5:3
(0:1, 3:2, 2:0)

01.02.2013 / Tomáš Lysý

01.02.2013 18:00, Extraliga staršího dorostu - 35. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Půža, Čermák, Košař, Mandát M., Pospíchal, Port - Anděl, Jícha, Severa - Mahút, Mandát J., Hotař - Beran, Vykouk, Hubert - Dvořák
5

Rytíři Kladno

Kaňka - Sklenička, Hulcr, Paták, Budna, Vojík, Matula, Doudera - Litera, Křepelka, Kružík - Kaprál, Janeček P., Christl - Vendis, Macháček, Hoffmann - Janeček V., Havlůj, Janele
3
Branky a nahrávky: 23. Jícha (Čermák, Půža), 35. Jícha (J. Mandát, Anděl), 37. J. Mandát (Čermák), 42. M. Mandát (Severa), 43. Jícha - 16. Kaprál (Křepelka, Sklenička), 29. Macháček (Vendis), 33. Křepelka (Litera). Rozhodčí: Hejduk - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 38:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 5:3.

Průběh utkání

První minuty zápasu patřili domácím hráčům. Nejprve Čermák po dvou minutách hry nebezpečně vystřelil, když si všiml špatného výhledu kladenského gólmana, ten ale puk s obtížemi zkrotil. Následně si Jan Mandát vybruslil po vhazování až před gólmana Kaňku, kde mohl možná přihrát ještě lépe postavenému spoluhráči Hotařovi. Rozhodl se však zakončit sám, ale bekhendem vysoko přestřelil. Aktivní vstup do zápasu domácích korunoval dvěma pokusy během několika vteřin Lukáš Jícha, ale na gólmana Kladna si nepřišel.

Po polovině první třetiny přišli také první přesilové hry. Nejprve měla možnost početní výhody Dukla, přesilovka se jí však vůbec nevydařila a Kaňka si prakticky nemusel připisovat žádný těžký zákrok. Krátce po vypršení trestu hostujícího hráče měli možnost hrát proti čtyřem hráčům Jihlavy i Kladenští a naložili s ní mnohem lépe. Sklenička zavezl puk do útočného pásma, kde našel Křepelku. Ten si na pravém kruhu počkal, až mu před branku sjede Jakub Kaprál. Pro útočníka hostů již pak bylo lahůdkou překonat po milimetrově přesné přihrávce ještě se přesouvajícího gólmana Vacka 0:1. Vteřinu před koncem první třetiny mohl navýšit vedení hostů Havlůj, který se řítil sám na domácího brankáře, jenže v časové tísni musel vystřelit a jeho pokus byl vyražen mimo.

Druhá třetina přinesla brankové hody, když bylo na Horáckém zimním stadionu k vidění hned pět gólů. Nejprve udeřili domácí. Poměrně nepřesnou pasáž hry ukončil Lukáš Jícha, když využil přihrávku Čermáka a tváří v tvář překonal Kaňku - 1:1. Poté nevyužilo Kladno situaci dva na jednoho, kdy Kružík přihrával ještě lépe postavenému Křepelkovi, který byl však příliš z úhlu a Vacka nepřekonal. Byl však hákován a třicet vteřin poté hrálo Kladno přesilovku pět na tři za vyhození puku Čermákem. Tu však nevyužilo, naopak samo se o ni připravilo hákováním. Po uplynutí všech trestů se hokejisté s Rytířem na hrudi prosadili podruhé. Vladimír Macháček se po přihrávce Vendise řítil sám na gólmana Dukly, v jeho těsné blízkosti vystřelil a puk propadl výstrojí domácího brankáře až do klece - 1:2. Jihlava měla možnost dále možnost přesilové hry, ale nevyužila ji, naopak při hře v plném počtu hráčů ujel všem hráčům Petr Křepelka. Centr první kladenské formace nevymýšlel žádné složitosti a jeho střela znamenala dvoubrankové vedení hostů 1:3.

Dukla však během dvou minut stihla vyrovnat. Na rozdíl jedné branky snížil Lukáš Jícha, který využil nenápadnou, leč efektivní přihrávku Jana Mandáta - 2:3. Vyrovnání stavu přinesl nejlepší střelec Jihlavy v této sezoně, Jan Mandát. Ten si roli nahrávače vyměnil za roli střelce, když po přihrávce Čermáka prostřelil Kaňku - 3:3 Jihlava pak nevyužila situaci dva na jednoho, kdy Hubert z vlastního pásma vybruslil až před kladenskou branku. Místo přihrávky najíždějícímu Beranovi volil střelu, která se zastavila o levý beton gólmana hostů.

Začátek třetí třetiny byl pro Duklu jako z říše snů. V rozmezí pětapadesáti vteřin se domácí ujali dvougólového vedení. Čtvrtý gól Jihlavy přidal druhý Michal Mandát. Mladý bek vystřelil a puk, možná díky špatnému výhledu Kaňky, skončil až v síti - 4:3. Dvougólový rozdíl ve skóre stanovil Lukáš Jícha, který si tak připsal v dnešním zápase hattrick. Po Čermákově nahození totiž jihlavský štírek dobře věděl, že Kaňka neví, kde má puk a jemným šťouchnutím jej popostrčil popáté do kladenské klece - 5:3.

Z této studené sprchy se Kladno do konce zápasu již nevzpamatovalo. Jedinou vážnější příležitost hostů si připsal Křepelka, když poslal přihrávku Litery zhruba metr vedle pravé tyče jihlavské svatyně. Dukla si naopak hlídala ubojované vítězství a po třech pětigólových prohrách si připisuje do tabulky důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Jaromír Hoffman (HC Kladno): Dukla na nás vlétla, ale pak se utkání vyrovnalo. Měli jsme dobrý konec první třetiny s dobrými šancemi a jednu jsme také využili. I druhá třetina byla vyrovnaná, ale neudrželi jsme dvougólový náskok, což je škoda. Ve třetí třetině jsme dostali dva rychlé góly a bylo rozhodnuto.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Hráče jsme upozorňovali na to, že přijede silný soupeř a technický tým. To se také potvrdilo. Úvod první třetiny jsme zvládli velice dobře, byli jsme aktivní, bohužel soupeř dostal první přesilovku a z ní skóroval. Cením si toho, že za stavu 1:3 jsme si nesedli, nelehli jsme, nevzdali jsme to a byla cítit touha týmu otočit domácí zápas. Myslím si, že jsme to ukázali. Ve třetí třetině jsme soupeři dvěma góly odskočili a výsledek si poté pohlídali.