3:6
(1:2, 1:3, 1:1)

18.01.2013 / Tomáš Lysý

18.01.2013 17:00, Extraliga staršího dorostu - 31. kolo

HC Vítkovice Ridera

Svoboda R. (36. Mizera) - Puzič, Charvát, Stanke, Pop, Fajkus, Rudl - Schwarz, Churý, Kafka, Škutchan, Gelnar, Volný, Klapetek, Stránský, Sysala, Česlík, Slánský
3

HC Dukla Jihlava

Svoboda D. – Půža, Čermák, Port, Košař, Mandát M., Žuček – Anděl, Jícha, Mandát J., Balaštík, Beran, Severa, Mahút, Dvořák, Hubert
6
Branky a nahrávky: 4. Škutchan (Puzič), 30. Škutchan (Churý), 53. Churý (Česlík) - 6. Mandát J. (Jícha, Čermák), 8. Mandát J. (Půža, Čermák), 21. Mandát J. (Půža), 31. Beran (Košař), 36. Anděl (TS), 60. Anděl (Čermák). Rozhodčí: Mikula - Záviský, Vengřín. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 37:26. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5, 3:5, 3:6.

Průběh utkání

Po dvou domácích zápasech čekaly starší dorost Dukly čtyři zápasy na kluzištích soupeřů. První z nich se hrál ve Vítkovicích a domácí do něj vstoupili lépe. Využili hned první přesilovou hru zápasu, když se čtvrté minutě prosadil Adam Škutchan, který protlačil puk za záda Svobody po střele Schwarze - 1:0. Odpověď Jihlavy na sebe nenechala dlouho čekat, Jan Mandát totiž v signalizované výhodě poprvé prostřelil vítkovického brankáře - 1:1. Také Dukla využila hned svojí první přesilovku. Byl to opět Jan Mandát, který se trefil nad rameno Reného Svobody - 1:2. I přes další tři vyloučení už však v první třetině gól nepadl.

Dělenou přesilovku z konce první části hry a začátku druhé nedokázaly Vítkovice využít, naopak ve vlastní početní výhodě inkasovaly. Jan Mandát završil svůj hattrick, když se dostal do brejku a poslal hosty do dvoubrankového vedení - 1:3. Využítí početních převah nebralo konce – v polovině zápasu nepohrdl touto početní situaci svým druhým gólem v utkání Adam Škutchan – 2:3. I na tuto branku však dokázala Dukla odpovědět. Košařovu střelu tečoval za záda gólmana Simon Beran – 2:4.

To ale ve druhé třetině nebylo vše. Tentokrát při výhodě hostů jednoho muže v poli bylo v jejich prospěch nařízeno trestné střílení. K nájezdu se rozjel Lukáš Anděl, vychutnal si Reného Svobodu a vyhnal ho z branky na střídačku - 2:5. Stejný hráč se minutu před druhou sirénou řítil do dalšího úniku, ale když se pokusil nahrát najíždějícímu spoluhráči, jeho pokus zablokovala vítkovická obrana.

Třetí třetinu začaly oba týmy velmi rychlou hrou. Vítkovice se úspěšně ubránily oslabení a následně mohl vsítit hattrick také Škutchan. Ten si z boku kluziště najel před jihlavského gólmana, v rozhodující chvíli mu ale puk přeskočil hokejku. Zdánlivě rozhodnutý zápas ještě domácí lehce zdramatizovali. Česlík na sebe natáhnul jak bránícího hráče, tak gólmana Dukly Svobodu. Puk se poté odrazil k Radomíru Churému, který neměl problém zasunout jej do volné klece - 3:5. Slezané pokračovali v tlaku a Kafka v dobré šanci jen těsně minul branku. Nápor domácích v závěru gradoval, když trest za podražení Svobody šel odpykat Anděl. Sérii dorážek však gólman Dukly zlikvidoval. Po oddechovém času zkusily Vítkovice power-play. Škutchan opět mohl vstřelit třetí gól, ale jeho střelu výborně zastavila lapačka jihlavského strážce svatyně. To však bylo ze strany domácích vše. Jan Mandát ještě minutu před koncem minul prázdnou klec, ale jeho spoluhráči z útoku Lukáši Andělovi se to již podařilo. Ze středního pásma totiž zamířil přesně do černého - 3:6.

Jihlava tak na severní Moravě napravila domácí debakl s Kometou Brno 0:5. Po dnešním utkání bude starší dorost bojovat o další výhru v nedalekém Třinci, kde nastoupí přesně v pravé poledne.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme se celý týden připravovali na víkendové dvojutkání ve Vítkovicích a v Třinci. Až na malé chybičky hráči splnili taktiku, kterou jsme si řekli před zápasem. Myslím si, že jsme domácí nepustili do vážnějších příležitostí a po právu jsme vyhráli. V dnešním utkání zaslouží velkou pochvalu gólman Dominik Svoboda, který chytal výborně a svými zákroky dodával týmu jistotu. Když jsme udělali chybu, tak on tam byl a zachránil nás.