3:4sn
(0:1, 1:2, 2:0 0:0 - 0:1)

23.02.2013 / Tomáš Lysý

23.02.2013 12:00, Extraliga staršího dorostu - 40. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Čermák, Půža, Mandát M., Košař, Žuček - Anděl, Jícha, Mandát J. - Severa, Bambula, Balaštík - Hubert, Mahút, Beran - Vykouk
3

HC Oceláři Třinec

Cieslar - Bartko, Heider, Mičulka, Stránský, Walaski, Bartoň, Adámek - Kovarčík, Kasala, Kofroň - Růžička, Jašek, Pala - Christov, Pěnčík, Motloch - Poruba, Lorek
4
Branky a nahrávky: 31. Mandát J. (Anděl), 41. Anděl (Mandát J., Čermák), 53. Mandát M. (Bambula, Severa) - 15. Kasala (Kováčik, Stránský), 30. Kofroň (Kasala), 33. Lorek (Jašek, Stránský), rozhodující nájezd Pala. Rozhodčí: Paulík - Kotlík, Polák. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 78. Střely na branku: 35:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Rychlými kroky se blíží nadstavbová část extraligy staršího dorostu ke svému závěru. Dalším týmem, s kterým Duklu čekala domácí odveta, byl suverén celého letošního ročníku, tým HC Oceláři Třinec. Hosté potvrzovali roli favorita a po celou první třetinu byli lepším celkem. Kapitán Slezanů, Růžička, ale o kousek minul svojí ránou branku a Kovarčík zase v dobré příležitosti promáchl, byť měl před sebou odkrytou polovinu branky Svobody, který dostal tentokrát přednost před Vackem. Domácí gólman předváděl výborné zákroky, když například vleže lapačkou zlikvidoval pokus Jaška.

Gól však do jihlavské sítě nakonec padl, a to v přesilové hře Dukly. Se svoji výhodou naložili červenožlutí špatně a nebyli schopni usadit se před třineckým gólmanem. Kováčik tak vyslal puk na volného Lukáše Kasalu, který se rychle dostal až před Svobodu a zamířil mimo jeho dosah - 0:1. Jihlava mohla odpovědět ve své další přesilové hře, ale ani ta se ji nepovedla, takže se šlo do kabin za lepšího stavu pro Třinec.

Na úvod druhé části hry měli možnost přesilové hry i hosté, ale téměř neohrozili jihlavského gólmana. Zničehonic se tak dostal do velké šance Jícha, když Anděl u mantinelu vybojoval puk a přihrával svému spoluhráči před branku, ten však o kousek minul. Jícha nevyužil ani svoji druhou slibnou šanci, když mu Jan Mandát přihrál zpoza branky, jenže jihlavský centr trefil jen gólmana Cieslara. Platilo tak otřepané nedáš – dostaneš. Kasala vyslal přesnou přihrávkou do brejku Adama Kofroně, který rozhýbal jihlavského gólmana a trefil se přesně k pravé tyči - 0:2. Jihlava však zásluhou Jana Mandáta přispěchala s rychlou odpovědí. Lukáš Anděl našel kapitána Dukly, který nastoupil do prvních dvou čtvrtfinálových zápasů jihlavského Áčka v Ústí, a ten se nemýlil - 1:2.

Hosté si brzy vzali dvoubrankové vedení zpět. Dvojice Stránský – Jašek vybojovala puk pro Jaroslawa Lorka, který si před gólmanem Jihlavy počínal znamenitě a nenápadným pokusem vstřelil třetí gól svého týmu - 1:3. Oba týmy mohly poté skórovat v přesilových hrách. Ale ani nejprve Třinci, ani poté v závěru Dukle se nepodařilo změnit stav zápasu. Před závěrečnou dvacetiminutovkou tak měli Třinečtí k dobru dvougólový náskok.

Lepší vstup do závěrečné části si snad domácí ani nemohli přát. Po jedenácti vteřinách vstřelil kontaktní gól Lukáš Anděl, když milimetrově přesnou střelou k levé tyči využil přihrávku Jana Mandáta - 2:3. Jihlava se i nadále tlačila do útoku, ale byl to Třinec, který mohl opět utéct na rozdíl dvou branek. Kofroň měl totiž před sebou zčásti volnou klec a před ní poskakující puk, který dokázal trefit, jenže Svoboda předvedl vynikající zákrok pravým betonem. Jihlavě se nakonec přeci jen podařilo vyrovnat, když po přihrávce Bambuly zamířil přesně Michal Mandát – 3:3. Odpovědět mohl třinecký Motloch, jenže jeho tvrdou střelu z pravého kruhu zastavil koncem betonu jihlavský gólman. Šlo se tak do prodloužení.

V něm ovšem k vidění žádné vážnější ohrožení ani jedné branky nebylo, takže vítěze utkání musely určit samostatné nájezdy. Jako první jel třinecký Pala a trefil se přesně do pravého horního rohu branky. Protože z řad Dukly se neprosadil Jan Mandát, Anděl ani Půža, zvítězili hosté na samostatné nájezdy.

Ohlasy trenérů

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Zápas se vyvíjel dost podobně jako včera v Liberci. První dvě třetiny jsme hráli velice dobře, vedeme a měli bychom nastoupit do třetí třetiny v psychické výhodě. Místo toho tam nastoupíme nekoncentrovaní, dostaneme v jedenácté vteřině gól a celá třetí třetina se odvíjela tak, jako kdybysme měli strach o výsledek. V prodloužení jsme pak neměli ani jednu střelu na bránu. Nakonec jsme samozřejmě za dva body rádi, ale doufejme, že kluci se tady z tohoto dvojutkání do play-off poučí, protože takhle bysme měli v prvním kole play-off velký problém. Ještě bych chtěl pochválit domácího gólmana, protože chytal výborně.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V dnešním zápase sem znova přijel kvalitní soupeř, stejně jako včera Vítkovice. Myslím si, že to utkání se nevyvíjelo pro nás moc dobře. Znova jsme udělali hloupé chyby, které soupeř potrestal. Nicméně, cením si toho, že hráči šlapali až do poslední, třetí třetiny. V té jsme byli o chloupek lepší než soupeř, bohužel jsme z těch šancí, které jsme si vypracovali, gól nedali, takže se šlo do prodloužení. V něm jsme byli aktivnější, ale branka nepadla a došlo na penalty. Ty jsou pro mne otázkou štěstí, které měl soupeř. My jsme jeli tři nájezdy, ale ani jeden jsme nedali, takže si soupeř odváží dva body.