4:3sn
(1:1, 1:0, 1:2 - 1:0)

22.01.2013 / Zdeněk Drla

22.01.2013 11:30, Přípravné zápasy juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík (31. Vacek, nájezdy Krejčík) - Tobola H., Kohout, Polívka, Březka, Dundáček, Žáček - Přídal, Mikeš, Vala - Vantuch, Střecha, Pěška - Gregar, Matějka, Lupač - Štěpán
4

EHC RedBull Salzburg

Feichter - Orsagh, Polata, Logar, Steinacher, Zauner, Konradshiem - Bettahar, Koblar, Hochkofler - Schettina, Samardzic, Fuhrere - Hikosaka, Graham, Fellinger
3
Branky a nahrávky: 3. Štěpán (Mikeš), 21. Vala (Přidal, Mikeš), 50. Gregar (Pěška, Polívka), rozhodující nájezd Mikeš - 20. Hikosaka (Schettina, Fuhrer), 42. Samardzic (Koblar), 57. Fuhrer (Hikosaka, Graham). Rozhodčí: Vokurka - Hejduk, Kotlík. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Datum: úterý 22. ledna 2013. Čas: 11:45. Místo: Zimní stadion Humpolec.

Junioři Dukly Jihlava se v netradičním termínu a na netradičním místě utkali v rámci RedBull Cupu, dlouhobého turnaje, s rakouským Salzburgem. I v tento čas si nenechalo ujít možnost shlédnout pohlednou podívanou kolem padesátky lidí. A hlavně v závěru vyrovnaného duelu dávala skupina diváků znát, komu že fandí. Humpoleckým zimákem se dvě hodiny po poledni ozývalo skandování: "Dukla, Dukla..."

Jihlavští junioři se RedBull Cupu účastní již druhým rokem. S rakouským týmem, který si do soutěže přizval desítku vybraných českých juniorských týmů, se každoročně potkají čtyřikrát. "Takovéto zápasy jsou pro nás zpestřením," hodnotí účast Dukly v turnaji obránce Erik Polívka.

Do zápasu vlétly oba dva týmy doslova a do písmene jako uragán. Více ze hry ale měli v úvodní dvacetiminutovce "domácí" - tedy Jihlava. Už v polovině třetí minuty rozvlnil síť za Feichterovými zády po souhře s Romanem Mikešem Jan Štěpán - 1:0. Duklu jakoby vstřelený gól ještě více nakopl a neustále dobývala salzburskou svatyni, její osmnáctiletý strážce ale stále odolával. Už už to vypadalo, že se do šaten po první siréně (v Humpolci ji mají opravdu hodně dobře slyšitelnou - pozn. aut.) půjde za jednobrankového vedení Dukly. Osud a hlavně hráči Salzburgu ale chtěli jinak. Trojice hráčů se vzpínajícími se býky na prsou Fuhrer, Schettina, Hikosaka předvedla pohlednou kombinaci, na jejímž závěru posledně jmenovaný (skutečně narozený v Tokiu) jako první zvedal ruce na oslavu gólu - 1:1.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Už necelou půlminutu po zahájení druhého dějství udeřila první útočná formace Jihlavy. Roman Mikeš s kapitánemm Patrikem Přidalem připravili šanci pro Jiřího Valu, který nezklamal a znov poslal Duklu do vedení - 2:1. Tímto výsledkem druhá třetina i skončila.

Stejně jako Dukle, také Salzburgu se povedl nástup do třetiny - tedy té třetí. A znovu bylo srovnáno - 2:2. Podruhé v zápase smazal Salzburg jednogólový náskok Jihlavy. Ale to nebylo vše. Vedení na stranu červenožlutých strhl v 50. minutě Martin Gregar. Útočník se šťastnou sedmičkou na zádech dopravil do brány Axela Feichtera puk po střele Erika Polívky a teči Ondřeje Pěšky - 3:2.

