3:1
(1:0, 1:0, 1:1)

Mladší dorostenci Dukly nestačili na Kometu Brno

16.10.2011 / Jakub Dohnal, Pavel Kuba

Když necelou minutu po úvodním vhazování nevyužili jihlavští mladíci obrovskou příležitost, skórovali domácí. Ve druhé třetině vedení díky využité početní výhodě ještě navýšili. Poté, co Kometa vsítila třetí branku, zdálo se být o vítězi rozhodnuto. Zápas ale ještě těsně před koncem zdramatizoval Daniel Dvořák. Následná hra bez brankáře již ovoce nepřinesla. Dukla si tak z brněnské Kajot Areny odváží porážku 1:3.
16.10.2011 11:30, Extraliga mladšího dorostu - 8. kolo

HC Kometa Brno

Ptáček - Hájek, Koch, Štancl, Dvořák F., Weber, Marcello, Král, Hladký, Švejda, Jambor, Dymáček, Koblížek, Balaštík, Hroudný, Kratochvíl, Šnajnar, Boltvan, Gotthard
3

HC Dukla Jihlava

Vacek - Šebesta, Pospíchal, Hubert, Sobotka, Kašpar, Dvořák D., Kochánek, Bambula, Salát, Hrala, Svatuška, Port, Anděl, Zayml
1
Branky a nahrávky: 7. Boltvan (Dymáček), 34. Dvořák (Švejda, Dymáček), 45. Dymáček (Dvořák) - 57. Dvořák D. (Hubert, Pospíchal). Rozhodčí: Kala - Kříž. Vyloučení: 4:5, navíc Salát (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 84. Střely na branku: 43:19. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Průběh utkání

Hned v první mnutě zahrozili velkou šancí hosté z Jihlavy. Do gólové příležitosti se dostal Kašpar, který dostal při úniku dva na jednoho přihrávku od Anděla a střelou mezi betony překonal Ptáčka. Ten ale pohotovým zákrokem ještě dokázal puk zbrzit a následně zalehnou. Hosté pak dostali možnost hrát dvakrát po sobě přesilovou hru, ale kromě asi dvou střel z dálky nedokázali nijak ohrozit brněnskou bránu. Spíše se u puku drželi Brněnští, kterým se dařilo jak vyhazovat, tak unikat a nebezpečně střílet.

Pasivita Dukly byla záhy potrestána. Dymáček najížděl s Jakubem Boltvanem na jednoho jihlavského obránce, prvně jmenovaný přenechal brněnskému kapitánovi puk a ten jej poslal nad pravý beton marně se roztahujícího Vacka. Brno předvedlo převahu i ve dvou přesilovkách, kdy si pokaždé dokázali vytvořit nápor a vypálit pár slibných střel. V plném počtu se ale hra vyrovnávala a přesouvala se nahoru dolů.

Ihned po začátku druhého dějství se k puku dostala Jihlava a snažila se udržet se v útočném pásmu. To se jí ale nepovedlo a slova se ujali Brněnští. Ti se ale po několika střelách také uklidnili a hra se odehrávala spíše ve středu hřiště. Po vyločení hráče Dukly se dostal do šance Boltvan, když obešel jednoho z jihlavských obránců a blafákem do bekendu se snažil vyzrát na Vacka podruhé. Ten ale jeho pokus pokryl.

I po navrácení Huberta z trestné lavice se děj odehrával spíše v obranném pásmu Jihlavy. Navíc přišla čtvrtá přesilovka Komety, kterou již domácí proměnili, když Filip Dvořák překvapil po obkroužení brány střelou mezi betony brankáře Vacka. Pak ale nápor Komety ustal a k šancím se dostali i Jihlavští, jmenovitě Michal Kašpar, který střílel z otočky těsně nad a minutu poté již musel jeho pokus Ptáček vytěsnit lapačkou.

Už trdičně si Kometa dokázala vytvořit nápor hned z kraje třetí třetiny a převyšovala svého soupeře i ve vlastním oslabení. Paradoxně se tak k šanci dostali hosté, když se Zayml natlačil před Ptáčka a snažil se puk kličkou zasunout za brněnského gólmana. Ten ovšem proti němu vytasil svůj beton a zabránit tak gólu. Do půl minuty na tuto zmařilou šanci dokázali Brněnští odpovědět gólovou trefou. Filip Dvořák si objel bránu, ale nepodařilo se mu vstřelit přímo branku, protože se Vacek stačil přesunout. Puk, který se pak nacházel mezi betony jihlavského brankáře, už jen pohotově doklepl za brankovou čáru Roman Dymáček a zdálo se být rozhodnuto.

Poté přišla řada slibných šancí na straně Brna i Jihlavy, ale ujala se až akce v čase 56:26, na jejímž konci byl Daniel Dvořák, který v osamocené pozici před gólmanem domácích střelou nad lapačku vykřesal naději na srovnání a zrušil Ptáčkovi vyhlídky na nulu z dnešního zápasu. Jihlava se pak ještě snažila ke konci přidat nějakou další branku, ale i když jim trochu pomohla Kometa vyloučením minutu před koncem, a i když odvolali Jihlavští gólmana, z výsledkem už nic nepohnulo.

Ohlasy trenérů

Milan Vlk (HC Kometa Brno): Gratuluji hráčům k vítězství, dnes to byl hodně odedřený zápas. Kombinačně ani střelecky se nám nedařilo, ale hráči to vydřeli a pohlídali si vítězství.

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): Kometa byla před utkáním favoritem, proto jsme do Brna přijeli hrát aktivní obranu. Chtěli jsme využít nějaké naše šance a soupeře potrápit. Ze začátku se nám to dařilo, bohužel pak se nám zranili dva klíčoví útočníci, což nás oslabilo. Kluci i přesto bojovali, pořád jsme byli ve hře, Kometa nás až zas tolik nepřehrávala. Přesto domácí dnes zvítězili zaslouženě, my se za svůj výkon nemusíme stydět. Na závěr bych ještě pochválil našeho gólmana, který dobře zachytal.