2:3
(0:1, 2:1, 0:1)

22.09.2012 / Radoslav Vavřina

22.09.2012 16:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

Bílí Tygři Liberec

Stezka - Babec, Šťáva, Kalfiřt, M. Šír, Hrníčko, Belovič, Klinger, F. Chlapík, Havlín, Král, Gecko, Škoda, Zedek, Divila, Havlas, Heřmánek, Račický, Bělohorský
2

HC Dukla Jihlava

Vacek - Čermák, Kosař, Severa, J. Mandát, Žuček, Dvořák, Půža, M. Mandát, Mahút, Bambula, Hotař, Beran, Jícha, Port, Anděl
3
Branky a nahrávky: 22. Škoda (Belovič), 23. F. Chlapík (Gecko, Král) - 1. Anděl (J. Mandát), 24. Mahút (Košař, Severa), 43. J. Mandát. Rozhodčí: Wagner - Grundler, Hejl. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Průběh utkání

Dukla začala zápas nejlépe, jak mohla, a zaskočila Severočechy rychlou brankou. Už po čtrnácti sekundách se totiž trefil Jan Mandát, po jehož pokusu kotouč proklouzl domácímu gólmanovi Stezkovi mezi výstrojí – 0:1. Odpovědět mohl o dvě minuty později Račický, ten vypálil nízkou střelu do tyče jihlavské svatyně.

Hosté měli v první třetině ještě dvě šance na zvýšení vedení. Do té první se dostal Port, na nějž domácí obrana zapomněla před brankou. Střela ale šla mimo. Jinak to bylo u příležitosti Berana, jehož pěknou kličku vychytal Stezka. Na druhé straně mohl skórovat Filip Chlapík, jenže jeho dorážku zblokovala před prázdnou brankou defenziva hostů.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili modrobílí parádně. Krátce poté, co Belovič trefil břevno, bylo vyrovnáno. Postaral se o to přesnou tečí Robin Škoda – 1:1. A po šestnácti vteřinách bylo otočeno. Tentokrát se prosadil Filip Chlapík jehož dorážku Geckovy střely gólman Vacek chytit nemohl – 2:1.

Jihlavským se to v žádném případě nelíbilo, a tak při první početní převaze zatlačili a skórovali. Střelu Košaře povedenou tečí přesměroval za Stezkova záda Ján Mahút – 2:2. Pak se hra uklidnila do takového mládežnického stereotypu a první vyložená šance přišla až ke konci třetiny. Anděl se natlačil až před branku Stezky, toho si položil, jenže nakonec bekhendem trefil tyčku.

Hostům pak vyšel začátek třetí třetiny, kdy se jim povedlo skórovat a opět získat vedení nad modrobílými. Ze souboje s několika beky v mezikruží vyšel nejlépe Jan Mandát, který vstřelil svůj druhý gól v zápase z otočky – 2:3. Krátce poté Dukla dala ještě jednu branku, jenže tu sudí nakonec neuznali. Odůvodněním byl faul na jednoho z domácích hráčů.

Druhá polovina třetího dějství se odehrávala ve znamení libereckých snah o vyrovnání. Ty vyvrcholily ve dvou okamžicích. Nejprve se o skrumáž před brankou postaral tvrdou ranou Havlín a Škoda využil své pozice a tečoval kotouč do tyče. Poté, minutu před koncem, číhali na dorážku Klingerovy střely Gecko s Králem, jenže Vacek předvedl tři pěkné zákroky betonem a zachránil Dukle výhru.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Do Liberce jsme odjížděli s jasným cílem a myslím, že naši hráči splnili, to co jsme si řekli, kromě tedy prvních dvou minut druhé třetiny. Myslím, že jsme zde slavili úspěch po právu, jen mě trochu mrzí některé dost nesmyslné verdikty rozhodčích. Hráčům musím poděkovat, že se s nimi vyrovnali a nepodlehli atmosféře, která na ledě panovala.