3:1
(0:1, 1:0, 2:0)

13.10.2012 / Lukáš Chuchválek

13.10.2012 14:00, Extraliga staršího dorostu - 12. kolo

BK Mladá Boleslav

Růžička - Verner, Mašek, Semrád, Nastoupil, Šír, Plíšek, Nedbal, Černý, Krupička, Borovec, Pravda, Ďurač, Brzák, Němec, Tržický, Groer, Sedmík, Durdil
3

HC Dukla Jihlava

Vacek - Čermák, Brussmann, Žuček, Půža, Mandát M., Port - Severa, Mandát J., Mahút, Bambula, Dvořák, Hotař, Jícha, Vykouk, Beran, Anděl
1
Branky a nahrávky: 26. Borovec (Krupička, Groer), 53. Šír (Plíšek), 58. Sedmík - 6. Anděl (Čermák). Rozhodčí: Kalivoda - Kovačík, Špringl. Vyloučení: 8:2, navíc Čermák (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 68. Střely na branku: 30:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

Na začátku to vypadalo, že domácí celek neuhraje vůbec nic. Komplikovali si to sami častým vylučováním, navíc tím otevírali prostor pro kapitána hostů Jana Mandáta, který měl dvě příležitosti. U první Ašenbrenner sklapl včas betony a druhou z úhlu mu zlikvidoval lapačkou. Po pěti minutách hry se domácí nechali úplně zbytečně za zdržování vyloučit a hráli minutu ve třech proti pěti. Tuto příležitost s přehledem proměnil Lukáš Anděl, jehož nechali domácí volného u pravé tyče dojet si pro odražený kotouč.

Hosté po nabytém vedení hráli stále směrem dopředu a ostřelovali Ašenbrennera ze všech možných pozic, hlavně z dálky, ale gólman na útočníky a puk dobře viděl. Domácí moc soupeře do předbrankového prostoru ke clonění a dorážkám nepouštěli. Když však měli mladí Bruslaři sami něco předvést směrem dopředu, nedokázali si vůbec nahrát a skoro všechny pokusy o rozehrávku končily na zakázaném uvolnění nebo na holích hostů. Proto se stav do první pauzy nezměnil.

Ve druhém dějství sice domácí chvíli pokračovali v podobně špatném výkonu jako v prvním, ale ne nadlouho. Na úvod zahrozili bombami od modré Jícha s Michalem Mandátem, ale nepřesně nebo do Ašenbrennerovy lapačky. O pár minut později se trochu osmělili i domácí a Tržický vyslal projektil do Svobodova ramena. Ve 26. minutě přišlo vyloučení hostů a velmi rychlé proměnění zásluhou Zdeňka Borovce, kterému se až na několikátý pokus povedlo propasírovat kotouč přes ležícího Svobodu.

Tato branka jako by probudila v domácích touhu po vítězství. Zlepšili bruslení i nahrávky a nenechali se zbrzdit ani dalšími vyloučeními. Hrál se od té doby na obě strany velmi koukatelný hokej. Jediné věci, které chyběly, byly lepší, přesnější koncovka a dorážky, ke kterým se ani jedno mužstvo příliš nedostávalo. V posledních pěti minutách druhé třetiny byla už Boleslav výrazně aktivnější a zdálo se, že Jihlava přestávala stíhat.

Do poslední třetiny vstoupili mírně aktivněji opět hosté a Dvořák s Portem ostřelovali Ašenbrennera do výstroje z různých pozic. Domácí však brzy srovnali krok a později i dominovali, když Němec od mantinelu pálil nepříjemně k tyči, přímo Svobodovi do lapačky. Ve 48. minutě byl před Svobodou další závar, který si však jihlavský strážce svatyně pohlídal a nenechal si přehodit betony.

V 53. minutě se aktivita domácím začala vyplácet a byla znát jejich vůle po vítězství. Střela Jakuba Šíra nalezla skulinu ve výstroji Dominika Svobody a propadla až za brankovou čáru. Po tomto otočení bylo znát, že hosté rezignovali, a během další přesilovky téměř nevystřelili. Koncem zápasu zkusili Jihlavští zariskovat, avšak v 58. minutě udělali chybu, když zpoza brány namazali do předbrankového prostoru Vojtěchu Sedmíkovi, jenž bekhendem poslal kotouč nekompromisně k pravé tyčce. Zbytek zápasu se pak jen dohrával.

Ohlasy trenérů

Jan Křivohlávek, trenér BK Mladá Boleslav: Zápas se mi dobře hodnotí, i když v první třetině jsme nezačali podle představ. Chtěli jsme navázat na včerejší výkon z Liberce, ale ten nás stál dost sil. Proto byla první třetina z naší strany rozpačitá, i díky velkému množství oslabení, což naši hru dále rozhodilo. V šatně jsme si pak řekli, že je potřeba se vrátit ke hře, kterou jsme hráli v Liberci. To znamená: zodpovědný výkon, maximální nasazení, jít na bránu, do tlaku, snažit se jít do zakončení z každé možné situace. Podařilo se vyrovnat ve třetí třetině jsme šli vítězství naproti. Byli jsme lepší a štěstí se přiklonilo na naší stranu. Klukům můžu za výborné výkony a nasazení poděkovat.

František Zeman, trenér HC Dukla Jihlava: Myslím si, že jsme zde neodehráli špatné utkání. Podle mě rozhodl druhý gól soupeře, který padl do naší branky hodně šťastně, a to náš tým položilo. Měli jsme tam další šance, které jsme nedali, a Boleslav dala třetí gól znova po naší chybě. Myslím, že domácí měli větší touhu po vítězství než naši hráči.