3:4
(1:2, 1:1, 1:1)

14.12.2012 / Tomáš Lysý

14.12.2012 18:00, Extraliga staršího dorostu - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Půža, Čermák, Brussmann, Port, Žuček, Mandát M., Kochánek - Anděl, Jícha, Severa - Mahút, Dvořák, Mandát J. - Hotař, Bambula, Balaštík - Hubert
3

Bílí Tygři Liberec

Skřebský - Havlín, Šťáva, Arlt, Šír, Kupčík, Zedek, Divila - Škoda, Hrníčko, Kalfiřt - Belovič, Chlapík, Ordoš - Gecko, Lakatoš, Král - Babec, Heřmánek, Kratochvíl
4
Branky a nahrávky: 8. Mandát J. (Jícha, Mahút), 24. Jícha (Čermák), 56. Anděl (Mandát J., Čermák) - 14. Král (Kupčík), 17. Babec (Král, Lakatoš), 26. Lakatoš (Chlapík, Gecko), 43. Babec (Lakatoš, Král). Rozhodčí: Coufal - Klouda, Šťastná. Vyloučení: 6:11, navíc Šťáva (LIB) 10 min. OT. + do konce utkání, Havlín (LIB) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 54. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4, 3:4.

Průběh utkání

V posledním kole základní části extraligy staršího dorostu svedla domácí Dukla souboj s Bílými Tygry z Liberce. Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání lépe, když Jan Mandát byl nejprve vyloučen, ale po návratu z trestné lavice na něj hosté úplně zapomněli. Po přihrávce zpoza branky od Lukáše Jíchy už nebylo pro nejproduktivnějšího hráče domácích problémem otevřít skóre - 1:0. Hráči z Vysočiny měli poté výhodu dvouminutové přesilovky, když byl vyloučen Ondřej Šťáva, který ke svému vyloučení vyfasoval i trest do konce utkání. Liberec se však ubránil a během chvíle otočil stav utkání. Před Zdeňkem Králem se otevřel volný prostor, čehož také využil, nabruslil si před domácího gólmana a jeho střela od tyčky šťastně doklouzala za brankovou čáru - 1:1. Za tři minuty už Tygři vedli, když Jiří Babec byl rychlejší než Vackova lapačka a pohotovou střelou poprvé převážil misky vah v utkání na stranu hostů 1:2.

Ve druhé třetině byl k vidění výborný hokej. Hned v úvodu byl vyloučen Lukáš Jícha. Přesilové hry si však hosté moc neužili, protože během chvíle se dopustili hned dvou přestupků proti pravidlům a rázem tak hrála Dukla zkrácenou přesilovku pět na tři. Tu také využila. Roman Čermák zachytil na modré čáře puk a vystřelil. Odražený kus černé gumy se dostal k Lukáši Jíchovi, který překonal Skřebského a vyrovnal - 2:2. Z vyrovnání se ale domácí dlouho neradovali – přesněji řečeno – dvě minuty a čtyři vteřiny. V signalizované početní výhodě hostů si mezi kruhy přihráli Gecko s Chlapíkem. Střela druhého jmenovaného ještě v brance neskončila, ale na dorážku Dominika Lakatoše už byl Vacek krátký - 2:3. Dukla se ihned snažila odpovědět, při střele Žučka se však vyznamenal hostující gólman Skřebský. Velmi dobrou podívanou poté rozkouskovalo několik přesilových her na obou stranách. Ani v jedné si oba týmy nevypracovali vážnější šanci, takže i po druhé třetině odcházel do kabin spokojenější Liberec.

Rozhodující gól zápasu padl dvě a půl minuty po začátku třetí třetiny. Zdeněk Král s Dominikem Lakatošem získali ve středním pásmu puk a rychle se přesunuli před branku Dukly, kde přihráli Jiřímu Babcovi. Ten si připsal v dnešním zápase druhý gól, když zamířil naprosto přesně k pravé tyči jihlavské branky - 2:4. Duklu čtvrtý gól viditelně opařil. Dlouho si nedokázala pořádně přihrát a Liberečtí mohli přidat pátou branku. Lakatoš vzal v situaci dva na jednoho odpovědnost na sebe, ale nedokázal najít místo mezi betony Vacka. Jihlavě se přesto podařilo utkání zdramatizovat, a to po nejhezčí kombinaci celého zápasu. Roman Čermák se v přesilové hře dostal na modré čáře k puku. Neukvapil se a počkal si, až mu mezi kruhy najede Jan Mandát. Ten k překvapení z dobré pozice nestřílel, nicméně viděl u pravé tyče zcela volného Lukáše Anděla, který snadno trefil odkrytou klec - 3:4.

Domácí se ještě v závěru odhodlali k power-play a odvolali gólmana, ale vyrovnat se jim už nepodařilo. Liberec tak ve výborném utkání porazil domácí hokejisty o jednu branku a potvrdil si tak konečné první místo v tabulce po základní části.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme věděli, že dnes přijede kvalitní soupeř. Nachystali jsme se na to a diváci, kteří sem dnes přišli, viděli kvalitní utkání. Bohužel utkání rozhodly individuální chyby, kterých jsme dnes udělali hodně a takový tým, jako je Liberec, je trestá. Za stavu 2:4 jsme nesložili zbraně a dali jsme kontaktní gól. Pak jsme ještě hráli bez brankáře a měli jsme šanci na dorážky. Nicméně, i přes porážku chci hráčům poděkovat a dnes hráli tak, jak bychom si představovali.

Jan Šťastný (Bílí Tygři Liberec): Dnes se jednalo o naše poslední utkání venku v základní části, ve kterém jsme chtěli uspět. Navíc se utkal první a druhý tým tabulky. Musím říct, že všechny naše zápasy s Jihlavou byly kvalitní. Jak my, tak Jihlava máme kvalitní mužstvo a myslím si, že v nadstavbové části potrápíme i další týmy. My jsme rádi, že jsme utkání zvládli, protože se hodně vylučovalo a v utkání bylo dost emocí. Jsme rádi za vítězství v Jihlavě, protože se tady moc nevyhrává. Ještě bych rád popřál soupeři hodně štěstí do dalších bojů.