2:1sn
(0:0, 0:0, 1:1 - 0:0 - 1:0)

14.09.2012 / Vojtěch Vopat

14.09.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Půža, Port, Mandát M., Košař, Brussmann, Čermák, Žuček - Anděl, Jícha, Mandát J. - Beran, Bambula, Severa - Hotař, Mahút, Juráň, Dvořák
2

HC Rebel Havlíčkův Brod

Novák - Klofáč, Vala, Bancíř, Ficek, Mendl, Krajcigr - Mozr, Ludvík, Hlídek - Krajhanzl, Mäki, Nováček - Semrád, Polák, Málek, Přibyl
1
Branky a nahrávky: 60. Mandát J. (Jícha), rozhodující nájezd Bambula - 42. Málek. Rozhodčí: Hejduk - Guth, Rittich. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. Diváci: 106. Střely na branku: 50:19. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Páteční utkání staršího dorostu začali aktivněji domácí. Vladimír Port jako první otestoval kvalitu havlíčkobrodského Nováka, tomu však nedělalo žádný problém kotouč vyrazit. Dostat se do větší šance mohli hosté v 7. minutě, když byl vyloučen jihlavský Ján Mahút za nedovolené bránění. Hned po vhazování střílel na Svobodu Filip Nováček, ale gólmanovi Dukly ukryl kotouč do lapačky.

Za několik okamžiků dostali příležitost i domácí, když na trestnou lavici odjížděl Marek Bancíř. Od modré čáry střílel Václav Půža a David Košař, ovšem ani jeden nedostal puk za záda Nováka. Ke konci první části hry se ještě hrálo u Svobody, ale hosté se už do šance nedostali kvůli nedostatku času.

V úvodu druhé dvacetiminutovky byl vyloučen opět Marek Bancíř. Při výhodě jednoho muže v poli střílel od modré čáry Jan Mandát a kotouč ještě usměrňoval Roman Čermák, ale Novák měl o pohybu puku dobrý přehled. V půlce třetiny byla další nadílka vyloučených. Prvně na lavici trestoměřičů odjel Filip Nováček za sekání. Ovšem i Jihlava poslala na trestnou lavici po několika vteřinách svého obránce a tak měl každý tým čtyři hráče na hřišti. I přes to se hra více držela u Nováka. Jan Mandát tam vystřelil na gólmana, ovšem ten puk ukryl do lapačky.

Po druhém příchodu hráčů z kabin se hned v 42. minutě radovali hosté. Patrik Málek vystřelil na Svobodu od modré čáry. Puk proletěl skulinkou mezi betonem Svobody a ledem a nakonec skončil za jeho zády. Hráči se od této chvíle více drželi u brány Nováka a hosté byli nuceni více bránit. Od modré střílel ještě Jiří Severa a jeho střelu dorážel ještě Simon Beran, ovšem Novák měl puk pod kontrolou.

Minutu před koncem poslední třetiny si domácí vzali oddechový čas a odvolali brankáře z brány. Lukáš Jícha přihrával Janu Mandátovi na mezikruží a ten jedenáct vteřin před koncem přesně trefil prostor mezi Novákovým betonem a konstrukcí brány – 1:1.

Základních šedesát minut tedy skončilo za nerozhodného stavu, tudíž přišlo na řadu prodloužení. Dukla se opět více držela v útoku, ale hosty držel jejich výborně pracující gólman. Zápas musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Po sedmi nepodařených nájezdech nakonec proměnil Jiří Bambula, který kotouč poslal nad pravý beton a kotouč skončil za zády Nováka. Jihlava tedy nakonec zvítězila nad Havlíčkovým Brodem 2:1.

Ohlasy trenérů

Richard Cachnín (trenér Havlíčkova Brodu): „Právě teď bojujeme s tím, že máme nedostatek hráčů. Opustilo nás 6 hráčů, někteří odešli do Jihlavy. My teď pracujeme s mladými kluky. Kluci dneska do toho dali hodně srdíčka. Jihlava byla bojovnější, ale na druhou stranu nás hodně podržel gólman. Když jsme měli šanci, tak jsem rád, že jsme dali gól. Potom jsme v power-play. V prodloužení jsme gól nedali a v nájezdech taky ne. Gratulujeme Jihlavě k vítězství."

František Zeman (trenér Jihlavy): „Před začátkem utkání jsme hráče upozorňovali, že hosté budou hodně nepříjemní, což se potvrdilo v začátku zápasu. Vypracovali jsme si hodně tutových šancí a je škoda, že jsme z toho ty góly nedali. Soupeře jsme přestříleli velkým rozdílem, je bohužel chyba, že jsme ten gól nedali a pak jsme při hloupé chybě dostali gól, ač sporný, tak rozhodčí ho uznal. Cením si na klucích, že pracovali až do konce a jedenáct vteřin před koncem splnili co jsme jim namalovali a podařilo se nám vyrovnat. V nájezdech už to byla pouze loterie, ale po právu jsme brali dva body."