3:0
(1:0, 1:0, 1:0)

26.10.2012 / Tomáš Lysý

26.10.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Mandát M., Čermák, Košař, Port, Žuček, Půža - Anděl, Jícha, Mandát J., Severa, Bambula, Beran - Mahút, Dvořák, Vykouk
3

Hradec Králové

Veselý - Matějček, Voříšek, Havránek, Skála, Bezděk, Novotný - Šeps, Pilař, Jebavý - Tvrdík, Wolf, Voženílek - Šeda, Gančarčík, Drašnar - Matouš, Malinský
0
Branky a nahrávky: 11. Jícha (Anděl, Mandát M.), 33. Beran (Košař), 45. Jícha (Čermák, Mandát J.). Rozhodčí: Honza - Jeletz, Rampír. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 72. Střely na branku: 31:13. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu se nesly v režii jihlavských hokejistů. První příležitost ke změně stavu měl ve čtvrté minutě Jan Mandát, zblízka ale Veselého nepřekonal. Domácí nadále drželi hostujícího gólmana v permanentní pozornosti, naopak Hradec se dostával před branku Dukly pouze sporadicky. Když už se to hostům podařilo, tak byl Svoboda na svém místě. V polovině první třetiny se zkusil individuálně prosadit Bambula, ani on však úvodní gól zápasu nevstřelil. Co se nevedlo jemu, to dokázala první jihlavská formace. Obránce Mandát zavezl puk až do útočného pásma, kde přihrál Lukáši Andělovi. Ten našel hezkou přihrávkou mezi kruhy zcela volného spoluhráče z útoku Lukáše Jíchu, pro kterého už nebyl žádný problém otevřít skóre zápasu - 1:0.

Dukla byla nadále při chuti. Její akce ale často končily nepřesnou přihrávkou či střelou vedle. Na konci první třetiny předvedla Jihlava další pohlednou kombinaci. Střelec úvodního gólu Jícha si na cestě z obranného do útočného pásma dvakrát vyměnil puk s Janem Mandátem, který souhru vyšperkoval přihrávkou na nepokrytého Anděla, jenže domácí útočník sám před gólmanem Hradce nedokázal zpracovat puk.

Byli to opět domácí hráči, kteří vstoupili aktivněji i do druhé třetiny. Jejich ofenzivní nápady mohla lehce přibrzdit vůbec první přesilová hra Hradce Králové v zápase. Hráčům v červených dresech se však početní výhoda vůbec nepodařila. Spíše naopak, nechybělo moc, aby se v oslabení prosadil jihlavský Mahút. V polovině zápasu našel Jan Mandát přihrávkou přes celé útočné pásmo Jíchu, ten ale ve vyložené pozici netrefil puk. O tři minuty později už Dukla vedla o dva góly. Po několika odrazech se puk dostal k Simonu Beranovi. Ten neváhal a vyslal na Veselého střelu, kterou jinak výborný hostující gólman neudržel a kus černé gumy doslova doklouzal za brankovou čáru - 2:0.

Hosté se po inkasování přece jen trochu osmělili, jenže Svoboda si s náznaky šancí poradil. Na závěr druhé části ještě předvedl samostatnou akci obránce Jihlavy Čermák. Před svojí brankou si dovolil drzou kličku, obelstil dva hráče soupeře a dostal se až ke střele na opačné straně kluziště, ale Veselý byl tentokrát pozorný.

V poslední části hry se zkoušeli prosadit nejprve Hradečtí. Při přečíslení dva na jednoho vzal veškerou zodpovědnost na sebe Pilař, jenže vyprášil pouze výstroj domácího gólmana. Konečná podoba výsledku se zrodila ve čtyřicáté páté minutě. Dukla dostala šanci přesilové hry, kterou nepohrdla. Tak dlouho kombinovala před brankou hostů, až se po souhře Jana Mandáta s Romanem Čermákem uvolnil Lukáš Jícha a vstřelil svůj druhý gól v zápase - 3:0. Hradec Králové chtěl přispěchat s rychlou odpovědí, jenže Svoboda se nenechal překvapit, střelu mezi svoje betony vykryl a následně zády zalehl puk. Jihlava mohla svůj náskok ještě zvýšit, zejména kombinace Anděla s Janem Mandátem volala po gólu, jenže druhý jmenovaný netrefil téměř odkrytou hradeckou klec.

Závěrečné minuty utkání se již dohrávaly v poklidném tempu. Domácí se snažili udržet svému gólmanovi čisté konto, což se nakonec povedlo a Svoboda tak udržel druhý shot-out za sebou. Dukla tak vyhrála popáté za sebou a dotáhla se na čelo tabulky. Hradec naopak ani ve třetím vzájemném zápase této sezony nedokázal Jihlavu porazit.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme se na soupeře připravili velice dobře. To, co jsme předváděli v první třetině, se muselo lidem na stadioně líbit. Trošku mě mrzí, že jsme z našich šancí nedali více gólů. Hráči plnili na sto procent to, co jsme si řekli. Ve druhé třetině jsme trochu polevili, soupeř toho ale nedokázal využít. Něco jsme si k tomu o přestávce řekli a třetí třetinu už kluci předváděli to, co jsme po nich chtěli. Tři body zůstaly po zásluze doma a je třeba klukům poděkovat za předvedený výkon a za práci, kterou dnes odvedli.

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové): Tohle byl náš nejhorší zápas v celé sezoně. Nehráli jsme jako tým, ale jako patnáct jednotlivců. S tím se zápas vyhrát nedá a Jihlava nás přehrála.