. Čekají nás nové zápasy a pak můžeme zhodnotit, zda naše základní skupina byla těžká nebo lehká.“ Trenér připustil, že prostor dostane širší spektrum hráčů včetně mladších dorostenců. „Posunuli jsme nějaké hráče nahoru (do juniorů - pozn. red.), a zkusíme je tam udržet co nejdéle. Play-off už je víceméně zajištěno, můžeme tak dát prostor mladším hráčům nebo hráčům, kteří toho tolik neodehráli,“ uzavírá rozhovor Štěpán Moravec.

Štěpán Moravec hodnotí základní část extraligy staršího dorostu

Autor videa: Tomáš Lysý

Tabulka A-nadstavby extraligy staršího dorostu po prvním víkendu