5:4
(0:0, 3:3, 2:1)

28.09.2012 / Diana Váňová

28.09.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Mandát M., Čermák, Půža, Dundáček, Košař, Port - Anděl, Bambula, Mandát J. - Severa, Jícha, Mahút - Brussmann, Dvořák, Hotař
5

IHC Králové Písek

Mazuch (29. Pechek) - Červinský, Hřebíček, Sýbek, Hanus, Koutenský, Hájek - Schwamberger, Točík, Šuhaj - Dudák, Vlk, Volf - Duchoň, Březina, Marcilis - Rod
4
Branky a nahrávky: 22. Jícha (Severa), 28. Anděl (Bambula, Mandát J.), 29. Bambula (Čermák), 56. Mandát J. (Dundáček), 59. Mandát J. (Mahút) - 23. Schwamberger (Šuhaj), 33. Hanus (Volf), 35. Volf (Duchoň, Dudák), 52. Točík (Schwamberger). Rozhodčí: Polák - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:4, navíc Marcilis (PIS) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 78. Střely na branku: 42:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 3:4, 5:4.

Průběh utkání

Již od prvních minut byla dříve u puku Jihlava, která několikrát zahrozila před hostujícím gólmanem Mazuchem. Ten však měl svůj prostor dobře pohlídaný a žádnou střelu za záda nepustil. Písek se dlouho nemohl dostat před domácí branku. V tom mu pomohlo až vyloučení Michala Mandáta, během kterého při Jihlavě doslova stálo štěstí – Červinský napálil puk před bránu, dorážející Schwamberger se však z blízkosti prosadit nedokázal. Po odehraných dvaceti minutách se odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Hned zkraje druhé třetiny šla Jihlava zásluhou Lukáše Jíchy do vedení. Radost ze vstřelené branky jí však dlouho nevydržela, hosté totiž v oslabení dokázali vsítit branku. O senzaci se postarali Jakub Šuhaj s Danielem Schwambergerem, kteří si několikrát vyměnili puk, načež druhý jmenovaný propálil bezmocného Vacka. Jihlavští zlepšili důraz před brankou, což brzy přineslo ovoce – nejprve zvyšoval Lukáš Anděl, poté se střelou z otočky vytáhl Jiří Bambula. Hosté ale dokázali využít přesilovku - Vladimír Hanus stahoval na 2:3, vzápětí po drtivém tlaku Písku propasíroval Vackovi puk za záda Lukáš Volf. Ochromené domácí ještě překvapily dva výpady Jihočechů v oslabení, ani Schwamberger, ani Volf však tentokrát úspěšní nebyli. V této fázi zápasu držel domácí nad vodou hlavně gólman Vacek, který předvedl pár parádních zákroků. Po druhé třetině tedy nebylo o moc jasněji než před zápasem – stav byl 3:3.

Ve třetí třetině měl velkou šanci získat vedení pro svůj tým Jiří Bambula, nedokázal však usměrnit skákavý puk za záda ležícího gólmana hostů. Dlouho se nic nedělo, hra se přelévala z jedné strany na druhou, když z ničeho nic vystřelil z dálky Dominik Točík - jeho střela doletěla až za Vackova záda. Pro Jihlavu stav zápasu nevypadal příznivě – zbývalo 5 minut do konce, prohrávala o gól a Písku se dařilo vyhazovat jí puky z pásma. Domácí se však vyhecovali k efektnímu závěru – nejprve srovnal Jan Mandát, poté měl gól na holi Jiří Severa, napálil však pouze beton brankáře Pecheka. A tak práce zbyla znovu na Mandáta, který vsítil branku po vyhraném vhazování. Písek se ještě pokusil o podobný obrat, jaký předvedla Dukla, ani hra bez brankáře však nebyla úspěšná, a tak musel nakonec před domácími sklonit hlavu.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání se lámalo ve druhé třetině, kdy jsme měli za stavu 3:1 více jak stoprocentní šanci, bohužel jsme ji neproměnili, a pak dvě hloupá střídání z naší strany „posadila soupeře na koně“ – dal kontaktní gól a vzápětí gól vyrovnávací. Já si cením našich hráčů, že to nevzdali a pracovali tak, jak jsme si řekli, až do konce. Myslím si, že jsme dnes byli lepším týmem než Písek a po právu jsme vyhráli. Možná to vypadá, že jsme byli šťastnější, ale hlavní je, že tři body zůstávají doma.