3:4sn
(1:2, 2:0, 0:1 - 0:0 - 0:1)

Mladší dorostenci Dukly podlehli Mladé Boleslavi až po nájezdech

18.11.2012 / Vlasta Hledíková

Po reprezentační přestávce se naplno rozjela i soutěž extraligy mladšího dorostu skupiny střed. Dukla chtěla na domácím ledě proti Mladé Boleslavi odčinit nepovedené čtvrteční utkání na Spartě, kdy nevstřelila ani gól. Do vedení šla však poměrně rychle Mladá Boleslav. Přestože se Richardu Peschoutovi po chvíli podařilo vyrovnat, vyhráli první třetinu hosté. Ve druhé části hry však Dukla otočila stav zápasu. Jihlava nakonec vedení v zápase neudržela. Sedm minut před koncem totiž vyrovnal Ďurač. Stejný hráč byl poté jediným úspěšným exekutorem samostatných nájezdů. Jihlavští tak i podruhé v sezoně tuto dovednostní soutěž prohráli a hosté si odvážejí dva body.
18.11.2012 14:30, Extraliga mladšího dorostu - 16. kolo

HC Dukla Jihlava

Vítešník - Havelka, Pospíchal, Dörrer, Pražák, Váňa, Huňáček - Kousal, Najman, Havránek - Čermák, Mejzlík, Kořenář - Křížek, Peschout, Indra - Chylík
3

BK Mladá Boleslav

Růžička - Makovička, Mašek, Řečínský, Mattis, Marček, Prokop - Ďurač, Skořepa, Vajsejtl, Planý, Veselý, Uřidil, Hochman, Vaníček, Outrata
4
Branky a nahrávky: 12. Peschout (Indra, Křížek), 25. Mejzlík (Kořenář, Čermák ), 40. Kořenář (Najman, Čermák) - 8. Planý (Mattis, Uřídil), 16. Ďurač, 53. Ďurač (Mattis), rozhodující nájezd Ďurač. Rozhodčí: Doležal - Krejčí, Šťastná. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 54. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4.

Průběh utkání

Na začátku prvního dějství se po ledě proháněli aktivněji domácí hráči, kteří prověřili v úvodních minutách nejen Jana Růžičku, ale i obranu Mladé Boleslavi. Díky vynikající práci Radka Vítešníka se skóre neměnilo, s přehledem dokázal zlikvidovat několik nebezpečných střel. Gólový účet zápasu otevřel v sedmé minutě Jakub Platný, který se dostal s pukem mezi kruhy a našel skulinku mezi betony domácího gólmana. Při návratu potrestaného hráče Mladé Bolestavi na ledovou plochu Dukla vyrovnala. I když v přesilovce nebyla k vidění žádná větší příležitost, na konci přesilovky se usadila před Růžičkou. Patrik Indra s Lukášem Křížkem zakombinovali a připravili tak střelu pro Richarda Peschouta, který naprosto přesně poslal kotouč za brankovou čáru - 1:1.Přesilovka pět na tři nebyla využita domácími hráči využita. Ivan Durač si ve vlastním oslabení najel až před Vítešníka, kterého vzápětí chytrou kličkou obelstil a dostal tak hosty znovu do vedení.

Do druhé části se vřítili opět aktivněji hráči Dukly. Jejich snaha byla ve čtvrté minutě zakončena vyrovnávacím gólem. Tomáš Mejzlík našel cestu jak kotouč dostat až za Růžičkova záda, ten byl proti střele bezmocný a stav utkání tak byl opět srovnán - 2:2. Po vyrovnávacím gólu se snažili hráči z krajského města Vysočiny o další branku, hráčům však chybělo trošku štěstí, aby se puk dostal až Růžičku. Nejen před Růžičkou nastalo několik nepřehledných situací. I Vítešník si musel přibližně polovině třetiny poradit s nepřehlednou situací, která před jeho svatyní nastala po tlaku hostí. Do statistik nedělního utkání se zapsal 16 sekund před koncem druhého dějství Michal Kořenář, který dorážel do nechráněné části klece po střelách Davida Čermáka a Ondřeje Najmana - 3:2.

Z kraje třetí třetiny byl velmi výraznou postavou z řad domácích Tomáš Havránek , který se několikrát dostal v útočném pásmu ke střele, ani jedna však nebyla úspěšná díky práci obrany i gólmana. V poměrně rychlém tempu bylo na obou stranách k vidění mnoho akcí. Jendu z nich mohli proměnit Boleslavští, když Vítešník vyjel proti puku, netrefil ho a rázem se tak před hosty odkryla otevřená klec. Osm minut před koncem základní hrací doby nechali hráči Dukly Ivanu Ďuračovi tolik volného prostoru, hráč ale nezazmatkoval a mazáckým bekhendem překonal jihlavského gólmana - 3:3. V poslední minutě utočili domácí hráči, a málem bylo rozhodnuto. Pavel Kousal ujel soupeři a předložil před branku puk Havránkovi, ten ale vysoko přestřelil.

V prodloužení nejprve vystřelili hosté, střela však byla úspěšně zlikvidována Radkem Vítešníkem. Na druhé straně se o několik sekund později zapotil Jan Růžička, který střelu zastavil v pololeže - polosedě. V polovině prodloužení se ke střele dostali domácí. Přihrávku jednoho z jihlavských hráčů srazil soupeř na vlastního brankáře, ten nadzvedl puk holí a vzápětí jej ještě skoval do lapačky. Do konce prodloužení měli hráči šance na obou stranách kluziště, ani jednu se však nepodařilo dostat až za strážce brankoviště.

Za domácí nastoupil jako první Tomáš Havránek, který volil střelu mezi betony, na kterou byl Růžička připraven. První nájezd z řad hostů byl svěřen do rukou Ivana Ďurače. Ďurač vymíchal Vítešníka a zasunul puk do prázdné brány. Za domácí se neprosadil Ladislav Pospíchal ani Patrik Indra. Z hostí neproměnil Jakub Planý. Bod navíc si tak odvážejí hráči Mladé Boleslavi.

Ohlasy trenérů

Jiří Jugwirth (HC Dukla Jihlava): Z naší strany bylo utkání poměrně slušně odehrané. První třetina byla taková trošku horší. Do druhé části jsme vlétli, měli jsme tlak, napadali jsme, měli jsme dobrý pohyb a soupeř dělal chyby. Nám se však nepovedla závěrečná pasáž zápasu, kdy všechny tři pětky nebyly schopný vyvézt puk ven. V prodloužení jsme byli aktivnější, měli jsme více šancí, ale nedali jsme je. Nájezdy jsou pak o štěstí. Celkově jsem s dnešním utkáním spokojený, protože kluci bojovali a odmakali to.

Petr Buben (asistent trenéra BK Mladá Boleslav): Utkání bylo vyrovnané do první minuty až do konce. My jsme byli ze začátku trošku zakřiknutí, takoví nějací unavení, jako kdyby nám cesta sem nějak nesedla. Zvýšenou aktivitou v závěru jsme však utkání dotáhli až do samostatných nájezdů, ve kterých jsme si věřili, protože Růžička je velmi dobrý a na samostatné nájezdy si věří.