3:2p
(2:1, 0:1, 0:0 - 1:0)

16.11.2012 / Vlasta Hledíková

16.11.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Mandát M., Čermák, Košař, Port, Žuček, Půža, Brussmann - Anděl, Jícha Mandát J. - Mahút, Bambula, Vykouk - Hotař, Dvořák, Balaštík - Beran
3

BK Mladá Boleslav

Ašenbrennner - Nedbal, Nastoupil, Plíšek, Tržický, Semrád, Hercig, Mašek - Krupička, Brzák, Borovec - Bašus, Šír, Němec - Ďurač, Sedmík, Durdil - Verner, Černý
2
Branky a nahrávky: 2. Bambula (Vykouk), 8. Jícha (Anděl), 62. Čermák (Anděl) - 19. Šír (Borovec, Němec), 34. Verner. Rozhodčí: Pokorný - Klouda, Samuel. Vyloučení: 2:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 88. Střely na branku: 44:34. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Jihlavští starší dorostenci okupují třetí místo v extraligové skupině Střed a ještě mají navíc utkání k dobru. Domácí hráči chytli před reprezentační pauzou parádní formu, v posledních sedmi zápasech nenašli přemožitele. Naopak Mladá Boleslav se před pátečním utkáním nacházela na předposledním sedmém místě tabulky s celkovým ziskem 17 bodů. Z posledních šesti zápasů vyhráli hosté z Bruslařského klubu pouze jednou. V utkání nastalo několik zvratů a o vítězi nebylo rozhodnuto v průběhu standardní hrací doby. V prodloužení se Dukla usadila v útočném pásmu a po střele Romana Čermáka bylo o vítězi rozhodnuto – dva body zůstaly na Vysočině.

Do prvního utkání po reprezentační přestávce vstoupili rychlým gólem domácí hráči. Stav se měnil již na začátku druhé minuty. Odražený puk se dostal k Janu Mandátovi, který číhal mezi kruhy. Napoprvé stačil Ašenbrenner zasáhnout a vyrazil před sebe. Jenže boleslavští obránci si před vlastním brankářem počínali jako na procházce a nevyhodili puk do bezpečné vzdálenosti. Toho využil Jiří Bambula, který kus černé gumy procpal do branky - 1:0. V sedmé minutě využili jihlavští hráči situaci dva na dva. Lukáš Anděl předložil přihrávku zcela volnému Lukáši Jíchovi, který si najížděl v prostoru mezi kruhy. Jeho první střelu zvládl gólman hostí ještě zlikvidovat, na následnou bekhendovou dorážku už však byl krátký.

V průběhu první části si domácí vytvořili několik šancí, které ovšem byly zlikvidovány Ašenbrennerem. Po dvanácti minutách byla k vidění první přesilová hra hostů z Mladé Boleslavi. Dominik Svoboda si připsal povedený zákrok, následně ovšem hosté nedokázali udržet útočné pásmo a po zbytek oslabení nebylo na ledové ploše poznat, že Dukla je v početní nevýhodě. Následně se situace obrátila a přesilovou hru si zahráli domácí, po několika přihrávkách vystřelil Roman Čermák, střela byla nepřesná a tak se stav neměnil. Po vyrovnání sil na ledě se dostal před Svobodu úplně volný Zdeněk Borovec, v této chvíli se ještě skóre neměnilo. Poté se Borovec dostal ke své odražené střele, přihrál na Jakuba Šíra a ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 1:2. V poslední minutě první části byly hosté při chuti, a tak musel Svoboda s námahou likvidovat neposedný puk.

Ve druhé třetině se začala hra přiostřovat a několikrát se hráči pošťuchovali.. V následujících minutách hráči s Ježkem na prsou zasypali hostujícího gólmana několika povedenými střelami, ani jednu z nich se ovšem nepodařilo dostat až do brankoviště. Po jihlavské přesilovce, která nebyla úspěšná, se dostal do šance Tomáš Verner. Hráč hostí se ke kotouči dostal po chybě domácí obrany ve středním pásmu a nic mu nezabránilo v tom, aby puk dostal až za Svobodova záda - 2:2.

