5:2
(2:1, 1:1, 2:0)

27.01.2012 / David Suchý

27.01.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 35. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Čermák, Půža, Tobola, Vítek, Pavlas, Březka - Lupač, Jícha, Mandát - Vantuch, Mahút, Střecha - Beran, Vykouk, Severa
5

HC Rebel Havlíčkův Brod

Dolejš - Žuček, Bláha, Meloun, Krajcigr, Vala - Hlídek, Ludvík, Beránek - Zohorna, Osmík, Nováček - Dvořák, Kundrát
2
Branky a nahrávky: 7. Jícha (Mandát), 10. Vantuch (Střecha, Mahút), 24. Vítek (Lupač, Mandát), 54. Tobola (Mandát), 60. Tobola (Lupač) - 9. Dvořák (Osmík), 38. Kundrát. Rozhodčí: Kreuzer - Pěšina, Polonyi. Vyloučení: 10:12, navíc Beránek (HBR) 10 min. OT. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 47:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Průběh utkání

Útočný hokej od prvních minut přineslo derby s Rebely. Nasazení a chuť vyhrát hráčům rozhodně nechyběla. Už v 5. minutě mohla jít Dukla do vedení. Mandát si vybruslil od mantinelu a vystřelil. Havlíčkobrodský brankář ale puk za svá záda nepropustil. Další větší šance už ale brankou skončila. Mandát se chopil puku a za pomoci Střechy a Jíchy vyrazil do přečíslení 3 na 2. Mandát si zkušeně počkal, až Jícha najede mezi kruhy a předal mu puk. Lukáš Jícha střelou z první propálil Dolejše mezi betony – 1:0. S nepříznivým stavem se nesmířil Tomáš Dvořák, který střelil puk do Svobody a poté ho dotlačil za čáru doslova i s jihlavským gólmanem – 1:1. Neuvěřitelně brankově bohatou tříminutovku uzavřel Vantuch. Druhá jihlavská formace se usídlila v obraném pásmu rebelů. Po delším tlaku se k puku před brankou dostal Marek Vantuch a backhandovou střelou pod vyrážečku vrátil vedení jihlavským barvám – 2:1.

Do druhé třetiny opět vstoupili lépe domácí. Už ve 21. minutě mohl zvýšit Pavlas, který po střele z kruhu jen o pár centimetrů minul pravou Dolejšovu šibenici. Pavlase následoval Střecha. Jihlavský forvard zkusil střelu po ledě, na tu byl ale brodský brankář také připraven. Ve 23. Minutě dostali domácí možnost přesilovky, za Dolejšovo podražení. Mandátova formace zavřela Rebely. Po nahrávce od Mandáta střílel Lupač, na kterého Dolejš ještě stačil, na dorážku z hole Martina Vítka byl už maskovaný hráč krátký – 3:1. Dukla soupeře přehrávala a měla nespočet šancí navýšit skóre. Naneštěstí přesnost byla to co hráčům v zakončení chybělo. Na další branku se muselo čekat až do 38. minuty, kdy se podařilo hůř hrajícím Rebelům dosáhnout kontaktní branky. Dominika Kundrátka si našel mezeru v jihlavské obraně a backhandovou kličkou si povodil Svobodu – 3:2. Do závěrečné části tak šla opět Dukla s jednogólovým vedením.

Třetí třetinu odstartovali Rebelové bojem o vyrovnání. Pozorný Svoboda naštěstí všechny pokusy havlíčkobrodských kryl. V nejnebezpečnější šanci se zjevil Žuček, který uháněl z trestné přímo na Svobodu. Svoboda s chladnou hlavou Žučkovu střelu zlikvidoval. Nakonec to byly přesilové hry, které rozhodly o vítězi. V pořadí druhou proměněnou přesilovku měl na svědomí Tobola. Hynek Tobola si najel mezi kruhy a ideální nahrávku od Mandáta napálil do brány – 4:2. A to nebylo od domácích vše. V 60. minutě Dukla dostala další početní výhodu. Na využití stačilo hráčům s ježkem na prsou pouhé 2 vteřiny! Po vyhraném buly vypálil z první Hynek Tobola a svojí druhou trefou uzavřel skóre utkání na 5:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (Havlíčkův Brod): My jsme přijeli v dost oslabené sestavě. Musel jsem vzít 5 hráčů z mladšího dorostu. První třetinu nás domácí přehráli a dostali se do zaslouženého vedení. Ve druhé třetině jsme byli lepší my, akorát jsme své šance nedokázali proměnit. Myslím si, že výsledek je pro nás dost krutý, protože jsme tak špatně nehráli. Bylo to vyloženě vybojované vítězství.

František Zeman (Jihlava): Na dnešním utkání lze kladně hodnotit pouze plný bodový zisk. Myslím, že hráči až moc podlehli důležitosti utkání a nehráli to, co jsme si řekli.