2:3
(2:2, 0:1, 0:0)

20.12.2012 / Libor Kucza

20.12.2012 18:00, Přípravné zápasy juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Tobola, Dundáček, Polívka, Březka, Žáček, Kohout, Vítek, Košař - Gregar, Jícha, Kuchta, Lupač, Vantuch, Střecha, Mandát, Vala, Zídek, Štěrba, Přidal, Vlček
2

Patriot Budapešť

Ilašenko - Bittner, Nedvěd, Daniška, Dvořák, Kočubej, Potekhin, Dorog, Procházka - Kuřítko, Nemes, Csanyi - Glemba, Kalináč, Piačka - Kamzik, Hardi, Priganc - Štrauch, Dolník, Minárik
3
Branky a nahrávky: 3. Mandát (Jícha), 13. Kuchta (Jícha, Mandát) - 7. Kalináč (Daniška), 16. Nemes (Hardi, Ilašenko), 21. Glemba (Kalináč). Rozhodčí: Honza M. - Kubát, Honza F. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 54. Střely na branku: 26:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Průběh utkání

Již první minuty duelu přinesly velmi aktivní podívanou, nabuzení byli především jihlavští hokejisté. Kýžený efekt se dostavil velmi brzy. V čase 2:10 vyhrál Lukáš Jícha buly, načež poslal kotouč v mezikruží stojícímu Janu Mandátovi. Talentovaný forvard poté vymetl pravé víko Ilašenkovy svatyně – 1:0. V následujících minutách přitlačil na „pilu“ rovněž Patriot. Maďarský celek nakonec dokázal využít minely, kterou vyrobili červenožlutí ve středním pásmu. Daniška vyslal do samostatného úniku Martina Kalináče, na jehož brilantní bekhendový blafák Krejčík nestačil – 1:1.

V 10. minutě mohli jít budapešští borci do vedení. To by však musel mít Hardi lépe seřízená mířidla, ve stoprocentní příležitosti přestřelil. V minutě s pořadovým číslem 13 rozjela Dukla učebnicovou kombinaci, Lukáš Jícha se prodral podél levého mantinelu, poslal křižný pas Mandátovi, který následně přenechal kus gumové pryže Petru Kuchtovi. Osmnáctiletý forvard neměl se zakončením do odkryté branky sebemenší potíže – 2:1. Odpovědět dokázal Patriot díky bleskově využité početní výhodě, dezorientované jihlavské defenzivy využil střelou pod horní tyč Benjamin Nemes – 2:2.

Hnedle po zahájení druhé periody vlétl do útočného pásma Martin Gregar, jehož pokus Ilašenko zlikvidoval. Z protiútoku již slavili hosté úspěch. Poprvé v utkání poslal Budapešť do vedení Michal Glemba – 2:3. O několik málo vteřin později mohla Dukla vyrovnat. Tomáš Střecha svým typickým způsobem objel branku a předložil puk Marku Lupačovi, jehož pokus z mezikruží vytěsnil Ilašenko pravým betonem. Ve 27. minutě hostující brankář chyboval při zpracování kotouče. Této minely se pokoušel využít Jan Mandát. Muž v masce se však stihl přemístit „oheň“ uhasit. Taktéž protiútok hostí způsobil Krejčíkovi problémy, Ondřej Nedvěd orazítkoval bekhendem brankovou konstrukci. Když přečkala Dukla dvě po sobě jdoucí oslabení, odcházelo se do kabin za stavu 2:3.

Úvod třetí třetiny přinesl velkou šanci Patriotu, Karol Csanyi trefil z velkého úhlu tyč. Při následující početní výhodě červenožlutých upláchl defenzivě Martin Kalináč. Hbitý forvard musel být zastaven nedovoleně, za což bylo nařízeno trestné střílení. Na výborně chytajícího Krejčíka si ale bekhendovým blafákem nepřišel. Ve 48. minutě zpestřila utkání menší šarvátka, které se zúčastnili Petr Kuchta a Tomáš Daniška. Oba se tak museli odebrat na trestnou lavici. Zanedlouho provětral Krejčíkovu rukavici Edmund Piačka, rovněž neúspěšně. Jihlavský brankář dlouho držel akcie svého týmu nad vodou. Největší příležitost k vyrovnání měl v čase 58:15 Patrik Přidal. Útočník z krajského města Vysočiny ale nedokázal na Ilašenka z těsné blízkosti vyzrát. Když jihlavští hokejisté neslavili úspěch ani v závěrečné hře bez brankáře, museli se před svým soupeřem sklonit. S Budapeští prohráli 2:3.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (trenér Dukly Jihlava): V první třetině jsme byli lepším týmem, udělali jsme ale dvě hrubé chyby, které dokázal soupeř potrestat, proto se odcházelo do kabin za nerozhodného stavu 2:2. Připadá mi, že potom kluci maličko ubrali. Podepsal se na tom špatný vstup do druhé třetiny, kdy jsme inkasovali. Stav se potom už neměnil. Trochu nám to nefungovalo v obraně. Budapešť ale měla starší hráče, sedm hráčů ročníku 1992 a čtyři "devadesát jedničky", my jsme nasadili i "devadesát pětky" ze staršího dorostu. Když se na to podívám z tohoto pohledu, tak jsme odehráli velice dobrý zápas. Ale jak jsem říkal, dělali jsme hrubé chyby, které by se neměly opakovat. Byl to přípravný zápas, bereme to pozitivně, že jsem si mohli zahrát s kvalitním soupeřem a zpestřit si tak vánoční pauzu.

Igor Toth (trenér Patriotu Budapešť): Jsme rádi, že jsme mohli v rámci našeho soustředění, které pokračuje již druhý týden, sehrát kvalitní utkání. MHL má totiž dlouhou pauzu. Chci poděkovat juniorskému týmu Dukly Jihlava, že jsme mohli odehrát tento přípravný zápas. Poděkování patří i havlíčkobrodskému klubu, který nám zde vytvořil skvělé podmínky a poskytl zázemí a servis. Utkání s Duklou Jihlava bylo plánovanou součástí našeho tréninkového programu. Soupeř splnil to, že jsme nahradili trénink kvalitním zápasem. Nemůžeme si dovolit během třicetidenní pauzy MHL zápasový výpadek. Dnešní utkání bylo prvním ze série dalších přípravných utkání, které nás čekají. Hráče jsem nabádal k tomu, aby hráli tak, jak by měli hrát v zápasech MHL. Bylo to ale docela náročné, protože v této fázi více trénujeme a na klucích bylo vidět, že i vnímají, že to není mistrovský zápas. Po, mírně řečeno, vlažnějším úvodu v první třetině jsme hru zrychlili. Dokázali jsme po prvním obdrženém gólu srovnat a nakonec zápas dotáhnout do vítězného konce. S výsledkem jsem spokojený.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie