4:5sn
(2:3, 1:1, 1:0 - 0:0)

02.03.2012 / Luboš Vácha

02.03.2012 13:30, Extraliga staršího dorostu - 43. kolo

HC Rebel Havlíčkův Brod

Novák (od 10. Jeřábek) - Dvořák, Bláha, Křípal, Meloun, Dundáček - Vosyka, Kuchta, Zohorna, Hlídek, Mozr, Ludvík, Krajhanzl, Kundrát, Němec
4

HC Dukla Jihlava

Vacek - Čermák, Port, Půža, Vítek, Kohout, Březka - Lupač, Mandát, Vantuch, Bambula, Mahút, Jícha, Beran, Střecha, Anděl
5
Branky a nahrávky: 10. Zohorna (Kuchta, Bláha), 19. Dvořák, 31. Krajhanzl (Ludvík), 55. Hlídek (Zohorna) - 3. Mandát (Střecha, Vantuch), 5. Port (Beran, Anděl), 10. Lupač (Střecha, Bambula), 40. Vítek, 65. Mandát Rozhodčí: Úlehla - Holeček, Plch. Vyloučení: 5:6, navíc Dvořák (HBR) 5 + do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 46:40. Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

Rebelové vstoupili do utkání s větší aktivitou než jejich soupeř. Jihlava se ale po dobré rozehrávce dostala kupředu a domácí obrana její útok ve středním pásmu zaspala. Tato chyba pomohla otevření skóre pro celek Jihlavy. Samostatně najíždějícího Střechu si brankář Novák pohlídal, na dorážku Jana Mandáta už ale nestačil. Za dvě minuty hry si hráči Dukly vydobyli už dvougólový náskok. Po sérii nahrávek se do puku opřel na modré stojící Vladimír Port, který razantní dělovkou prostřelil všechno co mu stálo v cestě, včetně domácího brankáře. Jihlava se dostala na koně a Novák tak musel hasit jednu šanci za druhou. Po faulu na ujíždějícího Kuchtu obdržela havlíčkobrodská střídačka jiskru naděje, když jí bylo nařízeno trestné střílení. Petr Kuchta však na jihlavského maskovaného muže nevyzrál. Do třetice se vzápětí gólově prosadili hosté. Střecha nahrával na před brankou stojícího Marka Lupače, jenž si v prostoru brankoviště s Novákem pohrál a pohodově zasunul puk do jeho kasy. Rebelové se mohli radovat až v 10. minutě, kdy Vacka svižnou střelou z úhlu překonal Radim Zohorna. Ke konci první části se z branky opět radoval Havlíčků Brod. Hostující obrana propadla ve středním pásmu, z čehož se vyklubala šance pro Tomáše Dvořáka, který samostatně ujížděl na Vacka a neomylně ho prostřelil mezi betony. Kontaktní gól Havlíčkova Brodu, byl pro jeho hokejisty startérem, protože se jejich aktivita ještě zvýšila a zápas se pro ně otevřel.

Úvod druhé dvacetiminutovky se odehrával na obou stranách kluziště, svižný hokej nabízel boj o každý metr ledu. Slibnou šancí se prezentovala dvojice Kuchta – Hlídek, sedící gólman Vacek měl obrovské štěstí, protože mohlo být srovnáno. Brankář Jihlavy měl spoustu práce i nadále. Po vyrovnání prahnoucí Rebelové zpustili v útočném pásmu doslova palebný kolotoč. Nepříjemným okamžikem pro hosty bylo jejich vyloučení za nesportovní chování, verdikt hlavního sudího vykázal i hlavního kouče Dukly mimo hráčskou lavici. Havlíčkův Brod tak měl v početní výhodě šanci na vyrovnání. To se ale nepovedlo. Reset skóre ale přece jenom přišel. Do přečíslení 2 na 1 se dostali Ludvík s Krajhanzlem. Ke střele se nachomýtl první jmenovaný hráč, puk Vackovi propadl pod ramenem až na brankovou čáru, kde ji s velkou dávkou štěstí došťouchal do klece David Krajhanzl. Gólem do soupeřovy šatny se však prezentovala Dukla Jihlava. Dvacet sekund před koncem vybruslil zpoza branky Martin Vítek, jeden z domácích obránců nešťastně srazil puk mezi nohy svého brankáře. Hráči Jihlavy se tak znovu dostali do vedení.

Chuť Rebelů o opětovné vyrovnání byla ve třetí části velmi znát. Potrápilo je však nevyužití početních výhod. Velikou šanci měli domácí v 49. minutě, kdy Vacek před sebe vyrazil ze strany mířící dělovku, která před jeho kasou způsobila slušný závar. Se sérií dorážek si však brankář Dukly bezpečně poradil. Posléze si puk po mantinelu potáhl Němec, jenž adresoval kotouč na volně stojícího Ludvíka, ten ale nedokázal plachtící kotouč usměrnit do sítě. Srovnání nakonec opravdu přišlo. Zohorna se protáhl kolem mantinelu a dostal se až k zakončení. Vacek jeho střelu vyrazil pouze před sebe, kde stál napřažený Tomáš Hlídek a zakončil do prázdné kasy.

Do konce šedesátiminutové hrací doby nebyl znám vítěz, a tak jisto jistě následovalo prodloužení, které mělo rozhodnout o vítězi, což se ale nestalo. Takže se jako v opravdovém derby pokračovalo soubojem gólmanů, tedy samostatnými nájezdy, ve kterých byla úspěšnější Dukla Jihlava. Rozhodující branku si připsal Jan Mandát.