6:0
(3:0, 2:0, 1:0)

03.12.2011 / Radek Bařina

03.12.2011 11:00, Extraliga staršího dorostu - 25. kolo

VHK ROBE Vsetín

Svoboda - Hajda, Žabčík, Neuwirth, Hryciow, Zuzaník, Svozílek, Ščotka - Zvonek, Surý, Mikula, Kohout, Hrňa, Helešic, Kuchařík, Grygar, Šiafutdinov
6

HC Dukla Jihlava

Vacek (od 13. Krejčík) - Čermák, Cívka, Půža, Tobola, Vítek, Kohout, Březka - Severa, Lupač, Mandát, Vantuch, Štěrba, Mahút, Jícha, Beran, Anděl
0
Branky a nahrávky: 8. Helšic (Zuzaník), 9. Neuwirth (Šiafutdinov, Svozílek), 13. Šiafutdinov (Svozílek), 28. Grygar (Zuzaník), 33. Zvonek, 42. Helešic (Kohout, Surý). Rozhodčí: Vaněk - Janča, Smilek. Vyloučení: 10:8. Bez využití. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 6:0.

Průběh utkání

Do zápasu vstoupily oba celky ve značně oklestěných sestavách a možná i to přispělo k tomu, že se úvod utkání nesl v hodně opatrném duchu. Hra se sice přelévala ze strany na stranu, brankáři ovšem museli zasahovat pouze sporadicky. Zlom přinesla až osmá minuta. Domácí zamkli Duklu před jejich svatyní, rozhozená defenzíva hostů nechala před brankou zcela volného Martina Helešice a ten neměl problém uklidit přihrávku od zadního mantinelu pod víko Vackovy klece (1:0). Než se hosté stihli vzpamatovat z inkasované branky, lovil jejich brankář puk ze sítě podruhé. Šiafutdinov našel v přečíslení rozjetého Roberta Neuwirtha, ten v rychlosti stihl udělat kličku do Vackova protipohybu a zasunout puk do prázdné branky (2:0).

Hosté sice nebyli opticky výrazně horším týmem, v útočném pásmu ovšem byli naprosto bezzubí a Svoboda v brance se nudil. Ani Vacek sice nečelil vodopádu střel, o to více se ale zapotil při vytahování puku z branky. O další výlov se mu při hře čtyři na čtyři postaral, v minutě třinácté Kamil Šiafutdinov. Ten se ve středním pásmu chopil puku, nic nedbal na to, že proti němu stojí zformovaná obrana Jihlavy – dva hráče si vychutnal kličkou, obkroužil branku a od zadního mantinelu zasunul puk do sítě dřív, než se Vacek stihl přemístit ke správné tyči (3:0). To už bylo na brankáře Dukly moc a do klece za něj putovával Krejčík.

V minutě čtrnácté mohl zvýšit vsetínský Kohout, který se protáhl až před gólmana, Krejčík byl ale pozorný. V závěru třetiny si ještě domácí zahráli přesilovku, branku z ní ale nevstřelili, přestože Kohout s Žabčíkem se dostali do zajímavých příležitostí. Po dvaceti minutách nicméně přesto odcházeli do kabin mnohem spokojeněji Valaši.

Druhou třetinu začali hosté náporem. Ve dvacáté třetí minutě zastavil Svoboda Jíchovu střelu jen s velkými obtížemi, před dorážkou téhož hráče pak na poslední chvíli odpálil domácí gólman puk do bezpečí. Na brankáře VHK si nepřišel ani Beran, teč Anděla zase zamířila jen do boční konstrukce. Vsetínským se po pěti minutách podařilo jihlavský nápor otupit a v čase 27:05 naopak sami udeřili. Nahození od modré si Ondřej Grygar sklepl, i s trochou štěstí, přímo před sebe a pak už neměl problém zblízka trefit odkrytý kout branky (4:0).

