5:2
(3:0, 0:0, 2:2)

15.11.2012 / Tomáš Lysý

15.11.2012 18:00, Extraliga juniorů - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík - Dundáček, Zadražil, Žáček, Tobola, Čermák, Polívka - Mandát, Mikeš, Prokš - Pěška, Zídek, Gregar - Horký, Vantuch, Štěpán - Vlček
5

Bílí Tygři Liberec

Sobotka (40. Horák) - Pyrochta, Pálek, Zuzaník, Turek, Pilař, Jandejsek, Slavík - Havlas, Dlouhý, Zacha - Maďar, Mikyska, Miškovský - Frk, Chlapík, Vlk - Šimek, Žďárský
2
Branky a nahrávky: 3. Prokš, 4. Prokš (Mandát, Mikeš), 10. Pěška (Čermák, Zídek), 42. Horký (Štěpán, Vantuch), 53. Gregar (Zídek) - 47. Chlapík (Zacha, Pyrochta), 51. Pilař (Jandejsek, Chlapík). Rozhodčí: Doležal - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 6:3, navíc Čermák (JIH) 5 min OT. + do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 27:39. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Lepší vstup do zápasu si snad mužstvo vedené trenérem Štěpánem Moravcem ani přát nemohlo. Po čtyřech minutách hry totiž svítil na ukazateli zápasu stav dva nula. Již ve druhé minutě se jeden z hráčů Dukly dostal před volného libereckého gólmana, kterého však z ostrého úhlu nepřekonal. Z další akce domácích už ale udeřilo. Po několika odrazech puku v obranném pásmu hostů se dostal puk ke zcela volnému Marku Prokšovi, ten prostřelil Sobotku a otevřel tak gólový účet zápasu - 1:0. Domácího útočníka rychlá trefa viditelně nabudila a po chvíli mohl přidat další zářez na pažbě, když zkoušel pohotově vystřelit hned po vyhraném buly. Druhý gól zápasu přidal jihlavský mladík, který se v této sezoně gólově prosadil už i v dospělém týmu Dukly, až o dvacet vteřin později. Jan Mandát mu předložil hezkou přihrávku mezi kruhy a Marek Prokš i s trochou štěstí prostřelil Sobotku podruhé - 2:0.

Domácím po druhém gólu narostla křídla. Neustále se tlačili před libereckého brankáře, který odolával jen s vypětím všech sil. Aktivitu Dukly mohla přibrzdit přesilová hra Bílých Tygrů, jenže ti z ní vytěžili jen jednu nebezpečnou střelu. Zákonitě tak přišel trest. Při hře čtyři na čtyři podnikl Štěpán Zídek s Romanem Čermákem rychlou kombinaci. Druhý jmenovaný orazítkoval svojí střelou břevno, jenže odtud se kus černé gumy dostal k Ondřeji Pěškovi, který si počínal velmi důrazně a zvýšil vedení Jihlavy o tři branky - 3:0. Za zmínku pak stály ještě dvě přesilové hry Liberce. Ty však dopadly stejně jako první početní výhoda a ani nebylo poznat, že hosté mají v poli o jednoho hráče více.

Druhá třetina začala poměrně opatrně. Dlouho nebyla k vidění žádná pěkná akce, natož pak vyložená branková příležitost. Až v polovině zápasu propadl po nepřehledné situaci puk před domácího gólmana Fučíka, jenže nikdo z Libereckých jej nedokázal propasírovat za záda dnes výborně chytající jihlavskou jedničku. Poté měli Tygři opět výhodu přesilové hry. Snažili se ostřelovat branku Dukly ze všech pozic, jenže ani jeden z jejich projektilů si nenašel svůj cíl. Buď je zneškodnil brankář, nebo hosté těsně minuli svatyni. Do konce druhé třetiny se ještě vyznamenal efektním a efektivním rozklekem Fučík proti střele Mikysky, takže stav zůstal neměněn.

Liberec před třetí třetinou změnil gólmany, když místo Josefa Sobotky nastoupil Ivo Horák a hned se měl co ohánět. Nejprve Zadražil po akci Mandáta netrefil z poloviny prázdnou branku. Co však nedokázal on, to se povedlo jeho spoluhráči – a nešlo o ledajaký gól. Jan Štěpán nabruslil do útočného pásma hostů, našel mezi kruhy nikým nehlídaného Davida Horkého, který na milimetry přesnou střelou vymetl všechny pavučiny v levém horním rohu Horákovy branky - 4:0.. Nedlouho poté bylo nařízeno trestné střílení, když jihlavský Štěpán podrazil libereckého Marka Frka. Ten se rozjel proti Fučíkovi a pokusil se procedit puk mezi jeho betony, ty však sklaply včas.

Liberec pak ještě vykřesal malou naději na zvrat v utkání. Roman Čermák dostal trest na pět minut + do konce utkání a hosté dlouho trvající přesilovku náležitě využili. Po hezké kombinaci Pyrochty se Zachou se puk dostal k Adamovi Chlapíkovi. Jihlavští hráči u branky číhajícího hostujícího hráče úplně zapomněli, a tak pro něj nebyl problém poprvé překonat Fučíka - 4:1. Na konci pětiminutové početní výhody se ještě prosadil Petr Pilař, když Jandejsek vyslal pumelici od modré a mladý Tygr byl u odraženého puku jako první - 4:2.

Veškeré naděje na jakýkoliv obrat však hostům překazila další hezká akce Jihlavy. Štěpán Zídek našel přesnou přihrávkou v plné rychlosti najíždějícího Martina Gregara. Ten se díky rychlým nohám dostal až před Horáka a přidal pátý gól Dukly - 5:2.

Vzhledem k tomu, že další střely pochytali oba gólmani, stav utkání se již nězměnil. Souboj týmů, jejiž ambice jsou zřejmě větší než současné tabulkové postavení, vyhrála díky vynikající první třetině jihlavská Dukla.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): My jsme měli výborný vstup do utkání. První třetina vlastně utkání rozhodla. Výborně jsme bruslili, Liberec jsme v podstatě k ničemu nepustili a navíc jsme vstřelili tři branky. Nebýt pětiminutového oslabení, asi bychom dnes vyhráli bez obdržené branky. Kluky chci pochválit, výborně šlapal celý mančaft a v tomhle chceme pokračovat.

Petr Haken (Bílí Tygři Liberec): My jsme totálně zaspali první třetinu. Dostali jsme laciné branky, soupeře jsme nechali hrát a byli jsme jasně horší. Ve druhé třetině jsme naopak domácí zatlačili, byli jsme lepší, ale nebyli jsme schopní dát branku. Třetí třetina už byla vyrovnaná, což ukázal její stav dva dva. Rozhodl vstup do utkání, první třetina a naše hrozivé chyby, které byly potrestané.