Po vyrovnávacím gólu se soupeř usadil v útočném pásmu a prověřoval nejen pozornost gólmana, ale i obrany. Pět minut před druhou přestávkou se svěřenci Františka Zemana dostali do chuti a ostřelovali Patrika Ašenrennera ze všech stran, ten ovšem nedovolil, aby se kotouč dostal až za brankovou čáru a připsal si na své konto další úspěšně zlikvidované střely, a tak se do šaten odcházelo za nerozhodného stavu.

Po patnáctiminutové pauze se opět o slovo přihlásila domácí první útočná linie ve složení Anděl, Jícha, Mandát. Všechny jejich šance ale končily buď ve výstroji hostujícího brankaře, nebo na hokejkách protihráčů. V páté minutě třetího dějství odešel na trestnou lavici Jiří Bambula za faul loktem, přesilová hra mladoboleslavských však netrvala dlouho. Síly na ledě se vyrovnaly po tom, co hosté hráli v šesti. Po vyrovnání sil si boleslavský Brzák nabruslil až před domácího Svobodu, kterého se pokusil překonat. Ten se však nenechal překvapit a puk zalehl, Brzák se snažil akci dohrát tím, že „zakopl“ o domácího gólmana a spadl na něj. To nenechali bez povšimnutí jihlavští beci, kteří důrazně potvrdili pravidlo chránění gólmana.

I když se následně hosté několikrát dostali před Svobodu, veškerá jejich aktivita nebyla doceněna, protože hostím chyběla střelba. V posledních minutách před koncem základní hrací doby se dostal do šance hned dvakrát Simon Beran, nejprve boleslavskou klec minul asi ze dvou metrů, další jeho střela mířila do pravého rohu, ale cíl minula jen o několik centimetrů. Čtyřicet vteřin před koncem ujel Lukáš Anděl boleslavské obraně a řítil se sám na hostujícího Ašenbrennera, těsně před klecí byl hákován a byla mu znemožněna střelba, hlavní rozhodčí k údivu všech diváků nenařídil trestné střílení, pouze udělil dvouminutový trest pro provinivšího se hráče hostí. Ještě v průběhu standardní hrací doby měli hráči z Jihlavy několik příležitostí ke změně stavu, žádnou z nich však nezužitkovali.

Po skončení třetí třetiny byl stav utkání nerozhodný, a proto utkání dospělo do prodloužení. Do něj nastoupili hráči Mladé Boleslavi v oslabení. Dukla se hned po začátku hry usadila v útočném pásmu a ostřelovala Ašenbrennera ze všech možných pozic, ale bezúspěšně. Udeřila až v 62. minutě. Mladá Boleslav se nestačila zformovat po úspěšně ubráněném oslabení. V útočném pásmu vybojovat puk Lukáš Anděl, který pohotově připravil střelu pro Romana Čermáka, který střelou z první ukončil páteční zápas, za který si tak starší dorostenci Dukly do tabulky připsali dva body za výhru v prodloužení.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání jsme začali dobře a dostali jsme se rychle do vedení. Po druhém gólu však hráči trošku přestali hrát a dovolili jsme soupeři snížit. Ve třetí třetině jsme se snažili rozhodnout utkání, ale to se nám nepodařilo. Vůbec nám nepomohla reprezentační přestávka. Dnešní utkání nás stálo strašně moc sil a jsme rádi, že jsme nakonec v prodloužení zvítězili.

Jan Křivohlávek (BK Mladá Boleslav): My jsme utkání začali špatně, protože soupeř dal poměrně náhodně první gól a pak přidal druhý. Tím jsme byli trošku zaskočení, ale pomohl nám kontaktní gól na 2:1. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, byli jsme aktivnější v útočném pásmu, což pak vedlo k vyrovnání. Mrzí nás třetí třetina, kdy jsme dle mého pohledu měli více gólových šancí než soupeř. Bohužel v závěru utkání jsme hráli oslabení. To pokračovalo i v prodloužení. Jenže když ho ubráníme, tak náš hráč na puku nahraje na modré soupeři. Jeho střela byla tečovaná, propadla do branky a tak rozhodlo i trochu štěstí.