4:2
(3:0, 1:0, 0:2)

26.11.2011 / Robin Mana

26.11.2011 15:30, Extraliga juniorů - 20. kolo

HC Sparta Praha

Kocián – Kolář, Košťálek, Müller, Příhoda, Zacpálek, Švaříček - Ribalkin, Škop, Vlček, Merta, Kučera, Brzobohatý, Eis, Matějček, Simon, Náprstek, Hampl, Procházka
4

HC Dukla Jihlava

Rittich – Zadražil, Jícha, Polívka, Randa, Tobola, Martínek - Brychta, Gregar, Vaculín, Prokš, Vlček, Zídek, Brabec, Pekárek, Přidal, Pometlo
2
Branky a nahrávky: 2. Merta (Eis), 13. Hampl (Merta, Švaříček), 16. Eis (Merta, Procházka), 35. Škop (Simon, Matějček) - 58. Polívka (Jícha), 58. Zídek (Tobola). Rozhodčí: Würtherle - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:1, navíc Randa (JIH) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 43. Střely na branku: 59:31. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

Průběh utkání

Kdyby se v první třetině proháněla po ledě jenom Sparta, asi by to vyšlo nastejno. Tak lze ve stručnosti popsat děj první části. Domácí mnohem lépe bruslili a hostům se vůbec nedařilo zachytávat jejich přesnou rozehrávku. Ve druhé minutě se mezi kruhy zjevil osamocený David Merta a měl spoustu času zvolit, kam svojí střelu umístí. 1:0. Jihlavští se pak na chvilku vzchopili, avšak jejich nájezdy nepředstavovaly pro obranu domácích žádné výraznější nebezpečí a zpravidla končily na modré čáře. Vyjímkou byl snad jen pokus Marka Prokše, jenže jeho střela z mezikruží mířila přímo do středu branky, kde s ní gólman Kocián nemohl mít problémy. Naději pro hosty přinesla desátá minuta, kdy byl za podražení vyloučen domácí Müller, jenže místo aby se Jihlavští dočkali vyrovnání, ujela jim na druhé straně dvojice sparťanských útočníků a po krásné kombinační akci na jeden dotek zvýšil vedení domácích Ondřej Hampl. Jihlavští tou dobou působili jako diváci, což poměrně hlasitě vytkl svým svěřencům i trenér Svoboda. Jejich hra se však ani poté nijak výrazně nezměnila a na cestu do šatny jim Sparta nadělila ještě jednu branku. Čtyři minuty před přestávkou se trefil kapitán domácích, Stanislav Eis.

Hosté s úvodem druhé třetiny sice dokázali zlepšit bruslení, byli to však opět převážně sparťané, kteří si vytvářeli gólové příležitosti. V ojedinělém náznaku šance se prezentoval Brychta, když zkoušel nahozením odrazit puk o záda sparťanského gólmana do sítě. Neúspěšně. Vzápětí šel pykat na dvě minuty domácí Kolář, ale ani přesilovka dnes nepatřila k silným stránkám Jihlavských, kteří během ní naopak museli hasit pokusy o úniky domácích hráčů. Zhruba v polovině utkání se blýskl jihlavský brankář Rittich, když se bravurně stihl přesunout a betonem vykopl zakončení Eise, kterému chybělo po přesné přihrávce od mantinelu jen velmi málo. Za dalších pět minut již ale jihlavská obrana kapitulovala počtvrté. Luděk Škop převzal puk na modré čáře a jeho nenápadná střela, kterou umístil pod ruku soupeřova gólmana, rozvlnila síť v brance. Dvě minuty před koncem druhé třetiny se do do té doby největší šance hostů řítil v oslabení Prokš, byl sražen a rozhodčí nařídil trestné střílení. Sám postižený ho však neprovedl moc dobře. Jeho střele chyběla přesnost a Kocián ji betonem vytěsnil mimo tři tyče. Do kabin se tak šlo za stavu 4:0 pro Spartu.

Možná pod dojmem pohodlného vedení sparťanské tempo citelně opadlo a hosté se ve třetí části přece jen dostali do několika výraznějších gólových šancí. Domácí však měli v brance spolehlivého Kociána, který útočným výpadům Jihlavských úspěšně čelil. Smůlou pro hosty bylo, že si své nejlepší momenty nechali až do závěrečných dvou minut zápasu. V krátkém čase totiž byli vyloučeni dva sparťanští hráči a Jihlavě se tak v samotném závěru naskytla možnost hrát přesilovku pět na tři. A této výhody beze zbytku využila. Nejprve se ve dvojnásobné výhodě trefil Erik Polívka a v pokračující klasické přesilovce pak krásnou akci zakončil kapitán Štěpán Zídek. Sparta už ale další drama nepřipustila a po kvalitním výkonu si připsala na své konto zasloužené tři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (Sparta): Jsme rádi za tři body, protože Jihlava není zrovna náš oblíbený soupeř. Chtěli jsme se s první částí soutěže rozloučit vítězně, a to se povedlo. Měli jsme tam dnes skutečně výborné pasáže, i když nás trochu mrzí ten závěr utkání, ale bereme to jako ponaučení pro příště.