5:3
(2:1, 0:2, 3:0)

02.02.2013 / Vlasta Hledíková, Tomáš Lysý

02.02.2013 12:00, Extraliga staršího dorostu - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek - Půža, Dundáček, Košař, Mandát M., Pospíchal, Port - Anděl, Jícha, Mandát J. - Hotař, Mahút, Severa - Beran, Dvořák, Hubert - Vykouk
5

Piráti Chomutov

Staněk - Szathmáry, Šmíd, Páleník, Cestr, Hierman, Meliško, Hlaváček - Bednář, Vlastník, Kašpar - Toman, Kaše, Macháček - Lidák, Dimitrov, Adámek
3
Branky a nahrávky: 4. Jícha (Anděl, Půža), 20. Mandát J. (Anděl, Jícha), 45. Anděl (Mandát), 55. Košař (Hubert, Port), 60. Anděl (Mandát J.) - 11. Šmíd (Bednář, Vlastník), Macháček (Kaše, Adámek), Adámek (Kaše, Meliško). Rozhodčí: Kopeček - Kotlík, Svoboda. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 86. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 5:3.

Průběh utkání

Vstup do první části byl z pohledu obou mužstev vyrovnaný. Na obou stranách bylo totiž k vidění mnoho šancí. Prvním úspěšným střelcem byl ve čtvrté minutě Lukáš Jícha, který se s pukem dostal před Dominika Staňka a poslal kotouč nad jeho lapačku. Gólman už s jeho střelou nezmohl nic a tak se domácí hráči radovali prvního gólu - 1:0. I nadále se hrálo ve svižném tempu. Na obou stranách se chtěli hráči prosadit. Do listiny střelců se v desáté minutě zapsal Patrik Šmíd, který v bezprostřední blízkosti Davida Vacka našel volnou cestičku pro kotouč za brankovou čáru - 1:1. V dalších minutách byli diváci svědky vyrovnaného utkání, které se dlouho hrálo bez přerušení. První trest byl udělen až po sedmnácti minutách hry. Domácí první přesilovou hru nevyužili. Nedlouho poté přišla další početní výhoda Dukly, a ta už znamenala změnu stavu. Druhou přesilovku využil Jan Mandát, a to přesně dvě sekundy před koncem první části. Útočník domácích poslal puk do brankoviště mezerou, která vznikla mezi betonem Dominika Staňka a tyčkou - 2:1.

I druhá část probíhala ve velmi rychlém tempu. Domácí hráči ale začali mít problém s disciplínou. Nejprve byl potrestán Michal Mandát, v tomto oslabení Jihlavy nenašel soupeř na Davida Vacka recept. V následujícím přesilovce hostů se Piráti usadili v útočném pásmu a několik sekund po návratu Lukáš Jíchy na led prostřelil Davida Vacka Petr Macháček - 2:2. Po vyrovnání se opratí utkání ujali hosté a domácí příliš ke kotouči nepouštěli. V dalším oslabení žlutočervených se ke kotouči dostal Lukáš Vykouk, který puk udržel ještě po návratu Dvořáka z trestné lavice, jeho střela však skončila v lapačce Dominika Staňka. Dvě minuty před koncem se prosadil Tomáš Adámek, který našel nechráněné místo v kleci Vacka a puk tam bezchybně poslal - 2:3.

Třetí třetina se nesla gólově jasně v režii Dukly. Nejprve byl za drobnou šarvátku vyloučen domácí Mahút a hostující Vlastník a Jihlavští více místa na ledě využili dokonale. Jan Mandát zavezl puk do útočného pásma, kde jej předal Lukáši Andělovi, a ten propálil vše, co mu stálo v cestě - 3:2. Hosty ale inkasovaný gól nesrazil a mohli vyrovnat díky Petru Macháčkovi. Proti jeho dobré střele vytáhl ještě lepší zákrok David Vacek a nepovolil Chomutovu skórovat. To se povedlo až Davidu Kosařovi. Bek Dukly doklepl puk za záda Staňka po kombinaci Huberta s Portem a připsal si svůj druhý gól v letošní sezoně - 4:2.

Od hostů bylo sympatické, že se neuchýlili k žádným zákeřnostem - naopak se ještě pokusili s výsledkem něco udělat. Odvolali totiž brankáře a hráli v šesti, jenže jejich snaha alespoň o dramatizaci zápasu přišla vniveč. Čtyři vteřiny před koncem po přihrávce Mandáta vstřelil svůj dnešní druhý gól Anděl - 5:3. Souboj soupeřů, kteří měli před dnešním zápasem v nadstavbové části více porážek než vítězství, tak zvládla lépe Dukla a tři body zůstavají na Vysočině.

Ohlasy trenérů

Luboš Sláma (Piráti Chomutov): „Zápas se pro nás vyvíjel dobře. Po dvou třetinách jsme vedli 3:2. Tento stav jsme si chtěli ubránit. Domácí ale mají jednu pětku, která nás porazila, která nám dala čtyři góly. Neměli jsme tam tu kvalitu, abychom ty góly dali. Ten zápas pro nás dnes nedopadl dobře. Nakonec jsme zkusili powerplay, kde jsme nedokázali srovnat. Měli bychom více vyhrávat a dávat více gólů.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava):„Myslím si, že dnes jsme viděli výborný zápas z obou dvou stran. Znovu musím pochválit hráče, že po druhé třetině za nepříznivého stavu jsme si řekli nějaké věci a hráči šli do poslední třetiny s odhodláním otočit výsledek. Nám se to třemi góly podařilo. Dnešní výsledek je stejný jako včera proti Kladnu. Je třeba hráčům poděkovat za oba dva zápasy a za zisk šesti bodů. My jsme totiž předchozí tři zápasy, řekl bych, neštastně prohráli. Z tohoto pohledu jsem rád, že oba domácí zápasy zvládli hráči na jedničku a vrátila se nám trošku ta pohoda a chuť do další práce, která nás čeká.