4:2
(2:1, 0:1, 2:0)

07.12.2012 / Tomáš Lysý

07.12.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Brussmann, Čermák, Košař, Port, Žuček, Mandát M. - Anděl, Jícha, Mandát J., - Severa, Bambula, Balaštík - Hotař, Mahút, Beran - Dvořák
4

HC Dynamo Pardubice

Vejmělka - Franc, Kracík, Budík, Procházka, Horyna, Divecký - Hlaváček, Chvojka, Kuťák - Panna, Polák, Bohuněk - Havrda, Kysela, Velínský
2
Branky a nahrávky: 9. Mandát J. (Anděl, Jícha), 14. Anděl (Jícha, Mandát J.), 49. Jícha (Čermák), 60. Mandát J. - 14. Hlaváček (Chvojka), 33. Hlaváček (Chvojka). Rozhodčí: Čech - Kuřítko, Reich. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 41:18. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2.

Průběh utkání

Oba týmy vstoupily do utkání velice opatrně, o čem svědčí i to, že první střela zápasu byla k vidění až po minutě hry. Dukla sice měla mírnou převahu, když kombinovala před gólmanem Vejmělkou, jenže bez střeleckého zakončení. První gól tak mohl padnout na opačné straně, kdy skákavá střela málem překvapila domácího Svobodu. Úvodní gól zápasu tak padl až v deváté minutě, kdy se Jihlava po úspěšně ubráněném oslabení dostala před pardubickou branku a Jan Mandát zakončil povedenou souhru celé první formace Dukly - 1:0.

Domácí mohli navýšit vedení při přesilovce pět na tři, která se jim sice vůbec nepovedla, ale to je moc mrzet nemuselo. Krátce po návratu vyloučených hostujících hráčů si totiž první lajna červenožlutých zopakovala celou gólovou situaci, jen s tím rozdílem, že Jan Mandát s Jíchou našli u pravé tyčky zcela volného Lukáše Anděla. Ten nezazmatkoval, počkal na pohyb gólmana a následně se trefil přesně do pravého horního rohu pardubické klece - 2:0. Z dvougólového vedení se domácí radovali jen krátce. Po třinácti vteřinách hry totiž Chvojka našel přesnou přihrávkou Martina Hlaváčka, který přesnou střelou po ledě poprvé překonal Svobodu - 2:1. Pardubice měli chvíli na to možnost další přesilové hry, ale stav zápasu se do konce první části hry nezměnil.

Ve druhé třetině hra ubrala na tempu a k vidění bylo hodně nepřesností. Z letargie vyvedl domácí Lukáš Anděl, když stahovačkou oklamal obránce a jeho střelu zastavila až lapačka Vejmělky. V polovině utkání nevyužil svojí šanci Balaštík ani Jan Mandát, a tak přišel trest v podobě vyrovnání. Chvojka získal puk po poměrně laxní rozehrávce Dukly a rychle přihrál Martinu Hlaváčkovi, který si připsal druhou branku v dnešním zápase - 2:2. Jihlava pak nevyužila ani jednu ze dvou přesilových her, takže oba týmy odcházely do kabin za nerozhodného stavu.

Na začátku třetí části hry mohl domácí dostat do vedení Jícha, střelou z mezikruží ale jen orazítkoval Vejmělkovy betony. Jinak se hra obou týmů nesla ve znamení hlavně neudělat chybu a nabídnout tak soupeři gól. Ten nakonec vstřelila Dukla. Jícha zachytil na modré čáře vyhozený puk hostů a udržel tak svému týmu útočné pásmo. Následně si Čermák našel dobrou pozici ke střele, kterou pardubický gólman vyrazil před sebe, kde číhal právě Lukáš Jícha. Domácí útočník důrazem protlačil puk za záda brankáře a vrátil Jihlavě vedení - 3:2. Jedinou šanci Pardubic na vyrovnání neporměnil Ondřej Panna, který sice krásně zatáhl puk a obkroužil Svobodovu branku, jenže již nestačil do odkryté části domácí klece zasunout puk.

Hosté už pomalu spřádali plány na power-play, když byl vyloučen jejich kapitán Chvojka. I přesto trenéři Pojišťovny odvolali gólmana, což však bylo pouze labutí písní. Jíchova střela ještě skončila na tyči, ale vteřinu před koncem definitivně rozhodl svým druhým gólem v zápase Jan Mandát – 4:2. Dukla si tak do tabulky připisuje další tři body.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Tak před zápasem jsme si řekli, že bychom rádi získali tři body a rádi si udrželi tabulkové postavení. I když ta hra nebyla dle našich představ, tak jsme získali tři body a to by mělo být to hlavní.

Martin Šejba (asistent trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Tak my jsme sem přijeli s velkou marodkou, máme jen patnáct hráčů a hodně nemocných kluků, takže jsme od utkání nemohli moc očekávat. První třetina byla vyrovnaná a ve druhé třetině se nám podařilo srovnat. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že budeme hrát na remízu, jenže v její polovině jsme inkasovali. Pak už si to domácí pohlídali, přidali ještě gól do prázdné brány a zaslouženě zvítezili.