5:3
(1:1, 0:1, 4:1)

08.12.2012 / Tomáš Lysý

08.12.2012 12:00, Extraliga juniorů - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík - Dundáček, Tobola H., Žáček, Tobola P., Březka, Polívka - Pěška, Zídek, Horký - Lupač, Mikeš, Gregar - Přidal, Vantuch, Vlček
5

Banes Motor České Budějovice

Bláha (46. Gába) - Kolařík, Plášil, Janásek, Prokop, Škopek, Štěpán - Rob, Přibyl, Švihálek - Svoboda, Švec, Trummer - Záhora, Ciboch, Pašek - Březina, Reiniš, Brabec
3
Branky a nahrávky: 19. Zídek (Tobola H., Pěška), 41. Horký (Zídek, Tobola H.), 42. Mikeš (Gregar, Tobola P.), 46. Pěška (Horký, Zídek), 50. Horký (Zídek, Pěška) - 1. Rob (Přibyl, Plášil), 23. Švec (Svoboda, Trummer), 55. Švihálek (Rob, Štěpán). Rozhodčí: Blecha - Klouda, Samuel. Vyloučení: 3:7, navíc Plášil (CEB) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 35:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:3.

Průběh utkání

Lepší vstup do zápasu si hosté snad ani nemohli přát. Již po čtyřiadvaceti vteřinách hry se totiž ujali vedení. Střelu Adama Přibyla totiž domácí gólman Fučík vyrazil pouze před sebe, kde už čekal připravený Luboš Rob – 0:1. Budějovice byly při chuti a jihlavský brankář se musel co ohánět, aby nelovil puk ze své sítě podruhé. Nejprve se Rob snažil šikovně tečovat střelu, ale Fučík vyrazil. Odraženého puku se opět ujali hosté a Švihálek si nabruslil mezi kruhy. Jeho pěknou a umístěnou střelu ale zastavil beton jedničky Dukly.

Hra se začala postupně vyrovnávat a šance měla i Dukla. V polovině první třetiny se k Mikešovi dostal odražený puk, jenže ten byl situací lehce překvapen a nestačil kus černé gumy usměrnit za záda Bláhy, který se přemísťoval od jedné tyčky ke druhé a nestihl by zasáhnout. Aktivita domácích byla odměněna v závěru zaslouženým vyrovnáním. Jihlava dostala možnost hrát přesilovou hru, kterou také po chvilce využila. Po několika kombinacích před Bláhou se dostal puk k Hynku Tobolovi, jehož střílenou přihrávku posunul Pěška na Štěpána Zídka, který puk usměrnil za bezmocného gólmana Českých Budějovic - 1:1. V závěru první třetiny ještě hrála Dukla přesilovku pět na tři, kterou rozpůlila první a druhá třetina. Její kratší část domácí nestihli využít a zbylých šestadvacet vteřin se dohrávalo ve druhé části hry.

Dělenou přesilovku se Jihlavským využít nepodařilo. Udeřilo tak na druhé straně. Trummer se Svobodou zakombinovali před Fučíkem a našli mezi kruhy volného Emila Švece, který poslal Budějovice opět do vedení – 1:2. Po vstřeleném gólu tempo hry ještě vzrostlo, ale bez výraznějších gólových šancí. Další šance přišla až v jednatřicáté minutě, kdy Vantuch hezky tečoval střelu Polívky, jenže k jeho smůle těsně mimo. Poté si připsal dva vynikající zákroky Fučík, když tváří v tvář zlikvidoval střelu Emila Švece, tak i jeho následnou dorážku. V závěru třetiny dostal ještě trest na dvě plus dvě minuty Marek Lupač, jenže dlouhá přesilovka se hostům vůbec nepovedla a stav se tak neměnil.

Ve třetí části hry se tak začaly dít věci. Během pěti minut totiž Dukla vstřelila tři góly a dokonale tak otočila stav zápasu. Nejprve David Horký po přihrávce Štěpána Zídka prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 2:2. Ani ne o minutu později již Jihlava vedla, když Gregar poslal přihrávku do jízdy Romanu Mikešovi, a ten se krásně trefil do volného místa mezi betonem a lapačkou Bláhy - 3:2. To ale nebylo vše. Domácí rázem kralovali na ledě a vyhnali Ondřeje Bláhu z branky, když na konci čtyřicáté šesté minuty zakončil krásnou kombinaci první formace Dukly Ondřej Pěška – 4:2.

Pojistku na vedení Dukly přidal v polovině třetí třetiny David Horký. Mladý útočník vstřelil svůj druhý gól v dnešním zápase, když zakončil akci Zídka s Pěškou - 5:2. Budějovicím se sice ještě podařilo zkorigovat stav zápasu, když se v pětapadesáté minutě prosadil Michal Švihálek, kterému nechali domácí hráči příliš mnoho prostoru k zakončení - 5:3. Hosté se v závěru ještě pokusili o hru bez brankáře. O možnost dramatizace zápasu se však sami připravili, když byli v poslední minutě potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. Jihlava tak po třech porážkách zabrala a připisuje si plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Pro nás to bylo určitě těžké utkání. Budějovice přijely v plné sestavě a byly dva body před námi, takže v případě výhry by nám utekly na pět bodů. Sami jste asi viděli, že jsme měli špatný začátek. V první minutě jsme zaspali a hned jsme prohrávali. Poté přišla sporná situace, kdy jsme mysleli, že jsme dali gól, ale ten nebyl uznán. Paradoxně to kluky trošku naštvalo a začali konečně hrát. Druhá třetina byla vyrovnaná a z obou stran byl k vidění perfektní hokej. Třetí třetinu jsme vyhráli 4:1 a kluky musím pochválit. Prohrávali, ale dokázali se zvednout a otočit zápas. My jsme si trošku zavařili, když jsme si zbytečně vzali time-out, ale nakonec to vyšlo. Před hráči smekám, byla to dnes parádní práce.

Jiří Šrámek (asistent trenéra HC Mountfield): Začali jsme dobře a měli jsme první dvě třetiny na víc. Ve druhé třetině jsme měli dát více branek a bylo by po zápase. Jenže jsme je nedali a ve třetí třetině jsme dostali čtyři góly. Dva góly jsme domácím darovali, když jim předcházely chyby brankářů. Nezbývá nám než pogratulovat Jihlavě k výhře.