A začalo se přiostřovat, a došlo i na bitku. Po jedné z útočných akcí na hranici salzburského brankoviště se do sebe pustili pěstmi Patrik Přidal a stodevadesáticentimetrový Corin Konradsheim. Jihlavský kapitán si z pěstní potyčky odnesl zlomeninu nosu, také rakouský bijec si během svého pobytu na trestné lavici, kde si oba aktéři bitky odpykávali čtyřminutové tresty za hrubost, nechal ošetřit utrpěné šrámy.

V utkání nebyla nouze o osobní souboje, hlavní sudí několikrát poslal hráče, hrající za hranicí pravidel, pykat na lavici hamby. Žádná z přesilovek však nebyla využita. Až ta poslední, kdy zrovna zpytoval v boxu časoměřičů své svědomí jihlavský štírek Tomáš Střecha. Na 3:3 srovnával v čase 56:37 Leonardo Fuhrer. Další gól už před třetí sirénou nepadl. Utkání tak dospělo do prodožení. V něm velice aktivně působili hráči hostujícího týmu, kteří zasypali gólmana Davida Vacka, věkem ještě staršího dorostence, projektily ze všech možných pozic. Bez úspěchu.

Rozhodnout tedy musela nájezdová loterie. Jako první se do středového kruhu postavil Ondřej Pěška. Se zakončním neměl sebemenší problém. Ani Fuhrer na druhé straně se nemýlil. Rozhodující nájezd si do svých osobních statitsik i statitsik celého týmu připsal Roman Mikeš, který, stejně jako jeho předchůdce v roli jihlavského exekutora, nezklamal. Na rakouské straně totiž nedokázal Davida Krejčíka, jenž se na samostatné nájezdy postavil do jihlavské brány, překonat Stefan Fellinger. A když nevyšel pokus Tomáše Střechy, musel poslední salzburský hráč dát, aby vykřesal alespoň malou jiskru naděje (paradoxně na stadionu Jiskry Humpolec). Gregor Koblar (stejně jako jihlavský obránce Matic Podlipnik je odchovancem slovinské Jesenice) ale se svým pokusem nenaložil zrovna nejlépe a tak Dukla zvítězila nad Salzburgem 4:3.

ŠANCE. Jihlavský kapitán Patrik Přidal si krátce před tím, než se v pěstním souboji utkal s Corinem Konradsheimem vytvořil několik zajímavých šancí. Foto: Zdeněk Drla

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (trenér HC Dukla Jihlava): Opět to nebylo jednoduché, i když Salzburg přijel s velice mladým mančaftem bez velkých opor. Měli skvělé bruslení, vynikající koncovku. My jsme možná trochu zaváhali v první třetině, kdy jsme byli jasně lepším týmem. Nevyužili jsme ty šance, které jsme si vytvořili. Nakonec jsme v poslední minutě inkasovali na 1:1. Bylo vidět, že po přestávce soupeř zcela změnil taktiku, změnil hru, začal víc bruslit a utkání se vyrovnalo. Pro nás to byl těžký zápas, jsme rádi, že jsme to v nájezdech zvládli. Škoda zbytečného vyloučení Tomáše Střechy v závěru utkání, kdy jsme inkasovali na 3:3. Salzburg má standardní situace perfektně natrénované a opět to potvrdil.

Jan Polata (kapitán EC Salzburg): Začali jsme docela špatně, moc jsme nebruslili, nedohrávali jsme souboje. Jihlavští bruslili dobře, přehrávali nás. Ve druhé třetině jsme začali zhruba od desáté minuty hrát tu naši hru, ale pořád jsme prohrávali. Podařilo se nám sice srovnat, ale dostali jsme, bohužel, nešťastný gól. Ke konci se nám podařilo z přesilové hry srovnat. Dnes jsme tady měli hodně mladých hráčů, to možná rozhodlo. Měli jsme oslabený mančaft.