3:4
(0:1, 0:2, 3:1)

23.02.2013 / Tomáš Lysý

23.02.2013 15:15, Extraliga juniorů - 6. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Žáček, Tobola, Březka, Dundáček, Kohout, Polívka - Pěška, Zídek, Štěpán - Vala, Střecha, Gregar - Lupač, Vantuch, Přidal - Vlček
3

HC Olomouc

Lukáš - Jergl J., Rašner, Schejbal, Škůrek, Kovář, Brančík, Hradil, Vodnra - Jergl A., Heža, Lehečka - Šťastný, Králík, Kunce - Vaculín, Novotný, Ostřanský - Zítka, Hes
4
Branky a nahrávky: 50. Zídek (Polívka), 56. Vala (Tobola), 60. Tobola (Přidal) - 1. Kunce (Králík, Škůrek), 22. Šťastný (Králík, Kunce), 34. Hes (Ostřanský, Vaculín), 59. Vaculín. Rozhodčí: Dvořák - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 98. Střely na branku: 26:33. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4.

Průběh utkání

Na Horáckém zimním stadionu ukazovaly hodiny přesně 15:15, tedy čas, kdy měl být zahájen zápas extraligy juniorů mezi domácí Duklou a hosty z Olomouce. V tu chvíli se už vědělo, že výprava hostů je zhruba patnáct kilometrů od Jihlavy, protože ji zbrzdila sněhová kalamita panující po dvou dnech nepřetržitého sněžení na tuzemských komunikacích. Hosté sice vyjížděli od svého stadionu v 11 hodin, jenže dvě kolony – nejprve u Rousínova a posléze u Brna – zapříčinily, že obvyklá cesta, trvající maximálně dvě hodiny a třicet minut, se protáhla na téměř čtyři a půl hodiny.

Toto zpoždění ale nemělo na výkon Olomouce v první třetině vliv. Běžela totiž jednapadesátá vteřina a v pořadí již třetí střela hostů skončila v síti. Po vyhraném buly a přihrávce Králíka otevřel gólový účet zápasu Daniel Kunce – 0:1. Dukla mohla srovnat stav v dvojnásobné početní převaze, která trvala šestnáct vteřin, ale v krátké převaze dvou mužů v poli se neprosadila, stejně tak jako v pokračující klasické přesilovce. Martin Gregar totiž svoji velkou šanci nevyužil, kdy zblízka netrefil pravý horní roh olomoucké klece. V průběhu první třetiny hráli domácí ještě jednu přesilovou hru, ani ta však nebyla využita. V lepším rozpoložení tak šli na přestávku hosté.

Druhá dvacetiminutovka začala přesně tak, jako ta první – a to opět rychlým gólem Olomouce. Králík chytrou přihrávkou oklamal hradbu těl před sebou a vyslal do brejku Davida Šťastného, který předvedl ukázkové zrychlení a kličkou nedal Krejčíkovi nejmenší šanci - 0:2. Také Kohouti dostali možnost zahrát si krátkou dvojnásobnou přesilovku, ale stejně jako domácí v první třetině ji nedokázali využít. Naopak, mohli inkasovat, když ujela dvojice hráčů s Ježkem na prsou. Vlček přihrával na najíždějícího Přemysla Tobolu, jenže ten v těsné blízkosti Lukáše minul puk. Do kabin šli hosté ještě za příznivějšího stavu. Po kombinaci Vaculína s Ostřanským měl najíždějící Jiří Hes poměrně snadnou úlohu a zvýšil už na rozdíl tří branek - 0:3.

V závěrečné části hry se hosté, vědomi si svého náskoku, nikam nehnali. Dostali příležitost přesilové hry, kterou však Jihlava velmi dobře ubránila. Neprůstřelnost olomouckého gólmana Jana Lukáše a dramatizaci zápasu zařídil Štěpán Zídek. Po vyhraném buly se k puku dostal Polívka. Jeho střelu ještě gólman vyrazil, ale na dorážku dukelského centra už byl krátký - 1:3. Utkání mohl rozhodnout nedlouho poté Rašner, jenže z bezprostřední blízkosti zamířil těsně mimo tři tyče branky. Čtyři minuty před koncem snížila Dukla na rozdíl jediného gólu. V závaru před brankou si nejdůrazněji počínal Jiří Vala – 2:3.

Opět to mohla být Olomouc, kdo mohl dnešní zápas rozhodnout. Vaculín však tváří v tvář trefil pouze Krejčíka, který dlouho nevěděl, kde má puk. Minutu a šestadvacet vteřin před koncem dostali domácí výhodu přesilové hry a odhodlali se pro power-play. Tento risk ale Dukle nevyplatil, protože Richard Vaculín se štěstím poslal puk do opuštěné klece - 2:4. Jihlava třináct vteřin před koncem už pouze snížila zásluhou Přemysla Toboly, který se trefil po pěkné přihrávce od Přidala - 3:4. Na vyrovnání už to ale stačit nemohlo. Hosté si tak ze zasněžené Vysočiny odvážení na dlouhou cestu domů tři body.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): Já dnešní výhru mohu hodnotit pouze pozitivně. Pro nás jsou to velice důležité body k tomu, co jsme chtěli a to je dostat se do play-off. Body z venku se vždycky počítají dvojnásobně, takže si myslím, že jsme na dobré cestě. Zbývá nám pět zápasů a podle mých propočtů potřebujeme udělat čtyři body. Takže tyto tři dnešní jsou velice cenné.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):Já si myslím, že Olomouc ve finále zaslouženě bere body, i když to ke konci tak nevypadalo. My jsme dvě třetiny nebyli schopni vyprodukouvat nějakou hokejovější akci. Nevyužili jsme přesilovku pět na čtyři a pět na tři v první třetině. To, že se v poslední třetině zvedneme a začneme hrát, je sice hezké, ale hokej se hraje na šedesát minut a je třeba pracovat všechny tři třetiny. Navíc ke konci nám dal rozhodčí výhodu, hrajeme 6 na 4 bez brankáře. Místo abychom zachovali klid a trošku si to připravili k akci, tak jsme to "narvali" do prvního hráče a dostali čtvrtý gól, který nás definitivně položil. Takže, ti hráči si to musí srovnat v hlavě a hlavně - hraje se celé utkání, což je nejdůležitější věc.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie