5:1
(2:1, 2:0, 1:0)

Mladší dorostenci v moravské metropoli neuspěli

26.01.2012 / David Nekvinda

V rámci 26. kola ELIOD extraligy mladšího dorostu zavítali jihlavští hokejisté do brněnské KAJOT ARENY. Domácí Kometa se v 15. minutě ujala vedení. Na tuto branku však ještě hosté díky Michalu Kašparovi nalezli odpověď. V průběhu následujících dvou třetin ale se čtyřbrankovým přídělem brněnských mladíků nestačili držet krok. Kometě tak podlehli 1:5.
26.01.2012 11:30, Extraliga mladšího dorostu - 26. kolo

HC Kometa Brno

Ptáček - Kališ, Hájek, Koch, Švejda, Šnajnar, Gotthard - Biolek, Dvořák, Weber, Marcello, Horký, Hladký, Jambor, Král, Dymáček, Koblížek, Balaštík, Kratochvíl, Boltvan
5

HC Dukla Jihlava

Vacek - Pospíchal, Sobotka, Reiterman, Dörrer, Kochánek, Salát, Port, Wasserbauer - Šebesta, Hubert, Křížek, Kašpar, Tůma, Hrala, Svatuška, Indra, Anděl
1
Branky a nahrávky: 15. Weber (Kratochvíl), 20. Koch (Švejda, Dymáček), 33. Biolek (Dymáček, Koblížek), 35. Biolek (Hájek, Dymáček), 42. Biolek (Dymáček) - 17. Kašpar. Rozhodčí: Dědek - Měkýš, Šustr. Vyloučení: 6:6, navíc Gotthard (KOM) 10 minut nesportovní chování. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 73. Střely na branku: 50:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Průběh utkání

I přesto, že oba týmy měly několik početních výhod, Kometa dokonce jednu dvojnásobnou, na první branku se v utkání čekalo poměrně dlouho. Nakonec jí docílil domácí, ovšem akci založil jeden z jihlavských beků. Ten totiž zpoza vlastní branky namazal na hůl Kratochvíla, který pohotově přeposlal puk na druhou tyč volnému Jakubu Weberevi. Brněnský forvard se bekhendem trefil přesně pod horní tyč jihlavské klece.

Z vedení se však Kometa neradovala zrovna dlouho. Při přesilovce hostí vzal puk za brankou Michal Kašpar, vybruslil před Ptáčka a stále jej nikdo neatakoval. Tak se jihlavská třináctka rozhodla pro bekhendový pokus na vzdálenější tyč. Ptáček se vyrážečkou natahoval marně.

Přesně dvě a půl minuty před koncem dostalo Brno výhodu přesilové hry. Když už se zdálo, že domácí tuto šanci zahodí, napálil od modré čáry kotouč Patrik Koch. Puk změnil směr o chránič jednoho z hráčů Dukly a Vacek již nestačil zareagovat. Do šatny šli tedy domácí s jednobrankovým vedením.

Ve druhé dvacetiminutovce byl k vidění o něco slabší hokej, než ve třetině první. Zvýraznila se převaha domácího týmu, Dukla se málokdy podívala před Ptáčka, který tak neměl moc práce. Brankově dokázali domácí svou převahu zužitkovat ve 33. minutě. Dymáček sice při samostatné akci nepřekonal Vacka, jenomže stihnul vrátit puk před branku. Po několika odrazech se k němu dostal Martin Biolek a měl již lehkou práci.

Dvě minuty poté hrála Kometa přesilovou hru, kterou využila za osm sekund hry. Hájek brzy po buly vypálil od modré, Vacek vyrazil puk přímo na hůl Martina Biolka a ten zvedal podruhé během krátké doby ruce nad hlavu. S dorážkou si totiž věděl rady. Více už toho druhá perioda nenabídla.

Do závěrečné třetiny nastupovaly oba mančafty s vědomím, že o rozdělení bodů je pravděpodobně rozhodnuto. Definitivní razítko na tříbokou výhru Brna přiklepl svou třetí brankou Martin Biolek. Ten se prosadil poté, co se k němu dostal puk po nevydařené Dymáčkově střele.

Další branka už v utkání nepadla, přestože především domácí rozhodně měli šance. Ostatně počet střel 50:21 je poměrně výmluvný. V rozhodujících chvílích se však buď vytáhnul Vacek, nebo se hráčům nepodařilo zpracovat puk. Na to doplatil v poslední minutě i hostující Kašpar, který mohl zkorigovat v přesilovce výsledek. Avšak netrefil ideálně a skákavý puk a tedy ani bránu.

Ohlasy trenérů

Milan Vlk (trenér Komety Brno): Já to hodnotím jako vydařené utkání. Dostali jsme do hry všechny hráče, což je pro nás s takovým soupeřem zásadní. Kluci to odedřeli, bavilo je to. Blahopřeji týmu.

Jiří Jungwirth (trenér Dukly Jihlava): My jsme před zápasem věděli, že Kometa je favorit. Snažili jsme se s ní dobře bruslit už ve středním pásmu. Také jsme je chtěli dobře pokrývat, aby hráči bez puku nemohli dostávat pasy do jízdy. To se nám dařilo tak půlku zápasu. Bohužel jsme po obrovské chybě našeho beka dostali první gól. Dokázali jsme se sice vyrovnat, ale ve druhé části jsme znovu hloupě inkasovali. Náš tým není tak silný, aby si mohl dovolit takové chyby. Můžeme uspět pouze tehdy, pokud hrajeme bezchybně. Za první půlku zápasu bych tedy mužstvo pochválil, druhá polovina od nás byla lepší a soupeř potvrdil své kvality.