2:2
(0:0, 1:2, 1:0)

15.03.2012 / David Suchý

15.03.2012 18:00, Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich - Hlaveš, Zadražil, P. Tobola, Kolda, Polívka, Jícha - Brabec, Zídek, Prokš - Pěška, Mikeš, Polcar - Brychta, Matějka, Přidal
2

Berani Zlín

Rozum - Zábojník, Janota, Buchta, Strojil, Urbanec, Valenta, - Okál, Fořt, Haloda - Finsterle, Sedláček, Kučera - Kovařík, Popelka, Kundera - Burša
2
Branky a nahrávky: 37. Prokš (Matějka), 57. Hlaveš - 39. Fořt (Janota), 40. Kundera (Popelka , Kovařík). Rozhodčí: Pešina - Jindra - Kostka. Vyloučení: 6:8, navíc Haloda (ZLN) 10 min. OT za nesportovní chování, Okál (ZLN) do konce utkání, Fořt (ZLN) trest ve hře. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 318. Střely na branku: 37:41. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.

Průběh utkání

Pouze výhra minimálně o dvě branky mohla Zlínu prodloužit sezonu a poslat je do čtvrtfinále. Také podle toho předváděná hra Ševců vypadala. Domácí Dukla se sice snažila tlačit do šancí, ale většinou narážela na tvrdou zlínskou obranu, která dávala domácím dost pocítit svou výškovou převahu. V největší brankové situaci se ocitl Polcar, který se postavilo během přesilovky na zadní tyč ale nedokázal puk dorazit do klece nýbrž jen do boční síťky. V první třetině se tak nikdo prosadit nedokázal a do druhé třetiny tak šla ve výhodnějším postavení Dukle, které stačilo nerozhodný stav udržet.

Druhá část začala opět ve velkém tempě. Na první branku si ale museli diváci počkat až do 37. minuty, kdy se dokázal prosadit Marek Prokš během přesilové hry. Jihlavský hráč si vybruslil od mantinelu a z backhandu překonal zlínského Rozuma – 1:0. Druhou branku mohl hned v zápětí přidat Brychta, ten ale nedokázal propálit brankaře a přišel trest. Na druhé straně dostal výbornou kolmici na útočnou modrou Tomáš Fořt a střelou pod vyrážečku vyrovnal – 1:1. Ledová sprcha přišla pro Duklu po další minutě, to totiž bylo ještě hůř. Popelka našel totiž volného Tadeáše Kunderu, a ten z úhlu procedil kotouč mezi Rittichovými betony – 1:2. Do šatny se tak šlo za nepříznivého stavu.

První polovina poslední části patřila jednoznačně domácím, kteří sice měli sérii výborných šancí, ty ale proměnit nedokázali a stále prohrávali. Jihlavský úder přišel až v 57. minutě, když domácí měli výhodu jednoho hráče v poli. Po kolotoči, který domácí předvedli, se k odraženému puku dostal Ladislav Hlaveš, který střelou mezi nohy srovnal stav utkání a výrazně tak pomohl domácím v cestě do čtvrtfinále – 2:2. V závěru už přišly pouze nesportovní excesy Zlínských, které rozhodčí trestal a poslal tak Fořta předčasně pod sprchy. Nic to ale nezměnilo na tom, že si čtvrtfinále zahraje Dukla a Zlínu předčasně začala dovolená. Ve čtvrtfinále čeká Duklu suveréní vítěz základní části Litvínov.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Dukla Jihlava): Na týmu byla vidět velká nervozita. Kluci věděli, o co hrají a to jim dneska trochu svazovalo ruce. Zlín to zkoušel z rychlých protiútoků, které se nám skoro dvě třetiny podařilo pokrýt, ale pak přišlo pár minut ve druhé třetině, kdy jsme byli bez koncentrace a dostali jsme dva rychlé góly. Naštěstí nám to tam z přesilovky spadlo a Zlín už věděl, že je to konec, protože to byl už závěr třetí třetiny a my jsme měli dva góly náskok.

Základním kamenem výhry byl zápas ve Zlíně, kde jsme vyhráli a kluci do toho dali všechno. Tam jsme hráli mnohem lepší hokej než dnes.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Já jsem gratuloval trenérovi soupeře. Nepostupuje lepší, postupuje šťastnější. My jsme si to zavinili sami domácím zápasem, který jsme nezvládli. Musím pochválit vašeho brankáře, chytal velmi dobře a u nás vlastně vytvořil on ten náskok, který o postupu rozhodl. Pro kluky to nebylo jednoduché, byly tam velké emoce a chyběla nám troška štěstí. Zvláště v první třetině, kde jsme nevyužili možnosti, které jsme měli. Domácí hráli velmi opatrně, na ten náskok 2:0, což se nemuselo vyplatit, ale nakonec to vyšlo.