Potřebovali jsme takové vítězství se soupeřem, který je nad námi, hlásí obránce Matěj Stříteský

04.01.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Zápas mu vyšel. Po 66 vteřinách otevíral jeho skóre, ve dvanácté minutě srovnával na 2:2. Na zadáka hodně slušná produktivita. Bek Matěj Stříteský tak výrazně pomohl tomu, že Dukla po šesti zápasech bez výhry zabrala a získala plné tři body. Ačkoliv se o ně posledních sedm minut dost strachovala, když Verva snížila na 4:5. „V Plzni jsme hráli super hokej, prohráli jsme. Doma také. Na to se ale nikdo neptá. Potřebujeme sbírat body,“ ví moc dobře sedmadvacetiletý hokejista.

První třetina byla jak na kolotoči. Dukla vela 1:0, poté prohrávala 1:2, aby ještě v téže části otočila na 3:2. Tolik věcí se kolikrát nestane za celý zápas. Tím spíše, že jihlavští hokejisté vůbec poprvé od prvního domácího zápasu s Mladou Boleslaví dali na Horáckém zimním stadionu v první třetině branku. Ta vše prolomila. Jihlava dala doposud za celou sezonu v úvodní dvacetiminutovce osm gólů, ale proti Litvínovu hned tři. A ještě jedna statistická zajímavost, v probíhajícím ročníku vstřelila Dukla doma vůbec poprvé pět gólů. „Kéž by to vydrželo, jak na nový rok, tak po celý rok,“ povídá s úsměvem Matěj Stříteský.

Ex-boleslavský obránce se po 66 vteřinách zasloužil o první gól zápasu a také druhý jihlavský zářez měl jeho jmenovku. „Někdo nahodil puk od střídaček, ten objel branku a já jsem k němu jen přijel. Třísknul jsem do něj směr brána a spadl do ní. Dostali jsme pokyny od našeho trenéra gólmanů a vyšlo to. Při druhém gólu jsem dostal úžasnou nahrávku od Nika (Nicolai Bryhnisveen – pozn. aut.). Obstřelil jsem jejich hráče a myslím, že puk šel ještě o tyčku,“ popisuje obě dvě situace naprosto přesně a znovu chválí jihlavského kouče brankářů Petra Jaroše. „Znovu to zopakuji, dostali jsme od něj pokyny,“ usmívá se Matěj Stříteský po úspěšném vstupu do tří domácích zápasů v řadě za sebou.

Videoohlasy s Matějem Stříteským

K úspěchu pomohlo i to, že Dukla využila dvě přesilové hry, což se jí také poměrně často nestává. Z početní výhody padl čtvrtý a pátý jihlavský gól. O čtvrtou trefu se zasloužil Tomáš Kubalík, který v předbrankovém závaru nejlépe našel kotouč a dorazil jej do klece. „Chceme dávat puky na obránce, nic nevymýšlet a snažit se to cpát do brány. Sjíždět si před ní s dvěma hráči, s tím, že jeden je maličko výše, aby měl dorážky. Proti Litvínovu to vyšlo. Chtělo by to pokračovat a cpát to všechno do brány,“ popisuje jednoduchý recept hokejista se starty v NHL za Columbus Blue Jackets.

Videoohlasy s Tomášem Kubalíkem

Trenéři: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Darek Stránský (HC Verva Litvínov)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

SESTŘIH ZÁPASU: HC DUKLA JIHLAVA – HC Verva Litvínov 5:4

Autor videa: YouTube HZStv1