2:5
(0:3, 1:2, 1:0)

24.11.2012 / Martin Voltr

24.11.2012 12:00, Extraliga staršího dorostu - 22. kolo

Hradec Králové

Veselý – Skála, Bezděk, Novák, Souček, Matějček, Voříšek, Havránek – Matouš, Malinský, Gančarčík, Voženílek, Šeps, Jebavý, Pavlík, Malík, Pilař, Klemenc
2

HC Dukla Jihlava

Vacek – Čermák, Brussmann, Košař, Žuček, Půža, M. Mandát, Port – J. Mandát, Balaštík, Dvořák, Bambula, Hotař, Beran, Jícha, Vykouk, Anděl
5
Branky a nahrávky: 23. Matějček (Malík, Malinský), 52. Jebavý (Pavlík) - 13. J. Mandát (Anděl), 15. Jícha, 19. Jícha (J. Mandát, Anděl), 31. Vykouk (J. Mandát), 34. Košař (Balaštík, Bambula). Rozhodčí: Barek – Holeček, Machač. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 35. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 2:5.

Průběh utkání

Do úvodu rázně promluvilo první jihlavské komando

Hradečtí trenéři měli k dispozici okleštěnou sestavu, do hry tak museli poslat i útočníky mladšího dorostu Radovana Pavlíka s Davidem Malíkem. Dukla byla od počátku o něco aktivnější, první nebezpečí z její hole však přišlo až v deváté minutě. To Lukáš Jícha z křídla nedokázal prostřelit Františka Veselého.

Když ale domácí poprvé pykali za faul, nabídli soupeři přesilovkový tlak, který byl zužitkován chvíli po konci hradeckého trestu. Na pravém křídle měl dost času zamířit Jan Mandát a protože před hradeckým brankářem operovalo hned několik hráčů, kotouč prošel až do sítě – 0:1.

To nebylo od elitního jihlavského útoku vše, ba naopak. Dvě a půl minuty nato se ke špatné rozehrávce dostal Lukáš Jícha, Veselého si roztáhl a pak mu poslal kotouč mezi betony. No a když na trestné lavici seděl další hradecký hokejista, rozjeli hosté parádní kombinaci po ose Lukáš Anděl – Jan Mandát – Lukáš Jícha, jemuž před prázdnou bránou už nezbývalo než znovu vsítit a poslat domácí do kolen – 0:3.

Nadějný průběh ukončily další góly favorita

Druhá třetina začla momentem, který vrátil hradecký tým do hry. David Malík ještě z hranice brankoviště nedokázal propasírovat kotouč do sítě, pár sekund nato ho ale zadovkou poslal na modrou čáru, kde číhal Martin Matějček. Jeho dělovka nedala Vackovi šanci – 1:3.

Východočeši ožili a ke kontaktnímu gólu jim scházelo velmi málo. Vzápětí totož zahrávali přesilovku, v níž si nikdo nevšímal Daniela Voženílka. Tváří v tvář proti němu musel skvěle zasáhnout až David Vacek. I hosté předvedli v početní výhodě nápor, kdy ovšem tentokrát František Veselý vykopl střelu Jana Mandáta.

Kapitán Dukly a nejlepší hráč na hřišti ale nesmutnil, krátce po přelomu utkání do druhé poloviny byl u důležité branky svého týmu. Po hradecké chybě ve středním pásmu přejel Jan Mandát modrou čáru, nabídl puk Lukáši Vykoukovi, a ten zamířil přesně do růžku klece. Za tři minuty navíc druhou přesilovku využil skrytým nahozením od modré David Košař a zápas už vypadal jednoznačně – 1:5.

Domácí vyhráli alespoň třetí třetinu

Dukla se za tohoto stavu už neměla kam hnát. Ve třetí třetině přibývalo dohrávaných soubojů, dva z nich vedly k oboustrannému vyloučení. Hradečtí ještě zbraně nesložili, gólovku měl David Gančarčík, proti němuž se ovšem na brankové čáře parádně roztáhnul David Vacek. V následné hře čtyř proti čtyřem ale už Drahoš Jebavý dokonal práci Radovana Pavlíka a jeho přihrávku poslal neomylně do odkryté svatyně – 2:5.

Domácí byli stejně jako po své první brance při chuti, další šance měli znovu Jebavý ve spolupráci s Voženílkem, o chvíli později neukončil obléhání jihlavského brankoviště ani Daniel Šeps. Na druhé straně zase přišla chvíle pro Veselého, jenž musel pravým betonem zastavit povedené přečíslení útočného páru Mandát – Anděl.

Poslední příležitost upravit stav měl hradecký kapitán Radek Pilař, který ovšem ztroskotal na lapačce praváka Davida Vacka. Utkání tak skončilo přesvědčivým vítězstvím Dukly 5:2. Jihlava už má výrazným způsobem nakročeno k postupu do lepší poloviny nastavby, hradecké šance se naopak po dvou domácích prohrách ztenčily. Šest kol před lámáním chleba ztrácejí Východočeši na postupové čtvrté místo osm bodů.

Ohlasy trenérů

Petr Luštinec (Královští lvi Hradec Králové):
Nechceme se vymlouvat na nabitý program, který jsme měli, protože Liberec i Jihlava patří k lídrům skupiny. Jihlava byla dvě třetiny lepší, poslední třetinu jsme sice vyhráli, ale to nestačilo. Gratulujeme soupeři k vítězství. Musíme zase začít poctivě makat v tréninku, abychom se vrátili tam, kde jsme byli. Udělali jsme sice šňůru, ale poslední dva zápasy se nám nepovedly. Děláme hrozné individuální chyby, hlavně starší hráči, kteří by měli tým táhnout a na které bychom se v takových zápasech měli spolehnout.

František Zeman (HC Dukla Jihlava):
Velice dobře jsme vstoupili do utkání, což ovlivnilo celý jeho průběh. Potom jsme už zápas kontrolovali a domácí k ničemu nepustili. Tři body si odvážíme poprávu. Postup do lepší skupiny každopádně ještě jistý nemáme, musíme jít zápas od zápasu. Bodů je ještě ve hře dost a může se stát cokoli. Nerad bych, aby hráči došli k nějakému uspokojení. Příští týden nás čekají tři utkání a když je zvládneme, budeme blíže k cíli, který jsme si stanovili před sezónou – hrát lepší čtyřku.