5:1
(0:0, 3:1, 2:0)

17.11.2012 / Lukáš Šonský

17.11.2012 16:00, Extraliga staršího dorostu - 20. kolo

Bílí Tygři Liberec

Stezka – Kalfiřt, Šír, Hrníčko, Belovič, Arlt, F. Chlapík, Beránek, Havlín, Král, Gecko, Kupčík, Kratochvíl, Lakatoš, Zedek, Divila, Havlas, Heřmánek, Bělohorský
5

HC Dukla Jihlava

Vacek (41. Svoboda) – Čermák, Košař, J. Mandát, Balaštík, Žuček, Dvořák, Půža, M. Mandát, Bambula, Hotař, Beran, Port, Vykouk, Anděl
1
Branky a nahrávky: 21. Bělohorský (Havlas, Kalfiřt)), 33. Lakatoš (Král), 40. F. Chlapík (Hrníčko), 44. Kalfiřt (Havlín), 47. Heřmánek (Kratochvíl) - 39. Bambula (Port, J. Mandát). Rozhodčí: Kareš – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 76. Střely na branku: 29:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

Průběh utkání

Pod Ještědem se v sobotní podvečer schylovalo k zajímavé podívané. Starší dorostenci Bílých Tygrů vedou tabulku své skupiny, do cesty se jim však postavila Jihlava. Celek z Vysočiny vyhrál osmkrát za sebou a libereckého soupeře navíc letos dvakrát přemohl.

Jenže úvodní část střetnutí musela být po přítomné obecenstvo zklamáním. Přímočarých a přesných akcí se urodilo poskrovnu. Brankáři zasahovali minimálně, útoky končily často ve středním pásmu. V prvních minutách bylo však přeci jen rušno před hostujícím brankářem Vackem.

Lakatoš získal aktivním napadáním kotouč, ale z těsné blízkosti puk mezi betony gólmana nepropasíroval. Úspěch nesklidil ani průnik Kalfiřta, jenž se dostal přes beka a natlačil do brankoviště. Dukla mohla slavit po nenápadné střele Bambuly z úhlu, kterou si překvapený Stezka málem srazil za svá záda.

Druhá třetina přinesla do mdlé hry výrazné oživení, což přineslo také gólové ovoce. Přesně v čase 21:00 se radovali Bílí Tygři, Vacek nejprve střelu Matouše Bělohorského po přečíslení obranných řad fantasticky vyrazil, na jeho následnou dorážku už ovšem nestačil.

Náskok domácích mohl o několik vteřin později zvýšit Filip Chlapík, ale v samostatném úniku si na gólmana nepřišel. Útočili také hosté, Stezka se ocitl pod palbou. Blízko vyrovnání byl Vykouk, před poloprázdnou klecí mu ovšem na poslední chvíli zamezil v zakončení obránce.

V šestadvacáté minutě promarnila Dukla další příležitost k dorovnání soupeřova náskoku, když se sám na Stezkovu klec řítil Anděl. Leč ani tentokrát puk do sítě nezaslal. Naopak na druhé straně se to podařilo Dominiku Lakatošovi. Liberec hrál přesilovku pět na tři, Lakatoš už v dohrávané početní výhodě proti čtyřem vybruslil od mantinelu a švihem pokořil Vacka.

V závěru prostřední části zužitkovali přesilovku také hokejisté z Vysočiny, Jiří Bambula chytře tečoval spoluhráčovu střelu. Kotouč z těsné blízkosti přizvedl nad brankářovo rameno a Jihlava zaslouženě snížila, avšak sedm vteřin před koncem druhé třetiny znovu ztrácela dva zásahy. Nabuzeného soupeře zmrazil z mezikruží Filip Chlapík.

Hosté do třetí třetiny vystřídali brankáře, mezi tři tyče se postavil Svoboda. Protivník jej hned prověřil několika střeleckými pokusy, nový muž v jihlavské svatyni však udržel čisté konto pouze necelé čtyři minuty. V přesilovce přenechal Havlín puk Jakubu Kalfiřtovi, jenž mířil přesně do horní části brány.

Jihlava už nestíhala, soupeř po zbytek zápasu diktoval tempo hry. Blízko k úspěchu byl Král, jenže puk po jeho zakončení z úhlu pouze proskákal podél brankové čáry. Skóroval až Jan Heřmánek, zadáci jej nehlídali a útočník sám před brankou nezaváhal.

Uklidněné Tygry mohl alespoň znejistit Anděl. Nejprve z pozice před brankovištěm poslal puk jen do betonů přesouvajícího se Stezky a posléze z levého kruhu trefil lapačku omaskovaného mladíka v liberecké kleci.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): „Na soupeře jsme se připravovali, jelikož jsme s ním letos dvakrát prohráli. O to víc jsme rádi, že jsme dnešní utkání zvládli. V první polovině měla Jihlava dost šancí, nás podržel dobře chytající Aleš Stezka. Od poloviny zápasu byl ale soupeř unavený a nekousal tak jako obvykle. Zápas asi zlomil gól na 3:1, který se nám podařilo vstřelit na konci druhé třetiny. Chtěl bych pochválit celý tým, tímto vítězstvím jsme si zajistili po roce znovu účast v nadstavbě. Je jedině dobře, že kluci umí odehrát i takto těžké zápasy."

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Měli jsme třicet minut na to, abychom utkání přiklonili na naši stranu, domácí z nás totiž měli ze začátku respekt. Bohužel jsme nebyli dostatečně důrazní v koncovce, pak jsme ale odpadli a tři góly soupeři darovali po našich chybách. Liberec se dostal do sedla a utkání si pohlídal."