Poté hráli domácí přesilovku a Duklu uchránila, po dělovce Zuzaníka, před dalším inkasovaným gólem pouze tyč. Ve třiatřicáté minutě přesto hosté svěsili hlavy popáté. V akci dva na jednoho přihrával Dalimil Zvonek puk Šiafutdinovovi, pas sice obránce zachytil, poté ale na svém těle dovezl puk až do brány. Hosté sice protestovali, že touš nepřešel brankovou čáru, hlavní však po dohodě s čárovými a na popud brankového rozhodčího, gól uznal (5:0). Následně si Dula zahrála dvě slepené přesilovky. V první z nich ale dokázal Svoboda z brankové čáry odvrátit pokus Jíchy, ve druhé teč téhož hráče skončila jen na brankářových betonech. A protože se v samém závěru třetiny neprosadil ani Helešic na straně druhé, odcházely celky do kabin za stavu 5:0 pro VHK.

Závěrečné dějství začalo příležitostí Šiafutdinova, jemuž ale tváří v tvář brankáři utekl puk. O necelou minutu později se už ale Valaši přeci jen mohli radovat pošesté. Helešic přistrčil puk Martinu Kohoutovi a ten z blízka uklidil puk nekompromisně pod břevno (6:0).

Ve zbytku utkání už toho k vidění příliš nebylo. Alespoň tedy z herní stránky. Místo toho se roztrhl pytel s vyloučeními, jimiž hlavní rozhodčí rozhodně nešetřil. Dohromady deset dvouminutových trestů padlo během poslední dvacetiminutovky, hry pět na pět si tak celky příliš neužily. Místo toho si vyzkoušely přesilovky pět na tři, čtyři na tři, také hru ve čtyřech a zastoupena byla samozřejmě též klasika – pět na čtyři. Nutno dodat, že ani jeden celek toho v početních výhodách příliš nevymyslel, zejména hosté měli při svých přesilovkách velké potíže dostat se vůbec do pásma VHK. Snad jedinou opravdu zajímavou příležitost měl na holi znovu Šiafutdinov. Pro toho vybojoval ukázkovým způsobem puk Neuwirth, rusův blafák ale vychytal Krejčík. Vsetín tak nakonec zaslouženě zvítězil, Duklu Jihlava zdolal 6:0.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (trenér Vsetína): "Pro nás to byl důležitý zápas, protože Jihlava je zatím na barážové pozici, kde půjde o sestup ze soutěže. Určitě nemá špatný mančaft. My jsme s nimi sice letos třikrát vyhráli, ale vždy to bylo jen o gól. Hlavně se nám nedařilo dobrý výkon z venku potvrzovat a dneska jsme cítili velkou šanci potvrdit výborný výkon a tři body z Olomouce. I když si myslím, že Jihlava hlavně první půlku nehrála špatně, tak nám se podařilo dát góly. Hlavně čtvrtý gól nám hodně pomohl, protože Jihlava byla nahecovaná, v tlaku a my se zuby nehty bránili. Od této branky už jsme byli lepším týmem. Soupeř už podvědomě věděl, že to dnes asi neotočí. Bylo vidět, co udělá sebevědomí – kluci si pak na ledě dovolili věci, co si normálně nedovolí. Hráli pěkný hokej, myslím, že se to lidem, kteří tu byli, muselo líbit, viděli plno hezký akcí. Jsme rádi, že jsme vyhráli. Dnes se hrálo v podstatě o 6 bodů."

Pavel Zmrhal (trenér Jihlavy): "Musíme pogratulovat domácím, kteří byli ve všech činnostech lepší. Mne mrzí, že naši hráči odehráli ve třech dnech dvě úplně rozdílná utkání. V této kategorii je to trestuhodné. Domácí nás za každou chybičku potrestali. My jsme si ve druhé třetině vytvořili pár dobrých šancí, bohužel nejsme schopní dát gól ani do prázdné brány. Takový je hokej. Mrzí mne přístup hráčů. Ve čtvrtek jsem je pochválil a jim to asi stouplo do hlavy a dnes až na dvě tři výjimky se musí hráči stydět za to, co tu předvedli."